Koh bírónő: Csak semmi szabadalmi trollozás!

Skarp 2014.07.03. 14:11 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 2 hozzászólás 375

Szokatlan utasítást adott ki a okostelefonpiaci szabadalmi perek veteránja, Lucy Koh bírónő az Apple egyik szabadalmi trollal folytatott pere kapcsán. Az utasítás szerint az Apple nem hívhatja a Hawaii-i székhelyű céget sem szabadalmi trollnak, sem partizánnak, sem útonállónak. Nem használhatják a “megvágni” illetve a “lawsuit lottery” kifejezéseket sem, de a felsorolás egészen hosszúra nyúlik.

A GPNE Corp. nevű vállalat és az Apple jogi összecsapása még el sem indult, mikor Koh bírónő kiadta az ukászt. A GPNE azzal vádolja az iPhone gyártóit, hogy hálózati adattovábbítással kapcsolatos szabadalmait sérti termékeivel. Hogy ezen kívül van-e bármilyen tevékenysége a cégnek? Naná, hogy nincs. Van viszont egy weboldala és egy kis irodája egy Honolulu-i irodaházban.

Tehát tökéletesen kimeríti a szabadalmi troll fogalmát. Hogy miért akkor ez a túlzott politikai korrektség?

A GPNE kifogásolta a kifejezések használatát, mert úgy vélik, hogy megzavarhatja vagy prejudikálhatja az esküdtszéket – a kifogásnak a bírónő helyt adott. Kész szerencse, hogy azt nem tiltotta meg az almás vállalatnak, hogy nevén nevezze, pl. “vállalatnak, ami semmit nem csinál” vagy “vállalatnak, ami semmit nem ad el”. Felmerül az obligát kérdés, vajon a szabadalmi rendszer tényleg a valós birtokosokat védi, vagy inkább remek lehetőséget nyújt a szabadalmi trolloknak a nyerészkedésre

Az ügyben egyébként a cég az Amazont, a Blackberryt, a Nokiát és a Samsungot is perli-perelte. Mikor egy újságíró felhívta a GPNE hivatali számát, egy hölgy vette fel, aki a köszönés után a cég tevékenységi körét firtató kérdésre csak annyit válaszolt, ezt meg kell beszélnie a főnökével és majd visszatelefonál. Soha többet nem hallottak róla.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Ibrick - 2014.07.03. 18:13

    Szerintem itt egy kérdés van lopott az Apple vagy sem.
    Nem kell ezt ragozni. Ha lopott fizessen, ha nem akkor meg ne.

  2. Wiilmos - 2014.07.04. 08:57

    En elhiszem hogy ez erdekes de epp tegnap estetol valt elerhetove az uj 7.1.2-es iOS.
    Szerintem egy ilyen HÍR valamivel fontosabb…

Szólj hozzá Te is!