Nagy a nyomás a fejlesztőkön

Skarp 2014.08.21. 18:56 Apple, iOS, Kiemelt hírek 8 hozzászólás 990

Az iPhone 6 és a mobilos OS nyolcadik verziójának érkezése előtt elég nagy a teher az alkalmazások programozóin. Amellett, hogy kiváló új lehetőségek rejlenek az iOS 8-ban, komoly teljesítménykényszerben van az a 9 millió appfejlesztő, aki regisztrálva van a cég vonatkozó rendszerében. Még nem is létező kütyükre appokat fejleszteni és így megfelelni a fogyasztók nagyon magas elvárásainak egyszerre? Valahogy úgy.

Az iOS történetének legnagyobb update-je előtt állunk az App Store 2008-as elindítása óta – mondta Tim Cook az idei WWDC-n. Az Apple ökoszisztémája és azon belül is az alkalmazások hatalmas tára óriási bevételforrás. Januárban nyilvánosságra hozta Cupertino, hogy 2013-ban a felhasználók mintegy 10 milliárd dollárt, azaz 2,3 trilliárd forintot költöttek el az App Storeban. Ez felfoghatatlanul magas összeg, s a fejlesztők ennek közel másfélszeresét könyvelhették el bevételként.

Az iOS 8 érkezésével az app ökoszisztéma túlnyúlhat a mobileszközökön, ami remek kiugrási lehetőség lehet a kreatívabb fejlesztők számára. Az App Extensionök segítségével ráadásul az alkalmazások mostantól kommunikálhatnak is egymással – ez teszi lehetővé a HomeKit és a HealthKit széleskörű alkalmazását is. Ezek lehetnek a cég belépői a “dolgok internetének” világába.

Az új platformra fejlesztés viszont új nehézségekkel is jár. A tesztelés például jócskán megnehezedik az eszközök és a kooperáló alkalmazások számának növekedése  miatt. Ráadásul az, hogy két új iPhone érkezik, különböző képernyőméretekkel és felbontásokkal, szintén jócskán megnyújtja a tesztelési fázis hosszát. Bár az Apple nyújt megoldást a különböző képméretekre való szimultán fejlesztésekhez is, az még mindig hagy kívánnivalókat maga után.

A nyomás azért is nagy, mert a fejlesztők nem engedhetik meg maguknak, hogy az appjaik ne működjenek már a launch utáni első napon, hiszen a felhasználók virtuális vasvilláik hegyére tűzik őket. A nagy brandek appjaitól a lojális felhasználók tökéletességet várnak, amit sokkal nehezebb egy komplexebbé vált platformon elérni, s ezen a piacon a júzerek nem nagyon szoktak megbocsátani. Hogy ezt elkerüljék, a fejlesztők az eddig jellemzőnél hamarabb nekiálltak készülődni az új iOS érkezésére.  – írja az NBC News.

Valószínűleg a többség nem fogja kihasználni az új lehetőségeket már rögtön az indulás után – először a stabil működést fogják majd elérni az új rendszeren, majd fokozatosan emelik be az új funkciókat. Nem minden alkalmazás fogja használni ezeket az új elemeket, de a Touch ID-t, az interaktív notifikációkat és az alkalmazások közötti kommunikációt egészen biztosan beemeli majd a fejlesztők túlnyomó többsége.

Bár a tanulópénzt meg kell fizetni, az iOS 8 mindezek ellenére egy fontos és meghatározó lépés a jó irányba.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

8 hozzászólás

 1. Vtec - 2014.08.21. 22:06

  Hello, ipaden nagyon kicsi a betüméret ezen oldal olvasásakor, van valami mód a nagyításra? Nem látok sehol az oldalon nagyításra utaló jelet. Köszi

 2. Laca - 2014.08.21. 22:47

  Beállítások – kisegítő lehetőségek – nagyobb szöveg

 3. HRoland - 2014.08.21. 23:21

  Alul az Egyéb fülön találsz egy olyat, hogy Font beállítások. Játszadozz ott el vele kicsit :)

 4. Pal007 - 2014.08.22. 08:44

  Ez hogyan jött ki nektek?!

  “…a felhasználók mintegy 10 milliárd dollárt (…) költöttek el az App Storeban. (…) a fejlesztők ennek közel másfélszeresét könyvelhették el bevételként.”

  Másfélszeresét? Olyan meg, hogy tudna kijönni?

  • Skarp - 2014.08.22. 11:56

   mondjuk in-app reklámbevételek?

 5. Trakoisky - 2014.08.22. 18:11

  “2013-ban a felhasználók mintegy 10 milliárd dollárt, azaz 2,3 trilliárd forintot költöttek el az App Storeban. Ez felfoghatatlanul magas összeg, s a fejlesztők ennek közel másfélszeresét könyvelhették el bevételként.”

  Lehet, hogy valamit benéztem, de hogyan lehet többet bevételként elkönyvelni, mint amennyit a felhasználók elköltöttek (=befizettek)?

 6. Tomi - 2014.08.22. 18:55

  Trakoisky olvasd el a tobbi kommentet!;)

 7. Trakoisky - 2014.08.29. 06:35

  igen,, igen :-) láttam, csak amikor írtam, akkor még nem…

Szólj hozzá Te is!