Alakul a Nuance utódja Cupertinoban

Skarp 2014.07.01. 16:09 Apple, iOS, Kiemelt hírek 0 db 525

Egy tegnap kikerült beszámoló alapján az Apple elkezdte összeszedni saját belsős beszédfelismerési kutatócsoportját, csupa A-listás szakemberből, közöttük számos magas profilú Nuance dolgozóból. A cél, hogy Siri fejlesztését házon belülre emeljék be. A Wired értesülései szerint már össze is állt egy kezdőcsapat, hogy létrehozza a virtuális asszisztens következő generációjának alapjait. A cikk felhívja a figyelmet az Apple egyre gyorsuló tempójú felvételi hullámára a területen – olyan embereket vettek fel, mint a Nuance korábbi kutatásért felelős alelnöke, Larry Gillick és Gunnar Evermann, aki jelenleg a Siri-projekt menedzsere.

De máshonnan is sikerült szakembereket átcsalogatni: Alex Acero-t, a Siri team senior director-át a Microsoft kutatási divíziójától sikerült átigazolni. A következő generációs Siri még inkább az ún. neurális hálózatokra, úgynevezett mélytanulásra alkalmas algoritmusaira épülhet majd. Hasonló technikát használ a Google az Android Google Now beszédfelismerő funkciójánál, illetve a Microsoft a nemsokára debütáló valós idejű Skype-tolmácsa esetében is. A Microsoft kutatási vezetője, Peter Lee szerint az Apple teljesen házon belülre tervezi hozni a fejlesztést. “Az összes nagy játékos meglépte már ezt, kivéve az Apple. Szerintem csak idő kérdése a dolog.” – nyilatkozta.

Tavaly már felreppentek olyan hírek, hogy összeállt egy szakértőkből álló csapat, többek között a VoiceSignal Technologies embereiből – a pletykák szerint a csoport Bostonban dolgozott-dolgozik egy kifejezetten a Siri részére fejlesztett technológián. Június elején jött a hír, hogy a Nuance állítólag felvásárlási tárgyalásokba keveredett mind az Apple-lel, mind a Samsung-gal. A mostani átcsalogatásokkal elképzelhető, hogy nem csak némi előnyre tett szert a belsős csapat a partnerekkel szemben, de el is értéktelenítette némileg a Nuance-ot.

Egy a csapatba felkért kutató, Abdelrahman Mohamed, a Torontói Egyetem kutatója arról számolt be, hogy az Apple nem csak vezetőségi, de csoportvezetői és kutatói szinten is aktívan keresi a megfelelő embereket all-star válogatottjába. Bár a jelenlegi iOS 8-as verzió bétáiban még a Nuance-ra támaszkodó Sirit találhatjuk, egészen biztosak lehetünk abban, hogy a fejlődés nem áll meg a valós idejű speech-to-text diktálásnál és a HomeKit integrációnál.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Szólj hozzá Te is!