Az Apple az IBM-mel és a Microsoft-tal lobbizna a szabadalmi reformért

Skarp 2014.04.04. 17:12 Apple, Egyéb 3 hozzászólás 288

Az Apple úgy döntött, hogy az IBM és a Microsoft példáját követve belép a Partnership for American Innovation társulásba. A szervezet célja, hogy kilobbizza a szövetségi kormánynál az ország szabadalmi rendszerének revízióját és módosítását. Tagjai az előbb említett vállalatok mellett olyan multik, mint a DuPont, a Ford, a General Electric vagy a Pfizer. A PAI főtanácsódaja nem más, mint Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegyhivatalának korábbi elnöke, David Kappos. Az érdekvédő társulás közleményében így fogalmaz:

A PAI tagjai a gazdaság igen széles választékát reprezentálják, különböző üzleti modellekkel és szabadalmi portfólióikkal, s ezek a cégek gyakran egymás versenytársai. Tagjaink együtt összesen 40 milliárd dollárt ölnek évente a kutatás és fejlesztésbe és erősen függnek a szabadalmi rendszertől, ami megvédeni hivatott ezeket a befektetéseket. A PAI tagjainak kutatási és fejlesztési projektjei összesen 1,2 millió munkahelyet teremtenek és olyan termékeket és szolgáltatásokat hoznak létre, amiktől a fogyasztók erősen függenek – legyen az egy villanykörte vagy egy iPhone.

A szervezet azt is hozzátette, hogy elkötelezett egy rendesen finanszírozott, globálisan megbecsülésnek örvendő, az innovációt valóban oltalmazó szabadalmi rendszer létrehozásának célja mellett. Az Apple lépése mögött valószínűleg az állhat, hogy a vállalatnak az utóbbi időben a Samsung-oshoz hasonló a-ligás szabadalmi jogsértési perek mellett egyre többször gyűlt meg a baja a szabadalmi trollokkal is – róluk bővebben itt olvashatsz. Ezek a csak profittal törődő, védjegyhalmozó, valós innovációval nem foglalkozó cégek komoly fejfájást okoznak nem csak az azokat felhasználni kívánó nagyvállalatoknak, de a törvényalkotóknak is, mivel aláássák a szabadalmi rendszer hatékonyságát és kérdéses értékű szabadalmaikkal komoly költségekbe verik a szövetségi államot.

Az Apple az ügyben odáig ment, hogy Európában egy hasonló kezdeményezésben még a Google-lel, Samsung-gal és további 16 multicéggel is összefogott, hogy szabadalmi reformért lobbizzanak az öreg kontinensen is komoly gondot okozó trollok ellenében. Az EU illetékeseinek küldött levelükben az egyre nagyobb károkat okozó cégek elleni fellépésre szólították fel a gazdasági uniót, mivel álláspontjuk szerint az, amit ezek a vállalkozások tesznek az lényegében zsarolás. A tengeren túlra visszatérve, a PAI tagjai komolyan aggódnak, hogy a Kongresszus törekvései az ügyben túl gyorsan és olyan irányba haladnak, ami az intézkedéseket hasztalanná teheti. Remélik, segítségükkel a folyamat egy minden sértett számára megfelelőbb irányba fordulhat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

3 hozzászólás

  1. Norberto - 2014.04.04. 17:16

    Istenem

  2. iDani - 2014.04.04. 18:02

    Úristen ez a fej… Megrémített.

  3. Pepe - 2014.04.05. 06:17

    Még pénzt, még pénzt…. Ez a szoftver szabadalmak újratöltve?

Szólj hozzá Te is!