Hét dolog, ami dizájnerlegendává tette Jony Iveot

Skarp 2014.03.19. 13:31 Apple, Egyéb 20 hozzászólás 1 242

Ezen a címen jelentetett meg összeállítást a BusinessInsider, lényégében a Timeban megjelent Ive-interjú alapján kiemelve a tervező kreatív folyamatainak hét legfontosabb lépését. Az Apple dizájnosztályát 1996 óta vezető Sir Jonathan Ive az azóta eltelt csaknem 20 évben az ipari formatervezés élő legendájává vált, mindezt olyan termékek létrehozásával, mint a számítógéppiacot felforgató iMac, a zeneipart leigázó iPod vagy az okostelefon szónak új értelmet adó iPhone.

1. Ahhoz, hogy megérthesse a világot és az őt körülvevő dolgokat, egészen kis kora óta darabokra szedett mindent. Ahogy Ive mondja, a fizikai világ iránti érdeklődés annak elpusztításával kezdődik.

2. A műhelyt ahol dolgozik, zárva tartja mindenki előtt, akinek nem kéne ott lennie. Ez Iveon és a csapatán kívül az Apple legfelsőbb szintű managementjét jelenti. Ez egy igen szűk kör, akárhogyan is nézzük. Ennek az az oka, hogy ezen a helyen sűrűsödik össze az Apple termékpalettájának veleje, így gyakorlatilag egy helyen látható az összes prototípus, minden dizájn, amin éppen dolgoznak.

3. Évtizedek óta ugyanazzal a csapattal dolgozik. A bő egytucatnyi főt számláló, tapasztalt angol, amerikai, ausztrál, japán és új-zélandi tervezőkből álló teamen belül a régi munkakapcsolat miatt a tökéletes őszinteség az uralkodó, sőt a szigorú és kemény kritika nemhogy megengedett, de elvárt is. Ennyi idő alatt az egyén egója háttérbe szorul.

4. Minden projektet egy kérdés feltevésével kezd. Mikor nekiáll a tervezésnek, elképzeli, hogy a termékkel mit fognak kezdeni az emberek. Ha ez megvan, csak utána kezdi el kitalálni, hogyan is fog kinézni. Itt visszaköszön Clay Christensen, a diszruptív innováció elmélete megalkotójának filozófiája. (A diszruptív innovációnak az olyan diszruptív, azaz megzavaró technológiák megjelenését nevezzük, amik egy új megoldással vagy megközelítéssel teljesen felkavarják a piaci erősorrendet és idővel kiszorítják a korábbi termékeket – pl. CRT->LCD, papír alapú enciklopédiák->Wikipédia, stb.) Christensen professzor szerint ugyanis ahhoz, hogy olyan termékeket készíts, amit az emberek tényleg akarnak, meg kell értened, hogy mire is való a dolog, amiért a vevők pénzt adnak.

5. Nem szégyell kutatómunkát végezni inspirálódás céljából. Ahhoz, hogy az első iMachez kiválaszthassa a megfelelő színeket, Ive zseléscukrot (jelly beanst) gyártó vállalatoknál kilincselt, az első fém Apple notebookokhoz pedig Japán acéliparából merített ihletet.

6. Olyan embereknek készít termékeket, akik törődnek azzal. Ahogyan Ive megfogalmazta: “Körül vagyunk véve névtelen, rosszul elkészített tárgyakkal. Sokszor elgondolkozom azon, hogy vajon azért, mert az embereket nem érdekli az ilyen aspektusok, vagy azért, mert a tervezőket. De mi megmutattuk, hogy az embereket valójában foglalkoztatja ez. És itt nem csak az esztétikumról van szó, hanem tudatosan megtervezett, jól legyártott dolgokról. A mi sikerünk a tisztaság és integritás győzelme – mert nekünk fontosak ezek a dolgok is.”

7. Olyan termékeket tervez, amik az ember életének részévé válnak. A tervező szerint a technológia valójában intim dolog. A fülhallgatók a füleidben, a telefonod pedig az ágyadban van. Ezért olyan fontos az Apple számára, hogy termékei minél észrevehetetlenebbül életünkbe integrálódjanak. Többek között az vonzotta Iveot az Applehöz, hogy ott erős, mégis az emberekhez közel álló technológiai alkotásában vehetett részt. “Az embereket hihetetlenül személyes kapcsolat köti ahhoz, amiket csinálunk” – tette hozzá.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

20 hozzászólás

 1. ViTamás - 2014.03.19. 14:01

  A legfontosabb kimaradt: Jobs.

 2. iDani - 2014.03.19. 14:56

  A hozzászólást annak tartalma miatt töröltük. – a szerk.

 3. Péter - 2014.03.19. 15:40

  …:D
  De azért nagy mágus.

 4. LALI - 2014.03.19. 17:22

  Bírom ezt a csávót ő tervezte az iOS 7-et is!
  Ráadásul a mostani új MAC OS X-et is!
  :)
  Szerintem szuper munkát végezz! :)

 5. q - 2014.03.19. 17:28

  nem tudom miért kell ennyit foglalkozni vele. nézzetek rá az ios7-re. ez történik, ha szabadjára engedik ezt az idiótát. hadd ne mondjam, ha a 7. pont valakinek pozitív, az sürgősen gondolja át az életét.

 6. iDani - 2014.03.19. 18:06

  q, teljesen igazad van!

 7. iDani - 2014.03.19. 18:07

  Második figyelmeztetés. – a szerk.

 8. djc - 2014.03.19. 19:56

  Kedves q
  Mi történik mikor “ha szabadjára engedik ezt az idiótát”???
  Az hogy q fedőnéven ilyen gyökerek írhatnak kommenteket.

  • q - 2014.03.20. 19:52

   köszönjük a közérdekű közleményt, rém ösztönző volt, mi több, rendkívüli módon kapcsolódik a cikk témájához, szóval ha lehet, kérnék még több ilyet.de ne feledd, az nem elég, ha csak simán gyökérnek nevezel, kedves djc (ha nem tévedek, ez is fedőnév, de ha így kritizálod a fedőneveket akkor csak neked elhiszem, h. az anyakönyvedben is a djc szerepel, szép név).
   “Mi történik mikor “ha szabadjára engedik ezt az idiótát”???” ha idézni próbálsz, intézhetnéd akár úgy is, hogy legyen értelme. továbbá nem árt legalább 10 kérdőjel és 10 felkiáltójel a végére (utóbbi közé mehet pár négyes is) azzal már vérbeli suttyó magyar kommentelő lehetsz.

 9. Majom Hal Béka - 2014.03.19. 20:59

  Szerintem egy zseni a pali.

 10. Ibrick - 2014.03.19. 23:49

  El vitathatatlan érdemei vannak, de amit az iOS-el tett na az durva és sajnos ez most fáj :(]

 11. Lvgaben - 2014.03.20. 07:47

  Sztem is zseni a pali. Ezt SJ is pontosan tudta. Az o munkaja legalabb annyira fontos volt mint SJ-e. De a ketto egyutt volt tokeletes!

 12. Abilitymatrix - 2014.03.20. 07:54

  Érdemei elismerése mellett az iOS 7 szerintem ékes példája annak, hogy az ipari formatervezés es a software UX nem ugyanaz. A szépség nem mehet a használhatóság rovására. Nem emlékszem olyan frissítésre ahol három íteráció kellett a működőképes verzióhoz. Es az OSX sem egy sikersztori lásd meg Mail, ami meg mindig csak 90%

 13. Marton - 2014.03.20. 10:55

  Biztos tehetséges a pali, de mivel Jobs mindig ott volt kontrollnak, így jobb munkák születnek. Most viszont ha volna egy ember aki képviselne egy irányt, akkor az mindenképpen jót tenne dizájnak.

  Jelenleg úgy tűnik, mintha csak azért lenne ennyire felkapott figura mert hozzá nyúlt (-tak) egy milliók által használt os külsejéhez. De ha végre megnézné valaki ott a visszajelzéseket, akkor mindjárt más lenne a megítélése…

 14. Lacika54 - 2014.03.20. 12:43

  Kedves Marton!
  Te hány visszajelzést olvastál és milyen nyelveken? Dobálódzol a milliós számokkal de szerintem tizet ha elolvastál, az is mind magyar volt. Miért nyilatkozol mások nevében? Ezt nálunk úgy hívják hogy pletyka. Arra meg ugye nem adunk. Nézz utána hogy hány ember használja a rendszert és hány fogadta el ezt az újítást, aztán várlak ide vissza……

 15. Lacika54 - 2014.03.20. 12:48

  Még csak annyit hogy a neve előtt szerepel valamiféle “Sir” megszólítás, ez biztos csak véletlen, mint ahogy az is hogy 18 éve ő a góré a részlegén…..

 16. Lacika54 - 2014.03.20. 12:50

  Kedves Marton, elfelejtettem hogy választhatod az androidot is, bár én a helyedben nem tenném……

 17. Varga - 2014.03.20. 14:17

  Munkája vitathatalna.
  Ő letett valamit az asztalra amire nem sok ember képes a világon.
  De az iOS 7 nagyon minimalista lett. Steve Jobs mindig törekedett a részletekre és minden pontosan ugy volt ahogy annak lennie kell, a betűszín, a vonalak, a színek minden. Ehhez a képest az iOS 7-ben ez nem nagyon figyelhető meg.
  Véleményem szerint jó az iOS 7 használható, de már nincs benne az a fajta kreativitás mint az előző iOS-okban.
  De ez sajnos már nem lesz olyan mint a régi mert az örökös nagy főnök már lehet velünk.

 18. Varga - 2014.03.20. 14:17

  már nem lehet velünk *

Szólj hozzá Te is!