Lövések nélküli háború zajlik a Yahoo Finance szerint

Skarp 2014.08.26. 18:15 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 238

Bár kereskedelmi háborúnak túlzás lenne nevezni, a protekcionista fordulatot vett világpolitika forgatagában egyre többször ütköznek össze az amerikai és az orosz illetve kínai érdekek – írja a Yahoo Finance főszerkesztője jegyzetében. David Nelsonra, a Belpointe Capital elemzőjére hivatkozva azt is kiemeli, hogy ez egy lövések nélküli háború. Technológiai, gazdasági csetepaték sorozata.

A kereskedelmi és diplomáciai feszültségek az USA és az Oroszországi Föderáció között az Ukrajnában zajló események miatt csak még magasabbra hágtak. Miután az amerikaiak az EU-val karöltve szankciók sorozatát vetették ki az oroszokra, azok válaszul hasonló intézkedéseket léptettek életbe, elsősorban az amerikai baromfiipart sújtva. A Wall Street Journal szerint a Boeing és a United Technologies titánkészleteket halmoz fel arra az esetre, ha az oroszok úgy döntenének, hogy elvágják a nyugati utánpótlást.

Kína eközben az NSA és a megfigyelési botrányok és az amerikai techcégek, elsősorban az Apple térnyerése miatt aggódik. Retorikai kirohanásaikban Cupertino mellett leggyakrabban olyan vállalatokat támadnak, mint az IBM, a Google, a Cisco, vagy a Qualcomm. Persze a dolog nem csak nemzetbiztonsági aggályokra vezethető vissza, ennél jóval konkrétabb dolgok is állnak a háttérben. Egyrészt Kína bosszút akar állni az ipari kémkedéssel vád alá helyezett kínai tisztekért. Ha ez még nem lenne elég, a Reuters értesülései alapján Kína saját oprendszer fejlesztésébe is kezdett, így még inkább érthető a teljes arcvonalon végrehajtott támadás a nyugati alternatívák gyártói ellen.

Mi már többször írtunk a pitiáner kis játszmáikról az Apple kigolyózására, de a Microsoftnak is kijutott a jóból rendesen. Májusban először eltiltották a kormányhivatalokat a Windows 8 használatától, majd az illetékes kormányszervek gyakorlatilag megrohamozták a szoftveróriás helyi kirendeltségeit, indokként kartell-ellenes intézkedéseket felhozva. Bár a saját rendszernek kétségkívül megvannak az előnyei, a Windowstól való eltávolodással sokat veszíthetnek, például a repülésirányítási rendszerük biztonságát – állítják a szakértők.

Az autóiparhoz hasonlóan a feszültségek csökkentésére az amerikai cégek helyi vállalatokkal kötnek partnerségi szerződéseket. Persze ennek is megvannak a veszélyei: feladod a szellemi tulajdonod nagy részét, aztán pár év múlva bejelentik, hogy mostantól nincs szükségük rád. Amit az USA kormánya tesz az ilyen lopások ellen, nagyon fontos lesz a cégek jövőjével kapcsolatban. Számos elemző szerint egyébként az egész csak kakaskodás, valójában Kínának is elemi érdeke, hogy a befektetők maradjanak.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Tomi - 2014.08.26. 20:52

    Mi lesz itt!:/

Szólj hozzá Te is!