Új Apple-szabadalom – még vékonyabb iPhone jöhet a jövőben?

Skarp 2014.04.29. 18:01 Apple, iPhone 3 hozzászólás 1 376

Az AppleInsider híre szerint új szabadalmat regisztrált az Apple az illetékes hivatalnál. A leírás egy az iPhone és az iPad kulcskomponensének méretcsökkentését lehetővé megoldást ír le, lehetővé téve ezáltal a kisebb és vékonyabb szerkezetű készülékek létrehozását. A kérdéses darab nem más, mint a kamera autofókusz modulja és a szabadalom alapján ún. mikro-elektromechanikus rendszer (azaz MEMS) beépítésével érhető el a kívánt hatás, ami nem csak jelentős méretcsökkenést, de sokkal jobb energiahatékonyságú működést jelent.

A jelenlegi megoldás, a VCM, azaz a lengőtekercses autofókusz rendkívül megbízható és egyszerű felépítésű, ráadásul hangtalan is, ami videófelvételnél jól jön. Ezért cserébe azonban lassú és igencsak zabálja az energiát. A szabadalmi dokumentumokból kiderül, hogy a MEMS tömeggyártásának elindítása a közelmúlt technikai eredményei miatt sokkal közelibbé vált, és ha sikerül megfelelően adaptálni a technológiát a környezethez, még a gyártás is olcsóbb lehet, a telefonok pedig tovább vékonyodhatnak. (Bár a szerkesztőségi magánvélemény szerint zsákutca a vékonyítós őrület, de az így felszabaduló helyet más hasznos funkcióra is használhatnák a gyártók a l’art pour l’art méretcsökkentés helyett.)

Bár a MEMS-et alkalmazó okostelefonokról szóló pletykák már korábban is szárnyra keltek, eddig elmaradt a valós alkalmazás, pedig gyorsabb autofókuszolást, felvétel utáni fókuszkorrekciót, és egy csomó egyéb új funkciót is lehetővé tehetne. Az Apple jó eséllyel a pár hónap múlva érkező újabb generációs iPhone-jában még nem fogja alkalmazni a megoldást (persze ez a lehetőség sem kizárható), de a jövőre nézvést mindenképpen bíztató lehetőségeket nyújt a MEMS-technológia. A kérdés mindössze annyi, hogy hol tart Cupertino az adaptációval – több hónapnyi fejlesztés van még hátra vagy beépítésre kész már az új modul?

A közeljövőben egészen biztosan fény derül erre is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Janipod - 2014.04.30. 06:05

    Szerintem addig vékonyodhat amíg nem megy a merevség rovására. Ezen kívül a gombok és csatlakozók is meghatározzák az alsó méretet. Amit én kb. 3-4 mm közé tippelek.

  2. The Count - 2014.04.30. 17:36

    Kb 3-4 mm, de már lassan elvágja a kezem. Arról már nem is beszélve h baromi kényelmetlen fogni

  3. Nick - 2014.05.03. 11:31

    4,9 alatt mar elege kenyelmetlen lenne

Szólj hozzá Te is!