A japán bíróság elmarasztalta a Samsungot

Skarp 2014.05.19. 19:08 Apple, iPhone 1 db 349

Méghozzá a szabadalmi rendszerrel való visszaélés miatt. A tokiói körzeti bíróság egyébként vissza is dobta a Samsung indítványát, melyben az iPhone 4 helyi értékesítésének betiltását kérték. A Samsung kérvényét arra alapozta, hogy azt a 3GPP adatátviteli szabványt használta, ami a koreai cég szabadalma.

A bíróság úgy vélte, hogy mivel a kérdéses megoldás úgynevezett SEP, azaz alapvető szabadalom, azt a Samsungnak kötelessége lett volna licenszeni az úgynevezett FRAND-kötelezettségek miatt. Ebből az okból kifolyólag döntött úgy a bíróság, hogy bár némi kártérítés megilleti a Samsungot, amit 98 ezer dollárban állapítottak meg, de ez nagyjából az Apple által fizetendő licenszdíjjal egyenértékű.  – írja a Nikkei.

Ugyanakkor a bíró élesen kritizálta a Samsung gyakorlatát a nemzetközi szabadalmi rendszer viszonylatában. “A Samsung megsértette a jóhiszemű pervitelre vonatkozó kötelezettségét” – vélte a jogtudor. Bár az SEP-ket kötelező ésszerű és fair árakon, a koreaiakat rendszeresen kritika éri szokatlanul magas licenszdíj-igényei miatt, és azért, mert sokszor SEP-jeit próbálja meg felhasználni az ehhez hasonló tiltó végzések kicsikarásához világszerte. Az Apple Japan közleményben üdvözölte a döntést.

A Samsung SEP-visszaélései ügyeiben vizsgálódott az amerikai kongresszus és az Európai Bizottság is. Ez utóbbi aggodalmaira válaszul a Samsung beleegyezett, hogy öt évig tartózkodik az ilyen eljárásoktól, derült ki az EB satóközleményéből. Egyedül Korea engedett szabad utat ezekben a próbálkozáskban, elmarasztalva az Applet, hogy nem tett meg mindent azért hogy korrekt licenszdíjban sikerüljön megállapodni.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Ibrick - 2014.05.19. 22:55

    Mind a kettő esetében volt már precedens inkorrekt liszensz díj követelésére.
    Egyik kutya másik eb.

Szólj hozzá Te is!