FT: alig fizetnek adót Nagy-Britanniában a legnagyobb internetes cégek

Helme 2014.01.05. 23:55 Apple, Egyéb 7 hozzászólás 687

Forgalmukhoz képest alig fizetnek társasági adót Nagy-Britanniában a világ legnagyobb internetes cégei – írta saját vizsgálatainak eredményeit összegezve a szombati Financial Times.

A londoni gazdasági napilap a brit piacon is aktív nagy cégek közül a Microsoft, az eBay, a Yahoo, a Facebook, az Apple, az Amazon és a Google adózási gyakorlatát vizsgálta. A lap kimutatta, hogy 2012-ben – a legutóbbi olyan évben, amelyről teljes körű adatok hozzáférhetők – a hét cég együttes nagy-britanniai forgalma 15 milliárd dollárnak felelt meg, összesen azonban alig 54 millió font (88 millió dollár) adót fizettek.

A Financial Times szerint ezek a cégek alacsony adóztatású országokban – Svájcban, Luxemburgban, Írországban – összpontosítják nemzetközi tevékenységüket, és formailag szinte nincsenek is jelen Nagy-Britanniában a brit piacon lebonyolított többmilliárdos forgalom ellenére sem.

Több cég kétszeres csavart is beiktat az adóminimalizálás érdekében: a szellemi tulajdon után befolyó jogdíjakat például egy olyan írországi leányvállalat szedi be, amelynek hivatalosan egy másik, még alacsonyabb adóztatású országban működik a székhelye. A Google például tavaly 8,8 milliárd eurónak megfelelő jogdíjbevételt áramoltatott át Bermudára – áll a Financial Times szombati írásában.

Írország – engedve a nemzetközi nyomásnak – csak októberben zárta be azt a kiskaput, amely lehetővé tette, hogy például az Apple külföldi bevételei egy olyan ír leányvállalat könyvelésében jelenjenek meg, amely sehol a világon nincs bejegyezve rezidens adóalanyként – írta a londoni gazdasági napilap.

Margaret Hodge, a brit parlament közpénzügyi bizottságának elnöke a Financial Timesnak kijelentette: “mérhetetlenül lehangoló”, hogy a korábban megígért szigorítások ellenére a brit kormány tétlenül nézi a globális internetes vállalatok egyre kiterjedtebb “adóbonanzáját”. A hét cég a Financial Times szombati írása szerint nem kívánta kommentálni a lap vizsgálata által feltártakat.

Bármennyire is szeretjük az Apple-t, pofátlanságnak érezzük azt, hogy egyes hatalmas multik megtehetik azt minden retorzió nélkül, hogy kihasználják az összes kiskaput. Számos magyar ember pedig azért megy ki például Nagy-Britanniába, hogy meg tudjon élni a mosogatásból vagy a hasonló munkákból, (melyet az angolok nem csinálnak, mert szerintük “alantas”) mégis őket szívatják, mert bevándorlók. Kijelenthető, hogy a brit kormány nem mer szembeszállni ezekkel a vállalatokkal. Már csupán az a kérdés, hogy miért nem?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

7 hozzászólás

 1. Motyon - 2014.01.06. 00:26

  A hatalmas cégek tele vannak profi jogászokkal, ismerik az összes ilyen kiskaput és amíg lehet ki is használják őket. Mindenki ezt tenné a helyükben. Miért fizessenek pluszt amíg nem muszáj?

 2. HorvY - 2014.01.06. 08:47

  Ott a pont! Itthon is ez van föleg a külföldi multiknál .. bezzeg a kkv-at ellenőrzik rendesen.

 3. aggressor - 2014.01.06. 14:30

  nem eleget ellenőrzik a kkv-at!!! nem fizetnek adót, nem adják ki a szabadságot, nem fizetnek betegszabadságot, és nem fizetik ki a munkabért. és még a munkaidőt sem tartják be. egy magára adó multi mind ezt betartja, ritka amelyik nem. minden betűjét betartja a törvénynek. azért szúrják a multik a kkv-k szemét mert akkor még többet csalhatnának ha nem lennének.

 4. HorvY - 2014.01.06. 18:10

  Teljesen fogalmatlan vagy ebben a tèmàban kedves agressor.. a bejövő multik 5-10 évig adómentesek ( IPA ) stb.. illetve irdatlan magas adókedvezményben részesülnek a tőkét meg kiviszik anyaországba… míg egy kkv.. rá van kényszerítve az “adóoptimalizálásra”
  és a minimál környéki bejelentésre…

  Ne haragudj de szerintem ebbe nem látsz be vagyis nem sok céget vezettél, értve itt elsősorban a pénzügyekre..

 5. chris - 2014.01.07. 16:33

  nem beszelve arrol hogy egy multi vesz valamit az anyacegtol ami onmagaban kb nulla erteku (emlegetett jogdij, stb), azt elszamolja koltsegkent, megy haza a lé az anyacegnek a leany meg sir hogy jajjaj veszteseges a ceg mert rossz a gazdasagikornyezet… kicsit sarkos de nagyon sok cegnel ez a helyzet.

 6. chris - 2014.01.07. 16:38

  megjegyzem ebben a temaban a Der Spiegel is aktivkodott 1 eve kb hogy ezek a cegek 100mrd dollart parkoltatnak kulfoldon es nem viszik haza hogy ne kelljen az usaban leadozni. sok visszhangja annak sem lett. ezt csinaljak ezek a cegek mindenhol. aztan ha kicsit rosszabbul megy akkor kirugnak partizezer embert (lasd HP), pedig nem is volt veszteseges. de nemet politikus kinyilatkozta a frankot asszem a shell kapcsan: ha nagyobb adot vetnenek ki elviszik a kozpontot es akkor meg annyi bevetel se lenne mint most. kozos erdeke lenne az orszagoknak hogy osszefogjanak de egyelore csak oszd meg es uralkodj…

 7. akira - 2014.01.08. 07:24

  A globalis gazdasag “igazsagos” adozasa nem oldhato meg az egyes orszagok onallo adopolitikajaval, mert azok mindig fognak adokedvezmenyekkel trukkozni azert, hogy magukhoz vonzzak a nagy cegeket.

  Jelenleg pl az a nemzetkozi adoszabalyok egyik alappillere, hogy amiert egyszer adoztal valahol jogszeruen, azert meg egyszer nem kerhetnek mas orszagban is adot (ld. kettos adoztatas elkerulese).

  Alapvetoen nem cegekre kell haragudni, mert igyekszenek optimalizalni a koltsegeiket, beleertve az adokoltsegeiket, persze felteve, ha jogszeruen teszik, hanem a jogalkotokra.

Szólj hozzá Te is!