Egy félreértés eredménye volt a gombnélküli egér

Skarp 2014.03.11. 11:55 Apple, Mac 1 db 843

A Cult of Mac csinált egy riportot az Apple egykori termékdizájnért felelős vezető mérnökével, aki igen érdekes anekdotát osztott meg az Apple Pro Mouse születéséről. A manapság már a termékfejlesztési tanácsadással foglalkozó Sparkfactor Design alapítójaként és vezetőjeként tevékenykedő Abraham Farag volt az, akit a hatalmas melléfogásra sikerült, iMacekhez adott hokikorong-egér utódjának fejlesztésével bíztak meg. A pici és ergonómiát hírből nem ismerő borzalmat lehetetlen volt rendesen használni, így sok kitépett vagy megőszült hajszálért tehető felelőssé Farag elődje.

Farag csapata kissé tanácstalanul is állt a tervek fölött, nem igazán tudva, merre is kéne elindulniuk. Hat prototípust készítettek, de az utolsó pillanatban mégis betettek a Steve Jobsnak tartandó prezentációba egy hetedik, félkész dizájnt is, amin a teamnek már nem maradt ideje kivágni a gombokat, mielőtt az alapító megláthatta volna. Jobs minimális vizslatás után elsétált a hat eredeti verzió mellett, a hetediknél azonban leragadt.

“Ez zseniális, nem akarunk gombokat.” – mondta. Mivel Steve szavával nem mertek vitába szállni, a csapat a félkész modellt vitte a formatervezőkhöz. Szinte pánikhangulatban próbáltak meg egy jó megoldást találni arra, hogyan lehetne megoldani, hogy a következő Apple egéren ne legyenek gombok és végül egy igen egyszerű, de nagyszerű megoldást választottak: az egész egérfelületet gombbá tették. De nem csak ezért volt forradalmi húzás a Pro Mouse: ez volt az első standardizált optikai egér, és a korai darabokon még a kattintás erősségét is lehetett szabályozni. Mivel Jobs gyűlölte a sokgombos egérnek még a gondolatát is, mire eljutott odáig, hogy megbarátkozott a gondolattal, a technológia olyan szintre jutott, hogy simán lehetségessé vált egy kapacitív szenzorokat használó egér piacra dobása, így a Mighty Mouse helyét egyből átvehette a Magic Mouse.

Végezetül itt a 2000-es MacWorldös keynote Pro Mouset bemutató szekciója, sajnos a rögtön utána bemutatott Pro Mouse reklámja nélkül, de azt pedig ide kattintva megnézhetitek.

Szóval a keynote:

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Hozzászólások száma: 1 db

  1. Fehérsólyom - 2014.03.11. 21:38

    Jó 25 éve az első rágcsálóm egy lapos, fehér, Logitech egér volt. Szerettem egy ujjal löködni a bal gombra támaszkodva, a papírlapon, amit alátétnek használtam. Ez volt az én egygombos egerem, amit így nem mereven csuklóból vezéreltem, hanem sokkal lazábban. Kölülbelül úgy, mint ahogy most az érintőképernyőt irányítom.

Szólj hozzá Te is!