LaCie Fuel 1TB wireless háttértár teszt – MindenKié

Skarp 2014.05.27. 19:43 Apple, Teszt 7 hozzászólás 2 239

Bár elnevezése elsőre viccesnek tűnhet, a 2012 óta a Seagate tulajdonában levő francia gyártó nevét lászínak kell ejteni, úgyhogy a lelacizást fájó szívvel elengedtük. A márka leginkább külső vinyókra, optikai meghajtókra, RAID megoldásokra és monitorokra szakosodott. Fuel elnevezésű, hordozható wireless háttértáruk került hozzánk tesztelésre, ezúttal az iDoki jóvoltából. A Portable Wireless Storagenek titulált eszköz se többet, se kevesebbet nem kínál, mint ami a dobozra vagy a használati utasításra van írva. Wifin vagy AirPlayen keresztül csatlakoztathatjuk iPad-ünkhöz, iPhone-unkhoz, Mac-ünkhöz vagy Apple TV-nkhez.

Külcsín

Kinézete leginkább egy szürke testű marmonkannára emlékeztet – nem véletlen a név (gyk. a fuel angolul üzemanyagot jelent). Fogása kellemes, súlya pehely és összességében elmondható róla, hogy a külcsín nem túldizájnolt, de unalmasba sem hajló. Körbeforgatva a tetején levő szolíd márkajelzésen és a dizájncsíkokon kívül mindenféle fölösleges sallangtól mentes. A stabilitásról és a rezonanciamentességről négy kis gumitalpacska gondoskodik. Letisztult, egyszerű, minden egyértelmű – a dizájn mellett a praktikum sem kerül háttérbe.

Hasznos füle is jól jöhet, ha az elhelyezése problémát jelent, hiszen 11,5×11,5 centis, 2 centi vastag eszközről beszélünk. Hamuszürke alapszínét pont tökéletes arányban vadítja meg a leheletnyi rikító narancssárga. Némileg talán lehetne még vékonyabb, de alapvetően kifejezetten tetszetős darab a Fuel. Az anyagminőség az arany középutat képviseli: minőségérzete tökéletes, de nem is tűnik túlságosan drágának. Az előlapon a kerek kikapcsológomb, illetve egy zöld power és egy kék wifiállapot jelző LED, a baloldali falán pedig az USB kábel bemenete találhatóak. A kék wifi LED villogása a vezeték nélküli kapcsolat létesítése után folyamatosra vált.

Belbecs

A specifikáció is igen korrekt. A 802.11 b/g/n szabványokon és az AirPlay kompatibilitáson felül dícsérendő módon az USB 3.0-ás kapcsolatot is támogatja a Fuel. Bár a doboz alapján úgy tűnhet, kizárólag Mac-re és iOS-re optimalizálták, támogatja a Windows Vistától kezdődően az összes Microsoft oprendszert is. A dobozban a Fuelt, az USB 3.0-as kábelt, a fali töltőt és adaptereit illetve egy rövidke használati utasítást találunk. A Seagate Media appját letöltve és iOS készülékünket, vagy gépünket a Fuel saját wifijére csatlakoztatva beállíthatjuk a készüléket.

Appunk jelzi a készülék akkumulátorának töltöttségi szintjét, a csatlakozott júzerek számát is, a Settings menüben pedig értelemszerűen a háttértár és az app beállításait találhatjuk. Hiba, hogy a kezdő setup során nem állíttat be kötelezően azonnal jelszót, így ha a kezdő júzer csak végigpörgeti a beállítást, az adatokhoz bárki hozzáférhet, sőt fel is töltheti saját tartalmait. Egyébként az alkalmazásból hozzáférhetünk fájljainkhoz, kényelmes browserrel pörgethetjük végig, nézegethetjük tartalmainkat.

Bár páran biztosan reklamálnának az USB3.0 kizárólagossága miatt, de a felhasználók 99 százalékának bőven elegendő az is. Bár beállítva a Fuel létrehozzá saját 72 Mbites 802.11n hotspotját, a wireless passthrough módnak köszönhetően a netkapcsolatról sem kell lemondanunk, ha a háttértárhoz csatlakozunk készülékünkkel. Értelemszerűen a vezeték nélküli sebesség alacsonyabb, nagy fájloknál 5-6 MB/s tempóval másolt, a kisebbeknél picit lassabban – nagy mennyiségű fájl másolásához érdemes a kábelhez nyúlni. Azon keresztül már 100-110 MB/s-mal tudtuk írni és olvasni a nagy fájlokat.

Akkumulátora kiváló, aktív használat mellett is simán 8-10 órás teljesítményt hoz. 5 júzer férhet hozzá egyszerre a fájlokhoz, ami még semmi: ebből akár hárman streamelhetnek külön-külön maguknak a készülékről HD minőségű videót is, a Dropbox integráció pedig tökéletes. MP4 és H.264 videókkal nem nagyon jelentkezett probléma, de a DivX-et nem szerette és az MKV-nál akadtak gondok a hanggal (utánaolvastam, nem csak nálunk jelentkezett a probléma). Kicsit sajnáljuk, hogy a Fuel nem használható Time Machinehoz.

Összességében

Korrekt ár-érték arányú, szolíd dizájnú, sokoldalúan felhasználható készülék, ami tényleg azt kínálja, amit ígér. Hasznos funkciói és skillsete bárki hűséges társává teheti. Jelenleg szinte csak olyasmit tudunk felhozni ellene, ami egyszerű firmware update-tel megoldható és valószínűleg meg is lesz oldva. Gyárilag exFAT-ra van formázva, aminek köszönhetően azonnal használható mind Maceken, mind PC-n. Jele megingathatatlan, környezetére nem érzékeny, a kapcsolat vele stabil. Hogy kinek ajánljuk? Akinek a praktikus funkciói miatt van szüksége rá és nem csak szobadísznek használná. Aki nem szeretné csak a szűkös tárhely miatt nagyobbra cserélni iOS készülékét vagy a 64 gigabájt sem elegendő neki.

Ráadásul most az iDokinál  1TB-os kivitelben 69 980 forintért, 2 TB-os kivitelben pedig 89 980-ért Te is magadévá teheted.

Dizájn: 4
Minőség: 5
Kezelhetőség: 5
Szavatosság: 5
Ár/Érték arány: 4

Összesen: 4,5

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. Dudee - 2014.05.27. 20:47

  Akinek a praktikus funkciói miatt van szüksége van rá

  Csak egy eszrevetel.

  Amugy jo lett a cikk :)

  • Skarp - 2014.05.28. 11:19

   köszi, javítottuk :)

 2. smschamp - 2014.05.27. 22:01

  Ár?

 3. The Count - 2014.05.27. 23:43

  70 rugó, az alján írják…
  Jónak tűnik, bár kb 15-tel lehetne olcsóbb. Az reális lenne. Annyiért megvenném mert napi adatmentéseket csinálok. Kényelmes lenne a vezetékeket kiiktatni már a franca. Nekem teccik…

 4. Q - 2014.05.28. 17:28

  Jól van, vegyetek 1 tb-t külsőt kábel nélkül, 70ért. Addig én veszek az asztaliba 7et ugyanennyiért. Vagy veszek egy robogót 50-ért, 20-at meg elbenyázok, és kurva jól szórakoztam. Habár azt mindenki tudja, hogy aki Apple kiegészítőket vásárol Apple boltban az az ár-érték arány kifejezésre vagy azért nem gondol, mert megteheti, vagy azért mert segg hülye.

 5. The Count - 2014.05.29. 05:53

  Q: ha Te 7 terrát veszel külsőset 70-ért akkor hozz nekem is.
  14 a legolcsóbb, de ahhoz még kell dokkoló.
  És robogót 50-ért ? Az olyan is. Ahogy beszélsz kb 15 éves lehetsz max, de az biztos h fogalmad sincs a pénzről…. Ha neked az szórakozás hogy egy 50 ezres robogóval rohangálsz, akkor gratulálok. Tudod ezt azért találták ki, hogy aki ténylegesen dolgozik is a gépeken, ne kelljen dugdosni stb, hanem menjen automatán, és ami a lényeg, fizikailag ne legyen egy hálózaton. Gondolom az adatmentés fontosságáról nem hallottál még, mivel nincs is rá szükséged.

 6. i5 - 2014.05.29. 14:09

  Akkor vedd meg ha letudod írni,hogy tetszik

Szólj hozzá Te is!