Ismét 600 dollár fölött az AAPL

Skarp 2014.05.06. 12:55 Apple, Egyéb 1 db 238

Október közepe óta, azaz másfél éve először 600 dollár fölött zártak az Apple részvényei. A hullámvölgynek úgy tűnik, egy időre vége – a mélypont tavaly június végén volt, 388 dolláros darabárral. A dolog szépséghibája, hogy a felhajtóerő nagyrésze pszichológiai hatás, amit kis részben a jövő hónapban esedékes hetedelés hajt. Ha minden így marad, úgy a jelenlegi árakat alapul véve 85 dollárba fog kerülni egy AAPL értékpapír, azonban így jóval többen fognak tudni befektetni.

Az Apple piaci értékét egyébként kb. 518 milliárd dollárra taksálják, amivel jóval megelőzi pl. az Exxon Mobil 444 milliárdos értékét – ezzel az almás cég a legértékesebb nyilvánosan működő részvénytársaság a világon. Egyéni rekordját egyébként 2012 szeptemberében állította fel az AAPL, 702,10 dolláros árral. A valós okokat inkább a vártnál sokkal pozitívabb negyedéves elszámolásban keressük – a bevételi prognosztizációkra öt százalékot, míg a részvényenkénti haszon mértékével kapcsolatos jóslatokra 14-et vert rá. Ez mutatta meg igazán, hogy az Apple-t mennyire nem érdemes temetni, hiszen még mindig képes őszintén meglepni a befektetőket és a bevételnövekedés tendenciái nem fordultak vissza.

A másik nagyon fontos összetevő az osztalék 15,5 százalékos növelése és a 30 milliárddal megnövelt részvényvisszavásárlási akció engedélyezése, ami jelentős motivációt jelentett a részvényeseknek. (Ez utóbbit a régi motoros, ravasz róka Carl Icahn is megsüvegelte.) Tim Cook idénre új terméket ígért, ami nem esett meg a 2010-es iPad launch óta – remélhetőleg az új kategóriák is csak fennebb lökik az árakat, nem csak rövid de hosszú távon is.

 

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fab - 2014.05.06. 22:21

    “Fennebb” helyesen: feljebb
    Hol tanultál helyesírást?

Szólj hozzá Te is!