Hányan vannak a konkurensek? Tizen!

Skarp 2014.03.11. 17:04 Apple, iPhone 6 hozzászólás 949

A minap jött le egy elemzés a Business Insideren, ami szerint az Applenek tartania kéne a Samsung új, saját, Tizen nevű oprendszerére épülő stratégiájától. Az új szoftverről akkor hallhattunk először többet, amikor a Samsung úgy döntött, ezt a nem Android-alapú rendszert használja a Gear termékcsaládjánál. Leginkább a Google számára aggasztó a fordulat, hiszen ha a Samsung úgy dönt, Galaxy és Note készülékeire is inkább az új rendszert telepíti, az komoly piaci részesedésveszteséget jelenthet az Android számára. Erre csak rátesz pár lapáttal, hogy a JK Shin, a Samsung fejese is támogatását fejezte ki, és közölte, szívesen látná a Tizent futni “mindenen”, amit a Samsung csinál, ideértve a telefonokat és tableteket is.

A BI számításai szerint ez a legoptimistább feltételezések szerint is 25 százalékos piaci visszaesést jelenthet a statisztikákban. Bár ez valószínűleg nem jelentené az Android halálát, a legsikeresebb gyártó távozása a HTC-vel, az LG-vel és a Lenovoval hagyná a Googlet. A lap szerint az Androidra erősen emlékeztető, prototípus állapotban leledző Tizen komoly veszélyt jelenthet az Applere is,  a koreaiaknak pedig elsősorban két okból érné meg igazán levezényelni az átállást: egyrészről a hordható dolgokra egyelőre nem létezik operációs rendszere se a Googlenek, se az Applenek (ezt persze csak a rendelkezésre álló információkra alapozva mondják, hiszen Cupertinóban teljes a hírzárlat az új termékkategóriákat illetően), másrészről a fejlődő országokban tömegesen megjelenő, európai mércével hulladék minőségű, kínai Androidos készülékek pont elég jók lettek ahhoz, hogy a Samsung eladásait megnyirbálják, ha megmaradnak az Androidnál.

A teljesen logikus érv a lap szerint: azért dönthet így a Samsung az olcsó, de jó, kínai filléres okostelefonokkal (ha lehet ezt a kategóriát annak nevezni) versenyezni képes Androidos készülékek fejlesztése helyett, mivel az Applehez hasonlóan ők is nyilvánosan működő részvénytársaság, így a befektetői, részvénytulajdonosi nyomás keresztbe tehet nekik. Ugyanis a tulajdonosok többek között az Apple is példájából tudják: olcsó telefonból nincs magas profit. A cikk rátér arra is, hogy miért potenciális veszélyforrás ez az Applenek, de itt az érvelés már nem olyan magabiztos és stabil. A szerző szerint a Samsung már leelőzte az almásokat több területen is, például az iWatch még meg sem érkezett, nekik már három okosórájuk van, amiből kettő a Tizent futtatja. A phableteket is felhozza példaként, amik megítélése azért elég ambivalensnek mondható mind felhasználói, mind piaci szempontból. Szerintünk ilyen kijelentések előtt nem ártana megvárna az Apple okosóráját sem, és kicsit a régi klasszikus vicc jut eszünkbe:

Egy AMD és egy Intel processzor beszélget:
– Mennyi 2×2?
– Öt! – vágja rá az AMD.
– Négy – javítja ki az Intel.
– De gyors voltam, nem?

Komoly indok lehet még a váltásra, hogy a Samsungnak nem kellene várnia ezentúl a Googlere az updatekkel. A sokat kritizált taktika, miszerint kidobnak egy csomó készüléket, amik nagyrésze megbukik, pár viszont sikeressé válik,  most kifizetődhet, a Samsung ugyanis megtanulta, hogyan kell nagyon gyorsan új termékeket kihozni. A Tizen nagyon Android-szerű, így a nagyja júzerbázisnak nem is jelentene gondot a transzfer. Bár a Business Insider szerint ez plusz egy konkurenst jelent az Applenek, azzal nem annyira számol, hogy ettől közben aprózódik is a piac, amit az ki is használhat. Ráadásul az alkalmazásfejlesztés hamar akkora iparággá fejlődött, hogy új platformok bukhatnak bele abba, ha nem képesek meggyőzni a fejlesztőket, hogy oda is fejlesszenek. Windows Phone, ugye ismerős? Komoly buktató lehet, de nem megugorhatatlan.

Igazából ahhoz, hogy az Apple teljes jogú konkurensévé válhasson, szükséges lépés is ez, így a magára hagyott Android számára megmaradna a közép- és alsó szegmens, míg a felső kategórián osztozhatna a két óriás. Abban mindenesetre osztjuk a szerző véleményét, hogy bizonytalan jövőképet ad ez az Applenek a jelenlegi gazdasági helyzetben, amiben a Samsung rohamosan növeli a tabletpiaci részesedését is, míg az Apple bár még mindig első, híre-hamva sincs a 2011-es 50 százalékos szeletnek, és örülhetünk egy harminc százalék fölöttinek.  A Samsung pedig piaci szempontból egyenrangú partnerré emelkedne, négyszer akkora marketingbüdzsével és gyorsabb reakcióidővel.

Hiszen a koreaiak sikere megmutatta, sokaknak az a fontos, hogy minden évben az aktuális “csúcstelefon” meglegyen, és a tartósság és a user experience kevésbé fontos faktor egy olyan szegmensben, ahol a felhasználók nagy részének a gyorsaság számít, nem pedig az, amivel az Apple megcsinálta a szerencséjét: létező termékeket fejlesztettek a tökélyig.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

6 hozzászólás

 1. The Count - 2014.03.11. 18:08

  A viccben nem 5 hanem 3.9999 szerepel de mindegy. Hát bizony ezt az akmának be kell nyelni. Már most komoly a konkurencia, csak nem veszik tudomásul. Az Apple elég zárt és titkolódzó cég. Kicsit mintha burokban élne, mert nem akar tudomást venni a konkurenciáról.
  Már nincs Jobs. Kicsit úgy érzem mintha próbálnák utánozni azt a szitut mikor még élt, de valahogy senkinek sincs fogalma arról, hogy Ő hogyan vitte sikerre a termékeket. Úgy érzem, hogy a nagy kapkodásban mindenbe belefognak, és minden csak félkész. Az óra sehol, a tv sehol, van viszont navigáció, de belefogtak a 4k-ba, meg a zafír üvegbe, de az ujjlenyomat olvasó és az IOS7 is napirenden van. Aztán ott van az ipad projekt, meg a mac pro is. Kicsit káosz érzésem van. Igazából a vezetésben tudják, hogy valami nagy durranás kéne, de senki sem tudja hogy ezt hogyan is kellene tálalni. Ebben Jobs mester volt. Igazából az Apple-ből Jobs szelleme hiányzik.
  Szerintem emiatt kaotikussá kezd válni, és ezt a konkurencia ki is használja. Sajnos ??? Ki tudja.

 2. Tom - 2014.03.11. 18:11

  Mi az hogy európai mércével hulladék minőségű kínai telefonok? A Samsungnál nem hulladékabb jó pár gyártó…Oppo, Xiaomi, Jiayu…

 3. Lvgaben - 2014.03.11. 21:21

  En egyenlore nem aggodnek az apple miatt. Nemreg olvastam hogy tavaly az okostelefonokbol szarmazo profit 56%at az apple zsebelte be, ugy hogy az eladasok csak 15%a volt az apple

 4. Carlo - 2014.03.11. 22:17

  Végre leesett a tantusz a samsungnak. Reklám céljából volt csak értelme az androidnak. Sok ember kezébe eljutott, most már itt az ideje saját os-nek. Remélem így lesz ez a htc-vel is és a többivel. Remélem megölik a google-t. Ők csak a kereséshez értenek és a térképhez. Akármihez nyúlnak, azt tönkreteszik. Ott a youtube is.

 5. aggressor - 2014.03.12. 17:21

  ez elég veszélyes dolg…. ha sikerül nekik egy jó os-t csinálni kapkodhat levegőért az apple, ahogyan fejlődik egyre könnyebb lesz. ha az öreget meg utánozni szeretnék akkor is első dolguk az lett volna, hogy hozzá vágják ahoz a telefont aki az ios 7 barmolta, szószerint

 6. iCSUBi - 2014.03.16. 20:02

  Milyen érdekes, hogy azokkal a gyártókkal, akik android téren gyártanak piszok jó okostelefonokat, nincs gondban az Apple. Itt most ilyenekre gondolok mint a Sony és az LG. Nem tudom ki használt már Z1 -et, vagy éppen egy LG G2 -t, de mérföldekkel lehagyják a samsung termékeit. Az Apple pedig szintén nagyon jó úton halad, de szerintem a 2014 es iPhone (iPhone 6?), lesz majd az, ami még a Sony hamarosan megjelenő Z2 jét is odaveri. Szeretem az Applet, van is egy iPodom, de azért lássuk be, hogy a Z széria a vízállósággal viszi a prímet. Az Apple pedig, ha idén kiadja majd az új (remélem 5 colos) iPhone -t, akkor fogja lehagyni. A Samsung pedig, egy rakás gané. Egyik ismerősöm S4 e is 3 hónapot bírt. Másik ismerősöm pedig, használtan vett iPhone 4 et(1 év után), és már 2-3 éve használja. szóval ez majdnem 4 év. És tökéletes.

Szólj hozzá Te is!