A KitKat az Apple malmára hajthatja a vizet

Skarp 2014.04.18. 18:18 Apple, iPhone 10 hozzászólás 1 457

A KitKat kódnevű 4.4-es Android verzióval a Google nagyot lépett előre egy egységesebb platform irányába. Reményeik szerint ez javít majd az Android verzióbeli töredezettségén és javítja az OS megítélését a fejlődő piacokon. Persze több elemzőben felmerült, hogy a jobban optimalizált KitKat némileg ronthatja a felsőkategóriás, flagship készülékek vonzerejét, így az Apple visszahódíthat némi piacrészt a prémium készülékek szegmensében. Vajon reális veszély ez?

A 4.4 mindössze 512 MB RAM-ot kér és cserébe olyan oprendszert kínál, ami elvileg rendesen fut majdnem minden Androidos okostelefonon, szinte függetlenül a készülék chipsetjének teljesítményétől. Az egy kaptafára készülő, jobban optimalizált rendszert a fejlődő piacok olcsóbb okostelefonokra szánják elsősorban. Az OS már említett töredezettsége a chipsetek sokféleségének hozadéka. A prémium árkategóriájú készülékek gyártói kifinomultabb chipseteikkel mindig a legújabb verziót futtatják, míg aki a régebbiekkel is beéri, az olcsóbban is megúszhatja a telefonvásárlást – különösen igaz ez a fejlődő piacokra.

Nagyon fontos a lépés fejlesztői szempontból is, hiszen sok olcsó Androidos készülék akár több éves verziókat is futtathat, ráadásul mivel az OS minden újabb iterációja egyedi specifikációkkal  rendelkezik, az alkalmazások fejlesztése is jóval körülményesebb, mint az iOS esetében (ott a felhasználók 87 százaléka már a legújabb iOS7-et használja). Az Android új irányvonala tökéletesen jól illusztrálja a tényt, hogy a gyártók egyre inkább a fejlődő piacok felé fordítják figyelmüket, hiszen ez a legdinamikusabban fejlődő terület a telefonpiacon. A direkt ide optimalizált Mozillás oprendszer, a Firefox OS megjelenése is jól mutatja ezt. A Mozilla egyébként egy 25 dolláros okostelefon piacradobását is bejelentette.

Az Androidot ugyanakkor gyakran éri a kritika, hogy igazán jól csak a felsőkategóriás készülékeken használható, így ha a felhasználói élmény konzisztensebbé válik, többen választhatnak pl. középkategóriás készülékeket, ami ronthatja a platform versenyképességét a királykategóriában. Összességében tehát elmondható, hogy az Android OS teljes egészének jót tesz a lépés, ám komolyan veszélyeztetheti a felsőkategóriás előretörést, sőt akár az iOS hasznára is válhat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

10 hozzászólás

 1. Tomi - 2014.04.18. 20:09

  Nem hiszem hogy ebböl bármi számot tevö növekedés lehetne!

 2. Bristol - 2014.04.18. 20:24

  Elvben értem. De hogy tudna ugyan ugy futni a droid egy samu galaxy Y mint egy s5-ön? Ha ez életszerű lesz, s5 kuka.

 3. Tomi - 2014.04.18. 21:06

  Nem fog ugyan ugy futni eleve a gyartok nem is engedelyezik az alacsony kategorias telefonokra asszem s3 meg ki jon de s2 mar nem! A sony nal is igy van ott a J-osztaly a hatar!

 4. Tomi - 2014.04.18. 21:07

  Ugy ertem persze hogy nem optimalizaljak azokra a telefonokra a rendszert(tehat nem lesz rajtuk)

 5. Apples - 2014.04.18. 22:10

  Sajnos egyszeruen nem ertettem meg, hogy a cikkírónak mi is az indoka, hogy következik abbol, hogy hatékonyabb lett az Android, hogy ez az Alma malmára hajthatja a vizet. Ezt e cikkből ne ertettem meg. :((
  Magamtól meg teljesen másként gondolom. Az újgenerációs Androidos telefonok ogy olcsóbbak lehetnek ill a drágább készülékek meg jobban hozhatják vegre az Apple-s stabilitást es gordulekenyseget. Ha idővel meg ugyanolyan jo lesz az Android is akkor az miert jo az Almanak???

 6. THe0S - 2014.04.18. 22:29

  Ha jól értettem akkor ez az oprendszer szintem bármilyen kategóriás okostelefonon futtatható. Ebben gondolom az a hátrány hogy általában a jobb(pl prémium) telefonokon szoktak lenni a legújjab legjobb OS-ek ezért ha valaki azt szeretné használni akkor egy drágább telefont kell vennie, de most ez lehetséges egy olcsóbb készülékkel is. Emiatt lehetséges hogy az Androidos prémium telefonokat kevesebben fogják venni, szerintem.

 7. Bandita - 2014.04.19. 01:15

  Szerintem ebben most az a lényeg,hogy mint az iPhone-nál a régebbi készüléken is fut a legujabb op rendszer és nem kell nélkülözni az s3-mas tulajnak a mostani programokat ami csak a legújabb rendszeren futnak ergó kisebb az amortizációja egy régebbi készüléknek mint eddig mivel az op rendszer miatt avult el!Értékálóbb lesz az uj telefon és szívesebben veszik meg!

 8. Milan - 2014.04.19. 09:07

  A windows phone példáját hozom újra.ott a 40.000ft-os lumia 520-on is ugy fut a RENDSZER mint a prémium kategóriás lumia 920-tól felfele.szerintem a nokia mutatja a legnagyobb fejlődést,szerencsés tulajdonosa lehetek egy lumia 1020-nak(nem win fan fagyok,hisz használok ipad airt és macbook pro-t is),de azért be kell látni,hogy mostanában az ios nem sok újdonságot hozott kinézeten kívül,meg az értesítési sávon kívül).mondjuk az androidnál is látni a fejlődést,de én ahhoz már nem értek.

 9. Ibrick - 2014.04.19. 09:11

  Ha jobb lesz az Android oprendeszer akkor az akár az alma vesztét is jelentheti. Már most is érdekesebb, jobb a designja mind az iOS-nek. Én azért vettem iPhone-t meg Air-t mert jobb az iOS és az ökoszisztéma és stabilabb. A helyzet az, hogy már most is sokkal jobb hardverű telók vannak az androidnak illetve a Samu új 12,2″-os tabletje szerintem jobb mint az Air csak azért nem váltok amiket fent írtam.

 10. iMarc - 2014.04.20. 06:34

  Ibrick!
  Hiába a mega méretű Sam, ha gyakorlatilag nincs rá optimalizált alkalmazás. Uez az érintésérzékeny toll. Nem támogatja minden. Ez a droid halála.
  A chipset kérdést jól látják droidék, csak ugye ez megoldhatatlan. Nem fog minden vason pontosan ugyan úgy futni az álmodott rendszerük. Illetve kezdetben lehet, de jön egy újabb hw, és kezdődik minden előről. Mert ugye azt nem képzeljük, hogy a droid vissza felé bármit is fog támogatni? Mert ez a frissítéses dolog náluk eddig sem működött.
  Meg kell érteni, hogy 100% kompatibilitás nincs, nem volt és nem is lesz.

  És ahogy utaltál rá. Lehet papíron jobb paramétere a Samsungnak, a “környezete”, a támogatottsága miatt nekem már nem kellene, pláne nem felső kategóriás áron :)

Szólj hozzá Te is!