Az 10 legkúlabb limitált szériás Apple cucc

Skarp 2014.02.13. 22:27 Apple, Egyéb 2 hozzászólás 3 702

Az, hogy kinek mi a menő, abszolúte relatív, mondhatnánk, ha veretes közhellyel szeretnénk kezdeni bejegyzésünket. Fogtuk magunkat és összeszedtük a mi kedvenc limitált szériás Apple cuccainkat. A dologhoz hozzátartozik, hogy a listán azért elég tisztes számban szerepelnek third party modok is, mivel a cégnek saját limitált szériája viszonylag kevés volt. 

10. Mansory iPhone 5S, 24 karátos aranyból

Végy egy céget, ami azzal foglalkozik, hogy rettenetesen rossz ízlésű, rettenetesen gazdag embereknek alakít át rettenetesen drága autókat rettenetesen rondává és erőssé. A mindössze 50-es példányszámban elkészített, 24 karátos, tömör luxussal bevont 5S-eket vélhetően azoknak szánták, akiknek a gyári arany nem volt elég “aranyos”.

A szó klasszikus értelmében nem vehető kúlnak, de hát ami ennyibe kerül, az talán alanyi jogon is megkaphatja ezt a kétes értékű címkét. A svájci Golden Dreams okostelefon-kusztomizációval foglalkozó vállalkozással való együttműködés eredményén ugyanis 4900 eurós árcédula fityeg, ami középárfolyamon számolva is bő másfél millió forintot jelent. Ennyiért inkább vegyetek egy hatmagos Mac Prot, a maradékot pedig költsétek egy gyári aranyra.

9. Beck, Madonna, Tony Hawk, No Doubt Signature iPod (1Gen & 2Gen)

Ezek voltak az első limitált példányszámú iPodok. 2002 decemberében kerültek piacra, az első generációs iPod revíziójával párhuzamosan. Akkor 5 gigabájtos kivitelben, utána pedig a második generáció megérkezésével 10 és 20 gigabájt tárkapacitással voltak kaphatóak. A plusz 49 dollárért cserébe Madonna, Beck, Tony Hawk aláírása vagy a No Doubt logója volt a hátlapra gravírozva. Ennyi, se több-se kevesebb.

8. U2 iPod Classic (4Gen)

Bár a U2 manapság már nem tartozik a közönségkedvenc zenekarok közé (leginkább Bono excentrikus viselkedése miatt) és főként az idősebb korosztály hallgatja, igen hosszú termékciklust ért meg ez a széria. A negyedik generáció 2004-es megjelenésével hozták ki 20 gigás kapacitással, ezt követően pedig 30 gigásan, az 5Gen köntösébe bújtatva. A hátlapra gravírozott U2 logón és a tagok aláírásain kívül a rikító piros scroll wheel különböztette meg az alap fekete kiadástól.

A színválasztás nem véletlen, a U2 akkori aktuális albumjának, a How To Dismantle an Atomic Bombnak színvilágát idézi, mivel eredetileg azt promózandó jött ki. Nem csak külsejében volt más, mint az akkori alapszériás iPodok, mivel 30 percnyi, az iTunes Storeból letölthető, teljesen exkluzív zenekari videó járt mellé kontentnek. 350 dollárt kértek érte, 50 dollárral többet, mint az alapmodellért, de a pakkhoz járt egy 50 dolláros kupon is, amit sajnos csak a U2 teljes, 150 dolláros iTunes katalógusának megvásárlására lehetett használni.

Ekkortájt jött ki egyébként a szintén limitált, ám a fehér iPodra épülő Harry Potter Limited Edition is, amit az első hat könyv preloadolt hangoskönyvváltozata és a hátlapra gravírozott Roxfort-logó különböztetett meg társaitól.

7. Product Red iPodok

A szó szoros értelemében véve nem limitáltak és az évek során rengeteg talált gazdára belőlük, azért mégiscsak elkülönülnek a Product Red program keretében eladott iPodok. A Bono által 2006-ban alapított kezdeményezés célja a Global Funds to Fight AIDS, Tubercolosis and Malaria alapítványnak történő pénzgyűjtés volt. Ennek érdekében nagyvállalatokat bírtak rá arra, hogy piros termékeket hozzanak forgalomba, amelyek ára, vagy annak egy bizonyos százaléka az alapítványhoz jusson, aki a befolyt összegekkel segíteni tudta a rászorulókat és a kutatást.

Az Appleön kívül olyan márkák is csatlakoztak a céghez, mint a Nike, a Converse, az American Express, a Canon, a Giorgio Armani, a Dell, a Microsoft vagy a Starbucks. Az első piros iPod a nano második generációs kiszínesedésével érkezett meg és azóta sem volt olyan széria, amiből ne létezett volna piros variáns. A Touch esetében az ötödik generáció, míg shuffle a négy generációjából a második és a jelenlegi negyedik létezett-létezik jótékony kiadásban is.

6. Beverly Hills 90210 nano (3Gen)

A CBS adta ki 2008-ban a harmadik generációs nanon alapuló, klasszikussá vált sorozata rajongóinak szánt iPodját. Mindössze 2000 számozott darab készült belőle, 8 (269 dollár) és 4 (219 dollár) gigás kivitelben – előbbit fekete, kék, zöld, rózsaszín és ezüst színben, míg a négyes kivitelt csak ezüstben kaparinthatták meg. Opcionálisan még a nevét is rágravíroztathatta az ember, bár aki a gyűjtői szándék által vezérelve vette meg, valószínűleg nem csökkentette ezzel az piaci értékét. Bár a sorozat itthon nem lett akkora siker, mint hazájában, a 2008-as cikkek lelkendezései alapján elég jassz lehetett, aki ezt birtokolta.

5. X-Akták iPod classic és nano (6gen illetve 3gen)

A Fox Channel egész széles palettáját hozta ki a kis szériás termékeknek. Volt “Homer Tested” feliratú Simpsonsos, a seggét a hátlapon vakaró Briant ábrázoló Family Guyos és 24-es Touch is (ez utóbbi a CTU sasos logójával, igen borsos 600 dolláros áron). A legkirályabbak mégis talán a misztikus kultsorozat kapcsán kiadott hivatalos, számozott iPodok voltak. A 8 gigás fekete nano 269, míg a 120 gigás classic 329 dollárral rövidítette meg tulajdonba vevője kontóját. Az X-Akták nano alig pár héttel az ismét nyújtott formával jelentkező négyes generáció előtt jött ki.

4. Apple IIGS Woz Edition

A cég számára meghatározó Apple II fejlesztésének 10. évfordulója alkalmából 1986-ban a legerősebb variáns, a IIGS első 50 000 példányát a gépet kifejlesztő Woz aláírásával és a Limited Edition felirattal hozták forgalomba a piacon. A különbség nagyjából ennyiben ki is merült.  Miután a felhasználók elpostázták az Applenek a regisztrációs levelet, egy hitelességi bizonylatot kaptak vissza, a névadó és 12 fő fejlesztési mérnök aláírásával, illetve egy Wozniak által írt levelet.

Bár a szám nagynak tűnik, az Apple a széria teljes, 16 éves termékciklusa alatt 6 millió Apple II-t adott el, ebből 1,25 millió volt IIGS, így az ötszámjegyű példányszám mégis eltörpül emellett. A semmilyen plusz featuret nem kínáló Woz Edition példányai manapság teljesen normál áron cserélnek gazdát példányai az internetes és offline aukciókon és nem is számítanak különösebben gyűjtői ritkaságnak sem…

3. TAM

…ellenben a fiskális és technológiai buktákat számba vevő cikkünkben már ismertetett Twentieth Anniversary Macintosh-sal, aminek jelenleg legolcsóbb példánya is 2500 dollár körül van az Ebayen. A már új korában is rettenetesen drága TAM mai szemmel nézve is szemet gyönyörködtető. A bukás okairól részletesebben a már említett cikkünkből tájékozódhattok.

2. Beatles iPod classic

A Bloomingdale’s nevű áruházlánc 2008 karácsonya előtt meghirdette a Beatlesmania heteket, aminek keretében bitliszes merchandising termékeket lehetett kapni, többek között ezt a 120 gigás iPod classicot. Sokan tengeralattjáró-sárga előlappal és fekete scroll wheellel várták, ahogy egy korabeli koncepcióterven is látható, ám végül visszafogott Beatles-logós előlappal és Abbey Roados hátlappal érkezett. 800 dolláros árával valószínűleg minden idők egyik legdrágább custom iPodja volt, bár a dologhoz hozzátartozik, hogy 13 eredeti Beatles CD-vel, 2 maszterrel, a Love CD-vel és egy gravírozott gitárpengetővel adták. 2500 darabos példányszámban készült. Mostanság pillanatok alatt kelnek el eladósorba került példányai a neten.

Ez a nem hivatalos kiadás azért különösen mókás, mert a Beatles és az Apple a gombafejűek azonos nevű vállalata miatt évtizedeken át fasírtban voltak egy per miatt, amiben végül a bíróság az Apple javára döntött, akik az egyezség értelmében egyből vissza is licenszelték a névhasználati jogokat a brit vállalatcsoportnak. Mivel nem hivatalos egyedi iPod, a számok nem voltak a készülékre preloadolva, sőt a Beatles zenéi  is csak 2010 novemberében kerülhettek fel az iTunes kollekciójába.

1. Product Red Mac Pro

A Sotheby’s árverésén 9-13 millió forint közötti összegre becsült értékű gépből csak egy darab készült, ami a limitált fogalmának kimaxolása, akárhogyan is nézzük. A Jony Ive és az ausztrál Marc Newson dizájner együttműködéséből született egyedi Mac Pro teljes ára a többi piros termékhez hasonlóan a HIV/AIDS kutatásra megy. Ha bővebben érdekel, itt egy videó, amin a Product Red alapítója, azaz Bono, illetve Ive és Newson beszélnek a termék megszületéséről.

A lista természetesen nem törekszik a teljességre, csupán a mi kedvenceinket sorolja föl. Persze a tieitekre is kíváncsiak vagyunk, ahogy arra is, hogy szerintetek mit felejtettünk ki.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

2 hozzászólás

  1. Ricsi - 2014.02.14. 18:33

    Nagyon jo cikk volt :D

  2. Majom Hal Béka - 2014.02.15. 09:11

    Nem tudtam, hogy a U2-t már senki sem szereti… Furcsa.

Szólj hozzá Te is!