Új generációs asszisztens a Siri alkotóitól?

Skarp 2014.08.12. 18:34 Apple, iOS, Kiemelt hírek 11 hozzászólás 920

Amikor az Apple felvásárolta Sirit 2010-ben, a csapat nagyrésze csatlakozott az Apple-höz, hogy folytathassa a virtuális asszisztens fejlesztését Cupertinoban. Ahogyan az iOS fejlődött, Siri jövőképe is változott, s a változást nem mindenki bírta. Két társalapító, Dag Kittlaus és Adam Cheyer úgy döntött, maga mögött hagyja az óriáscéget és új dolgokba kezd. Végül újra egymás mellé sodródtak és megalapították a Viv Labs-ot, aminek célja egy újgenerációs virtuális asszisztens szoftver kifejlesztése, ami forradalmasíthatja viszonyunkat a készülékünkkel. A Wired  kimerítő cikket közölt a Viv-ről.

A Viv Labs által fejlesztett megoldás többre is képes, mint előre-programozott válaszokat adni egy kérdésre. A szimplán csak Vivnek nevezett asszisztens mélyebbre nyúl a mesterséges intelligencia berkeibe, s a kérdést értelmezve kapcsolatot létesít alkalmazásokkal, szolgáltatásokkal, hogy választ adjon. Ha kell, akár septiben kódot is generál, ha az szükséges a felelethez. A fejlesztőcsapat tagjai globális agynak titulálják Vivet, amely képes tanulni júzereitől és azok preferenciáihoz alkalmazkodni.

Példának a “Mutass egy járatot Dallasba, olyan székekkel, amikbe Shaquille O’Neal is beleférne.” mondatot dobták be. Az asszisztens a mondat értelmezése után automatikusan generál egy gyors, hatékony programot, amivel összeköti a szükséges szolgáltatásokat és alkalmazásokat: példánk esetében a repjegyfoglalásra alkalmas Kayakot és a SeatGurut, illetve az NBA vonatkozó appját, hogy beazonosíthassa a járatokat, amelyek megfelelő lábméretet és ezáltal kényelmet nyújtanak. És teszi mindezt a másodperc törtrésze alatt.

Kittlaus úgy nyilatkozott: büszke arra, amit elértek Sirivel, ám nem teljesen elégedett, hiszen több is lehetett volna belőle. Terveik szerint Viv esetében nem állnak meg a mobiltechnológiánál: TV-kben, autókban és mindenféle Internet-re kötött eszközökben szeretnék alkalmazni az új generációs segédet. Bár az ambíciózus projekt még mindig csak a fejlesztés korai szakaszában tart, a vízió forradalminak ígérkezik. Ha sikerrel járnak, az felforgathat több szegmenst is és multimilliárdos nagyságrendű piacot teremthet. Azt egyelőre senki sem tudja, hogy az Apple rácsap-e a lehetőségre és miféle kapcsolat jöhet létre a cégek között a múltukat tekintve, de a reményeiket elnézve jóval többet akarnak, mint eladni a céget az Apple-nek és megint újrakezdeni.

Persze az Apple-t ismerve Siri-t sem kell félteni, hiszen a hírek szerint komoly fejlesztések várhatóak ott is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

11 hozzászólás

 1. Tomi - 2014.08.12. 19:09

  En meg vennem;)

 2. Keresztes György - 2014.08.12. 19:37

  …”septiben” :-))))

 3. Patrik - 2014.08.12. 19:49

  Ah. De jó lenne ha lenne magyar Siri. Csak nem olyan esetlen nyomi hangja legyen majd, mint amilyen a Google Forditoban van. Na az ki tud készíteni :D

 4. Krisz i5 - 2014.08.12. 23:02

  Tegye fel a kezét, aki használ sirit! Nem hiszem, h sokan vannak, és nem csak a magyar nyelv hiánya miatt. Ez olyan, mint a diktálás. Jópofa, de nem használjuk.

 5. Tomi - 2014.08.12. 23:24

  En mindennap hasznalom,meg a barataim is.Szerintem nagyon hasznos es egyszeruen orom hasznalni!;)

 6. Tóth Kornél - 2014.08.13. 02:25

  Kussoljál már Tomi! Attól hogy Apple fan vagy,nem kell mindenüket isteníteni. Az IOS-ban is van sok hiba,csak aki divatból veszi,az nem sokat észlel belőle. Használjad a Sirit,érezd magad teljes jogú Iphone használónak. Remélem a bevásárló listádat még papírra írod,és nem a jegyzetekbe.

 7. Gyozo - 2014.08.13. 09:23

  En sem hasznalom a siri-t ellenben a bevasarlolistat a telefonomba irom igy is ovom a kornyezetet ;)

 8. aapl - 2014.08.13. 09:47

  Nem kell Tomcira rákiabálni, használja nyugodtan Sirit csak sokmindenre nem lehet. Évről évre ugyan azokat mondják el a Keynote-okon, étterem foglalás, sport infók, időjárás, útbaigazítás és mindez itthon nem működik. Újítás, hogy ki/be tud kapcsolni Bluetooth-t stb, fényerőt állít. Ez most mind benne van a control centerben, minek használná bárki is ehhez Sirit? (kivéve zsebből)

 9. Tomi - 2014.08.13. 10:21

  Toth kornel-> mekkora egy fasz vagy ki isteniti,tudom nagyon jol hogy nem tokeletes rendszer de melyik az?!
  En szeretem a sirit ES?!Ha te nem szereted akkor ne hasznald ennyi de ez a jovo es ebbe ha akarod ha nem elobb utobb bele kell torodnod!:/

 10. Ibrick - 2014.08.13. 13:53

  Én annak is örülnek, ha lenne olyan diktáló progi benne mind az Android billentyűzetben. Ráadásul tökéletes magyarsággal pontosan lehet neki diktálni. Villám gyors egy sms-t írni vagy egy ilyen kommentet.
  A google ezt nagyon jol megcsinálta.

 11. Tomi - 2014.08.13. 17:30

  Az van mar ios 8 beta ban is diktalas tokeletes mar most;)

Szólj hozzá Te is!