Párkapcsolati válságban a Google és a Samsung?

Skarp 2014.07.20. 12:54 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 3 hozzászólás 445

Ahogyan az várható volt, a Samsung Tizen nevű különutas projektje istenesen elrúgta a pöttyöst és a keresőóriás vezetősége egyre nagyobb aggodalommal viseltet iránta, míg a Samsung és a többi iparági szereplő egyre inkább a zsarnokot látja az Androidot fejlesztő cégben. Egy nem rég napvilágot látott jelentés megerősíti a gyanút a kapcsolat romlásával kapcsolatban.

A dokumentum szerint a nem is olyan régen egy Sun Valleyben tartott technológiai összejövetelen a feszültség szinte tapintható volt a két cég között. A partnerek egy privát megbeszélésen is részt vettek, ahol a Google-t Larry Page, míg a Samsungot Jay Y. Lee alelnök képviselte. A téma a Samsung okosórákkal kapcsolatos stratégiája volt, ami jelenleg főként a saját fejlesztésű Tizenre és egy erősen kusztomizált Android forkra épít, ahelyett hogy a telefonos módihoz hasonlóan az Android Weart, a Google hivatalos megoldását használnák.

A jelek szerint az sem tetszett különösen Larryéknek, hogy bár kérték a koreaiakat, hogy várjanak a Gear-széria elindításával az Android Wear elindításáig, Szöul mégis tovább nyomult. Nem ez volt az első ilyen makacsság az ázsiaiak részéről: a tabletekre is optimalizált Honeycomb megjelenése előtt kihozott, 2.x-es Androidot futtató Galaxy Tab kapcsán már összeakasztották a bajuszt. Az első tabletjük nem volt nagy durranás, ráadásul a Google azt is kifogásolta, hogy a Tab túlságosan hasonlít az iPad-re és a Froyoval érkező készülékek be is árnyékolták a Honeycombot futtató verziók megjelenését, aminek a keresőóriás érthetően nem örült.

Az első Samsungos okosóra a Galaxy Gear szériában egy alig felismerhető Android disztrót futtatott. A Google és a koreaiak közötti egyre sokasodó konfliktusos ügyek (a reklámbevételekre mászás, saját app storeos tapogatózások, stb.) a függőség csökkentésére és egy saját projekt, a Tizen elindítására ösztökélték a Samsungot. A Tizen is Linux alapú, s segítségével a cég megszabadulhatna az egyre keményedő Google-kontrolltól, miközben a legolcsóbb Androidos készülékektől is meg tudná különböztetni saját kütyüit.

A saját platform létrehozásával kacérkodó Samsung pontosan tisztában van egy ilyen lépés nehézségeivel, de egy belsős dokumentum ki is emeli, az adaptációnál egy dolog számit igazán, és az a piaci penetráció, ami ugye – mint tudjuk – elég erős a koreaiaknál. Az Android előtt a Samsung kísérletezett már saját Linux-disztróval (ez volt a Bada), majd az Intellel szövetkezve újjáélesztették az Intel Nokiával közös, hamar elhalt projektjét. Ennek eredménye lett a Tizen, ami a három cég eredményeit használta fel.

Amennyiben képesek lennének Galaxy készülékeik tulajait Tizenre migrálni, az Android piaci részesedése a felére zuhanna vissza. A Google szerencséjére a projekt eddig nem igazán nevezhető sikeresnek és az is érzékelhető, hogy egyre kevésbé viselik jól a koreaiak incselkedését, megbízhatatlanságát. Az Android-fejes Sundar Pinchai állítólag meg is zsarolta a Samsungot, hogy nem használhatják az Androidot, ha nem engedik vissza a teljes irányítást a Googlenek.

Bár eredetileg az Android egy nyílt platformként kezdte pályafutását, amiben a licenszelők szabadon kísérletezhettek különféle dizájnokkal, úgy tűnik, az új formanyelvet, a Material Designt ha kell erőszakkal is a partnerek nyakára erőltetik és az irányvonalak, szabályok is fokozatosan szigorodnak. Mivel Tizen-projektje bukdácsol, a Samsung végül év elején meghajolt Mountain View akarata előtt, sőt még eredetileg exkluzívan saját termékei megkülönböztetésére fejlesztett Knox biztonsági szoftverét is bedobta a közösbe amolyan engesztelőként. A viselhetők piacán is azt várják a cégtől, hogy szépen lépjen vissza a sorba a többiek mellé.

A Google növekvő agresszivitását és befolyását a reklám- és mobiliparban nem csak ők, de a média-, tech- és reklámpiac főszereplői is aggodalommal figyelik. Zsarnokoskodásának káros következményeit a Google Wallet vártnál kisebb sikere és a Google TV bukása is megmutatta.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

 1. Boxoló - 2014.07.21. 13:00

  Volt “szerencsém” kipróbálni egy 7″ Galaxy Tab-ot. Feleségemnek nem jött be sehogy, kis fiam ipad-al òrákat tudott játszani de samuval kb 20 percet (ami nem baj:-) )
  4 éves kisember kimondatlanul is éreztette a különbséget…
  Fagyások, anomáliák, érintő kijelző érzéketlensége…
  Várjuk az új ipad-ot :-p

 2. Boxoló - 2014.07.21. 13:03

  Samunak megkéne lépnie a saját rendszert, azután meg pláne, hogy megzsarolták.

 3. David - 2014.07.22. 06:49

  Ha lenne nekik saját operációs rendszerük akkor lenne igazi ellenfél a Samsung másképp csak egy hardwart árul szerintem :D

Szólj hozzá Te is!