Háromszor annyi pénze van az Apple-nek, mint a szövetségi kormánynak

Skarp 2014.04.13. 20:19 Apple, Egyéb 5 hozzászólás 708

A Forbes írt erről, mint amolyan mókás tényről. Ahogyan arról is, hogy a Microsoft és még egy sor egyéb vállalat is több mozgósítható tőkét halmozott fel, mint Samu bá’.  Az Apple 160, a Microsoft 85, a föderatív adminisztráció pedig 49 milliárd dollár fölött. Első blikkre valóban kifejezetten viccesen hangzik, de ahogy a gazdasági lap kolumnistája, Tim Worstall is megjegyzi nem biztos, hogy igaz is.

A londoni The Telegraph is főcímben hozta a hírt, hozzátéve, hogy az Apple tartaléka még a brit kormány mozgásterének is duplája. De vajon tényleg így van? – teszi fel a kérdést Worstall. Valójában nincs értelme az ilyen összehasonlításoknak, hiszen a kormánynak gyakorlatilag végtelen mennyiségű pénze van, mivel ők bocsájtják ki. Persze a fedezet nélküli, féktelen pénzkibocsátás következményeit láthattuk Zimbabweben és hazánkban is a második világháború után, de némileg azért rugalmasak a határok.

Ezen felül azért is sántít az egész, mert a cégek valójában csak a legritkább esetben tartják tartalékaikat készpénzben, inkább a rövid lejáratú értékpapírok és kincstárjegyek  a jellemzőek. A szakzsargon ezeket készpénz-közeli eszközöknek hívja és emiatt a jelentéstételi kötelezettségnél is készpénznek veszik őket. Valójában azonban a szó szoros értelmében nem azok.

De hogy marhajól hangzik egy Apple-rajongó számára, az egészen biztos.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

5 hozzászólás

 1. Timo - 2014.04.13. 21:13

  Ezen nem csodalkozom. 3x dragabban is ad mindent mint barki mas :D

 2. Sanyi - 2014.04.13. 22:00

  Azzal még nem is lenne gond! Ha megérné, de egyre szarabb minden

 3. Sanyi - 2014.04.13. 22:02

  Az i5 90 be került ugyan azzal az előfizuval az i5s már 240 be van külömbség!

 4. akira - 2014.04.14. 06:50

  Sanyi,

  A magyar szolgáltatók árpolitikája, nem az Apple-é.

  Az igazság az, hogy az elmúlt negyedévben a világon a legtöbbet eladott mobilkészülékek sorrendje:

  1. i5s
  2. i5c
  3. S4
  4 OneNote
  5. i4s

  Teljesen mindegy mennyibe kerül, így is a legtöbbet adja el az Apple azokból a telefonokból, amelyeken profit is van.

  A cikkhez visszatérve pedig nem értem, hogy mi a cikk lényege:

  Az, hogy az Apple-nek több pénze van, mint a szövetségi kormánynak, vagy az, hogy az a 160 milliárd dollár nem is készpénz, hanem rövid leráratú kincstárjegy, azaz nincs is annyi készpénze?

  Vajon mire akart kilyukadni a cikk szerzője?

 5. Pintyo - 2014.04.14. 18:32

  Eddig mindegyik uj iPhone ugyanannyiba kerult! Ez ezutan is igy lesz! Jah, hogy magyarorszagon ez nem igy van??? Bocsi! Magyarorszagon ez egy kicsit luxus!
  Baromira nem mindegy, hogy 1 heti fizetesembol veszem meg, vagy 2 havibol (se)! Elofizetessel meg vegkepp nem! Had en dontsem mar el, jogy melyik orszagban milyen sim kartyaval hasznalom!

Szólj hozzá Te is!