Így nyírják ki az appok a webet

Skarp 2014.07.31. 14:20 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 1 db 268

Írja a Forbes techrovata. Chris Dixon, aki nagypályás vállalkozóból lett kockázati befektető az “A mobil web hanyatlása” címmel írott posztjában a Flurrytől és comScoreról nyert adatokkal támasztja alá állításait. Emlékeztet minket arra, hogy a mobil egyre inkább átveszi az asztali gépek szerepét, ráadásul a mobilon töltött idő egyre nagyobb részét töltjük alkalmazásokban és egyre kevesebbet részét a böngészőben – ez pedig utóbbi a web szempontjából igen aggasztó tendencia.

“A jövő a mobilé, ez szinte közhelyszámba megy. Aki megnyeri a mobilháborút, azé az Internet. Jelen pillanatban viszont úgy áll a dolog, hogy a web áll vesztésre, ez pedig veszélyezteti az innovációt. Az alkalmazásfejlesztők “a gazdag még gazdagabb lesz” dinamikája a status quot favorizálja. Végül oda juthatunk, mint a kábeltévék esetében – pár domináns csatorna/app, ami elérhető a júzerek képernyőin, a többiek pedig az irrelevanciába tűnnek.

Az Apple és a Google alkalmazások teljes kategóriáit tiltja ki saját játszóteréről (pl. Apple vs. Bitcoin), olykor önkényesen. A web nyitott architektúrája páratlan lehetőségeket nyújt a kísérletezésre. Számos mai óriáscég kezdte botrányos startupként. Nagyjából oda juthatunk, mintha most az AOL uralná a webet és a fejlesztőknek tőlük kéne engedélyt kérni a Google, a Youtube, az eBay, a Paypal, a Wikipedia, a Twitter vagy a Facebook megalkotására. Mert erre tartunk a mobilokon.”

Ha igaza van, az mindenki számára rettentő rossz hír, nem csak a Dixon-féle befektetőknek és partnereiknek. Bár Amerika- és Európa-szerte jelentős fejlesztések történtek a mobilhálózati sebességek tekintetében, a szükségszerűség szülte appok továbbra is erősödnek a netes megoldásokkal szemben. Miért? A natív appok még mindig gyorsabbak, közvetlenül érhetik el a hardvereket és egyszerűen kényelmesebbek, jobb felhasználói élményt adnak. Ha van egy jó appod, az emberek túlnyomó többsége azt fogja favorizálni az oldalad bármilyen mobilra optimalizált verziójával szemben, így azt is fogod fejleszteni, ez pedig tovább növeli az esélyét annak, hogy a júzer inkább az alkalmazást választja.

A Facebook már megpróbált a széllel szemben vizelni és szinte mindent a HTML5-re tett fel, úgy gondolván, hogy azzal ugyanolyan vagy jobb élményt tud nyújtani a felhasználóinak. A siker elmaradt, így ők is visszatértek a natív kódú alkalmazásokhoz, amiket azóta is nagy sikerrel használ több milliárd ember. Sokan gondolják, hogy az appok nyerő szériája sem tarthat örökké. Paul Stamatiou a Twitter dizájnere és startup-veterán tavaly novemberben a mikroblogszolgáltatón tette fel a költői kérdést: vajon még hány éve van a natív appoknak a jelenlegi formájában? Esélyes, hogy ő sem a böngészők nagy visszatérésére gondolt, inkább egy egészen új modellre. “Soha többé telepítés.” – írta.

A sokszor idézett, ritkán tévedő Keith Rabois nemes egyszerűséggel csak ennyit fűzött a témához: “hamarosan senki nem fogja használni a webet”. Amikor a Pando újságírója, Hamish McKenzie egy interjúban felvetette, hogy öt év múlva térjenek vissza erre, csak nevetett és annyit válaszolt: “Nem fog öt évbe telni. És senki sem fog laptopokat használni munkahelyi célokon kívül bármire.” Akár igaza van Raboisnak, akár nem, abban szinte teljes a konszenzus, hogy az utóbbi két évtizedben domináns böngésző-alapú net egyeduralma mára már a múlté és a jelenlegi trend folytatódni fog. Ha a web visszatérésre készül, az nem a közeli jövőben fog megtörténni. És csak remélhetjük, hogy jól jövünk ki belőle.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Toth Attila - 2014.08.06. 10:47

    Szerintem az App-ok csak ideiglenesen törnek előre, melynek az az oka, hogy az egyes platformok (IOS, Android, WinPhone) SDK-ja, API-ja sokkal szigorúbb, mint a böngészőké, így a böngészőkre még jóval kevesebben képesek a natív appokhoz hasonló felhasználói élményt készíteni.

    Ha a böngészők egységesebb platformot alakítanának ki, és egységeseb szabályokat alakítanának ki, hogy miként lehet rájuk fejleszteni, akkor a böngészőkben futó weabappok is lehetnének a natív társaikhoz hasonló minőségűek, azok is épp olyan gyorsak lennének. Már ma is van jónéhány natív app, amely nem gyorsabb a webappjánál, csak az ilyen webapp készítése még kevéssé elterjedt.

    Szerintem egyébként a “soha többé telepítés” a jövő, pontosabban egy dolgot kell majd csak telepíteni, a böngészőt.

Szólj hozzá Te is!