Ezekre számíthatunk a 2014-es WWDC-n

HusztiD 2014.04.08. 19:00 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 14 hozzászólás 1 069

A múlthét végén az Apple hivatalosan bejelentette a 2014-es Worldwide Developers Conference-t, amelyre 2 hónapon belül, egészen pontosan június másodikán kerül sor. Ahogyan korábban is írtuk, az eseményre elsőnek regisztrálniuk kellett a fejlesztőknek, majd magyar idő szerint ma hajnalban az Apple értesítette a szerencsés kiválasztottakat, akik megvásárolhatják a jegyeiket. Azért volt erre szükség, ugyanis a kaliforniaiak ezáltal elkerülték a tavalyi tumultust, hiszen akkor 2 perc alatt kapkodták el a konferencia összes jegyét. Az átvételre egy hetet kaptak az emberek, így legkésőbb április 14-éig meg kellvásárolniuk a belépőket. A vállalat többek között értesítette azokat az embereket is, akik regisztráltak, de nem őket választották ki. Némi megnyugtatás lehet számukra, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel élőben nézhetik majd a konferenciát, a több mint száz gyűlést pedig visszanézhetik majd a későbbiekben.

Most pedig nézzük meg, hogy mire számíthatunk júniusban.

iOS 8

Healthbook: Talán ez lesz az új iOS legfőbb újdonsága, ugyanis az eddigi hírek alapján minden egészségügyi adatot tudni fog rólunk. A korábbi pletykák alapján pedig ezzel együtt debütálhat az iWatch is, de viszont érkeztek már olyan hírek is, melyek szerint csak jövőre dobhatja piacra az okosóráját az Apple.

Notification Center: Tovább fognak rajta csiszolni, valamivel letisztultabb lesz. Jelenleg 3 fülre osztható ez a funkció, amelyben van a mai, összes illetve a kihagyott. Ezt elvileg két részre fogják bontani, így csak a mai értesítések maradnak és az összes többi, amelybe minden más fog tartozni. Ezen felül az Apple programozói bővíteni kívánják az itt jelzett adatokat, de az még kérdéses, hogy mivel.

Alkalmazásokon belüli kommunikáció: Talán ez lehet az egyik legérdekesebb újítás. Ez azt jelenti, hogy az App Store-ból letöltött programok gördülékenyebben kommunikálhatnak egymással. Például egy képszerkesztő programban végzünk utómunkálatokat a képen, amit az a szerkesztés befejezte után automatikusan feltölt Instagram-ra vagy Facebook-ra, ha azt engedélyezzük.

Hangfájlok: Sok ember számára átláthatatlan az alkalmazás kezelése, így ez is megújulhat részben, hiszen egy sokkalta kezelhetőbb, letisztultabb formára vágynak a felhasználók.

Üzenetek: Nem teljesen lényeges, de sok ember számára hasznos lehet a következő funkció. Beállíthatjuk majd, hogy x idő múlva az üzeneteinket törölje az alkalmazás, például az egy évnél régebbi beszélgetéseinket automatikusan törli, így kevésbé veszünk el köztük. Ezt elvileg ki is lehet kapcsolni, így nem kell félni attól, hogy valaki elvesztené a fontos üzeneteit.

Game Center: Ez egy nagy kérdés lehet az iOS 8-ban, ugyanis az évekkel ezelőtt bevezetett szolgáltatást nagyon kevés ember használja, így az Apple-nek nem éri meg azt fejleszteni. Elvileg törölhetik az alkalmazást, de továbbra is lesznek Game Center támogatott programok, amelyeken belül elérhetünk pár lényeges információt (eredmények, pontok, barátok listája, stb.).

CarPlay: Igaz, hogy csak a 7.1-es rendszerrel tette ezt elérhetővé az Apple, de a hírek szerint valamivel többet fog majd tudni. Például használhatjuk majd ezt a Lightining kábel nélkül is az autók saját WiFi hálózatán (már amennyiben ilyen kocsival rendelkezünk). Elvileg a vállalat már az iOS 7.1-gyel teszteli ezt az új funkciót.

OS X 10.10 (Syrah)

Talán erről tudhatjuk az eddigi legkevesebb információt, de az eddigiek alapján a Syrah kódnévre keresztelt, fejlesztés alatt álló szoftver a Mavericks méltó utódja lehet. Az előző operációs rendszerben az Apple leginkább az úgynevezett motorháztető alatti fejlesztésekre gyúrt rá, mint például az újabb grafikai animációkra, jobb üzemidőre, a jobban kihasznált hardverelemekre és továbbfejlődött grafikai megjelenítésre egyaránt. Ha megnézzük az elmúlt hetekben kiadott 10.9.3 béták fejlesztéseit, akkor észrevehetjük, hogy előszeretettel mennek tovább az almás programozók ezeken az utakon. Ezek alapján várható, hogy az Apple ismételten az ehhez hasonló fejlesztésekre gyúr rá, hogy sokkal jobbá, ugyanakkor még ennél is stabilabbá tegye az operációs rendszerét.

Korábban már érkezett egy koncepció, hogy milyen lenne a flat dizájnos OS X, ha azt Jony Ive fejlesztené. Mivel nem Jony a Syrah felelőse, így nem feltétlen várható, hogy a 10.10 az iOS 7-hez hasonló dizájnt kapjon. Viszont az sem kizárt, hogy némileg átszabnak pár dolgot a vélhetően nyár végén érkező rendszerben. Ezt már tényleg csak a WWDC-n tudhatjuk meg, addig mennek tovább a találgatások.

Hardverek

A harmadik fontos dolog, amely várható, az nem más, mint a MacBook-ok frissítése, megjelenése. Korábban már számos pletyka érkezett arról, hogy az Apple vélhetően a WWDC alkalmával fogja frissíteni a MacBook Air modelljeit, amelyek ezentúl megkapják a Retina kijelzőt. Ezen felül még az is felmerült, hogy bevezetnek egy teljesen új MacBook családot, amiről egyelőre csak annyit tudunk, hogy 12 colos és az Air-nél is vékonyabb lesz és úgyszint Retina kijelzővel dobják piacra. Ha igazak a szóbeszédek, akkor a MacBook Pro família frissítése ezúttal elmarad, leghamarabb pedig ősszel kerülhet erre sor.

A WWDC 14 egy 5 napos rendezvény lesz, amely június másodikán veszi kezdetét a San franciscói Moscone West Centerben. A Keynote alkalmával kiderül, hogy mik teljesülnek majd a fent leírtakból, továbbá ezek után kezdődnek meg a fejlesztők számára szervezett gyűlések, melyeket több, mint ezer Apple mérnök, programozó illetve egyéb dolgozó fog vezényelni, hogy jobban közreműködhessenek a fejlesztőkkel.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

14 hozzászólás

 1. Wolf Ádám - 2014.04.08. 19:06

  Én például rengeteget használom a Gamecenter-t, remélem nem törlik ki..:)

 2. János - 2014.04.08. 19:08

  Iphone 4 meg kapja az IOS 8-at ?

 3. LiEuTeNaNt - 2014.04.08. 19:15

  János, ezt nagyon kétlem. Már a 7-es is nagyon szenvedősen akart menni rajta, mikor kijött, csak a 7.1-el javult.

 4. iShaul - 2014.04.08. 19:18

  iPhone 4 nem hiszem hogy megkapja az iOS 8-at az eddigi tapasztalatokból ítélve.

 5. VenomHun - 2014.04.08. 19:55

  És a 4S-t még támogatni fogja?(i5-öt menyiért lehet szerezni?)

 6. János - 2014.04.08. 19:58

  VenomHun iphone 5 használtan 100-120 ért elég sokat találsz a neten.

 7. iMarc - 2014.04.08. 20:10

  A mezei 4 ahogy itt olvasgatom az iOS 8 lényeges újításait akár meg is kaphatja, mivel olyan nagy eszeveszett hw igényű sztori nem látszik körvonalazódni.
  A 4s viszont tuti megkapja, mivel ny.európában még mindig kapni.

 8. Kboy - 2014.04.08. 20:14

  Vajon az i4S megkapja az iOS 8-at?

 9. Loboda Márk - 2014.04.08. 20:19

  Várom az újdonságokat, főként az iOs8-ra leszek majd kíváncsi.
  Kizárt, hogy aziPhone4 megkaphassa az új rendszert, nagyon régi már a hardvere.

 10. THe0S - 2014.04.08. 21:24

  Pedig jó lenne ha a 4 megkapná. Talán lenne rajta egy optimalizált oprendszer…

 11. iDani - 2014.04.08. 21:40

  Egyet értek, jó lenne, ha külön lenne, egy Iphone 4-hez illeszkedő iOS 8.

 12. Kri$$$ - 2014.04.08. 22:09

  És mikor jelennek meg az új gépek bejelentés után? Retinás air-re nagyon fáj a fogam :D

 13. zsolt - 2014.04.08. 23:56

  7s vajon megkapja az iOs 21-et? :)

 14. Apples - 2014.04.09. 00:38

  Privát véleményem: Mivel a játékok a legfontosabb es legtöbb penzt hozó alkalmazások iOS-en ezert nem gondolom, hogy kukázhatna az Alma a game center-t. Bar véleményem szerint most használhatatlan, hisz a legfontosabb funkcio, a barátokkal történő csevegés hianyzik belole, ha dobja is ezt az Alma akkor hoz helyette egy teljesebbet. Ha n ülnek ott, akkor legalábbis biztosa ez lenne az egyik legfőbb fejlesztési pontom – főleg ha az Apple tv megújításával mar-mar a tévére köthető játékkonzol oknak is konkurenciát akarnak adni – mar pedig mi mas lehetne egy uj Apple tv erőssége mint az óriási es olcso jatek dömping a store-on?

Szólj hozzá Te is!