Nem mindenki örül annyira a HealthKit-nek

Skarp 2014.06.05. 14:02 Apple, iOS 4 hozzászólás 798

Az idősebb Apple-rajongók még emlékezhetnek a sok évet felölelő pereskedésre a Beatlest képviselő Apple Corps Limiteddel, amit a gombafejűek a hatvanas évek végén alapítottak Londonban. A leginkább zenekiadással és egyéb kapcsolódó tevékenységekkel foglalkozó konglomerátummal folytatott jogi hercehurca annál is inkább megviselte Steve Jobsot, mivel Bob Dylan mellett a Beatles életművének is hatalmas rajongója volt. A per 1978-tól egészen a 80-as évek elejéig húzódott, amikor is sikerült megállapodásra jutni: az Apple megígérte a zenészeknek, hogy távol tartja magát a zeneiparból.

A pereskedés a 80-as évek végén újra kiújult, mert a britek úgy vélték a gépek MIDI-s képességei sértik a megállapodást. A pöttyöst végleg az iTunes Store és az iPod megjelenése rúgta el az Apple Corpsnál, a harmadik per 2003-tól 2007-ig tartott. Ennek végén megállapodtak abban, hogy az Apple Computers Inc. birtokolja az összes védjegyet és folytatólagos használatra licenszeli azokat az Apple Corps Ltd. részére. Érdekesség, hogy a megállapodás számos titkos záradékot is tartalmazott. Hogy miket, máig nem tudni.

Hasonló helyzetbe került a WWDC utáni napokban az Apple, bár az ellenfél ezúttal jóval kisebb kaliberű, ám az ügy még akár kínosabb is lehet. Egy – a nevéből adódóan nyilván egészséggel foglalkozó – ausztrál startup meglepődött a keynote után, ugyanis pont ugyanazt a nevet használják, mint az Apple Health alkalmazásához kapcsolódó API-ja. “Fél ötkor keltem és az iPhoneomért nyúltam, hogy megnézzem az emailjeimet” – írta a startup egyik vezetője a cég blogján.”Valaki írt nekem, hogy megkérdezze, az Apple lenyúlta a nevünket, vagy titkos megállapodást kötöttünk velük. He?” Majd így folytatta: “Az Applenek annyira tetszett a HealthKit ötlete, hogy felhasználták a nevünket és bemutattak egy új terméket ezzel az elnevezéssel. A HealthKit már foglalt – mi használjuk! Apple rajongóként csalódottnak érzem magam. Annyira nagyok, hogy derogál nekik egy egyszerű Google keresés?”

Az Apple eddig nem kommentálta az esetet, ami kísértetiesen hasonló a Facebook purparléjához a a FiftyThreevel, a Paper alkalmazás kapcsán.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

4 hozzászólás

 1. strucc007 - 2014.06.05. 14:11

  Miért ne lehetne 2 ugyanolyan nevű, de teljesen más termék?

 2. Diamond - 2014.06.05. 14:18

  Egyetértek , különben is az egyik egy cég neve a másik meg egy program neve. Gondoljatok csak bele mennyi ilyen van meg a világban . Amúgy kiváncsi lennék mikor jegyeztek be magukat ezen a néven .

 3. iFan - 2014.06.05. 16:08

  Jaj már megint megy a műbalhé.

 4. MacKo - 2014.06.09. 09:01

  Meglepodott a ratyi startup tulaj, hogy senki nem ismeri a szarsagat.

Szólj hozzá Te is!