A Novauris felvásárlásával fejleszt az Apple a Siri-n

HusztiD 2014.04.05. 10:51 Apple, iOS, Kiemelt hírek 7 hozzászólás 436

Még csupán most derült fény az egyik talán legnagyobb hírértékű eseményre, mely szerint a kaliforniaiak a tavalyi év folyamán felvásárolták a Novauris Technologies vállalatot, akik az automatikus beszédfelismerésre (ASR) szakosodtak. Nehéz lenne nem kitalálni, hogy ez mit jelent, hiszen feltehetően a Siri továbbfejlesztése miatt volt szükség erre a lépésre.

A felvásárlásról a TechCrunch számolt be, akik az eset után próbáltak minél több információt kiszedni az almásokból, azonban a cuperinóiak csak a szokásos, rövid sablonszöveggel tudtak szolgálni: az Apple időközönként mindig felvásárol egy-egy vállalatot. Ha megnézzük a Novauris vezérigazgatójának LinkedIn oldalát, akkor abból kiderülhet, hogy a kaliforniaiak már szeptember környékén megköthették az üzletet, azonban ez idáig sikerült titokban tartaniuk ez az esetet.

A Novauris-ról röviden azt érdemes tudni, hogy a Dragon Systems R&D kft-ből alakultak meg, melyet még 2002-ben alapított meg Melvyn Hunt és John Bridle, a cég jelenlegi vezérigazgatója pedig Yoon Kim. A beszédfelismerésre szakosodott vállalat eddig olyan óriásoknak dolgozott korábban, mint a BMW, Verizon Wireless, Samsung vagy a Panasonic.

Hogy pontosan mi a terve az Apple-nek az új társasággal és az újonnan szerzett munkaerővel, arról hivatalos megerősítés nem történt, de vélhetően a Siri továbbfejlesztésére fogják felhasználni a Novauris tapasztalatait. Hogy ez mit jelenthet? Azt, hogy az elkövetkezendő hónapok, esetleg évek folyamán egy sokkal jobb, megbízhatóbb személyi asszisztenst fedezhetünk fel Siri személyében. Arról pedig hogy az iOS 8-ban már mennyivel lesz fejlettebb a beszédfelismerés, az még kérdéses, de ha azt nézzük, hogy tavaly ősz óta együtt dolgozik a két vállalat, akkor könnyen lehet, hogy már idén hatalmas javuláson fog átesni. Vélhetően a 2014-es WWDC-n mindenre választ kapunk majd!

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

7 hozzászólás

 1. offline98 - 2014.04.05. 11:15

  Amúgy a magyar Siri-ről tudtok valamit? Egyáltalán lesz? És ha lesz, mikorra várható?

 2. Vtomix - 2014.04.05. 14:29

  Ennek a cégnek mennyire van köze a Nuance-hoz, aki a Dragon dictation-t adja ki, ami tökéletesen felismeri a magyar nyelvet is?

 3. Ibrick - 2014.04.05. 14:40

  Ugyan az almás fiúk titkolják, de ezt a céget azért vettek meg , hogy legyen magyar Siri :))) lehet majd parancsóni neki: nyisssd meg a emilt wazzzeg:)))

 4. Kri$$$ - 2014.04.05. 14:44

  Minden magyar embernek fejenként legyen 5 db i5s és nagyon hamar piac leszünk nekik és jon a magyar Siri :D sőt akkor két Budapestet is 3dbe láthatod a maps-be :D

 5. Wiilmos - 2014.04.05. 17:22

  Krissz. Ez rohatt igaz:D

 6. Mitula bati - 2014.04.06. 09:44

  Hát van hová fejlődni. Amikor kiadtam egy térképen keresést, a siri felhívott egy ismerőst facetimemal. Nooooooormális?

 7. Apples - 2014.04.07. 01:17

  Engem ez a hagvezerleses dolog kevéssé erdekel, viszont az nagyon hianyzik, hogy rendszer szinten legyen tamogatas a felolvasasra – persze ne csak angol szöveg ekhez hanem Magyar szovegekhez is. Azaz tetszőleges program szövegeit fel tudja olvasni nekem – azaz miközben autózók, a bejövő email-t, de akar hir-alkalmazások cikkeit is meghallgathassam. Hiaba vannak felolvasó alkalmazások, itt rendszer szintű tamogatas kellene…nekem csak ezt kovetoen jonne az igény, hogy akkor mar valasOlni is tudjak módjuk egy email-re… Nektek nem?

Szólj hozzá Te is!