Harman Kardon – A nagypályások játékszere

Tian 2013.12.14. 22:01 Apple, Kiegészítők 15 hozzászólás 6 657

Hangszórótesztelő rovatunk tovább folytatódik és megállás nélkül próbáljuk ki a jobbnál jobb produktumokat, hogy megosszuk veletek a tapasztalatainkat. A közvetlen szomszédok először csak a reggeli munkába menet néztek ferde szemmel, hogy vajon tőlünk szűrödnek-e át a különös zörejek, de a pontot az i-re az az eset tette fel, mikor az alattunk lakó idős hölgy kérdezte meg a minap tőlem a liftben, hogy “fiatalember, maga melyik együttesnek a tagja?”. A félreértést természetesen tisztáztuk, aztán békésen elválva folytattunk hideg, téli napunkat.

Való igaz, tényleg volt olyan, nem is egyszer, hogy meghajtottuk azért a hangszórókat, hogy megnézzük mennyit is bírnak korunk prémiumkategória határát súroló termékek. Ami a membránon kifért azt torzításmentesen, szépen kiadták, mi pedig örömteli arccal élveztünk minden egyes pillanatot. Tesztjeink darabjai mind-mind Bluetooth támogatással voltak felvértezve, ami annyira eszméletlenül kényelmes volt a mindennapokban, hogy erősen gondolkozom, hogy lecserélem a jelenlegi hangfalszettemet egy Harman Kardon termékre.

Legújabb kiszemeltjeink 2 darab vezeték nélküli Harman Kardon hangsugárzó, amit az ExtremeAudio biztosított számunkra. Az egyik egy irdatlan teljesítménnyel  megáldott Go+Play Wireless névre keresztelt hordozható hangláda, a másik pedig egy teljes egészébe átlátszó polikarbonát házba épített remekmű, mely a SoundSticks Wireless nevet kapta.

GO+PLAY WIRELESS

A hordozható hangszórók császárának mondható Go+Play Wireless kicsomagolását követően rögtön arra lehetünk figyelmesek, hogy az egész hangláda rendkívül masszív, az anyaghasználat kiváló, remek kialakítást kapott a termék, ami persze érezhető is a súlyán, pontosan 4,3 kg-ot nyom elem nélkül.

Bizony, ha szeretnénk, akkor 8 darab góliátelem belehelyezésével bárhova magunkkal cipelhetjük, így külső ármarforrás nélkül üzemeltethetjük. Látom lelki szemeim előtt, ahogy a balatoni fiatalok viszik le a strandra a hangszórót és bömböltetik korukhoz hűen, vagy ahogy egy házibuli kellékeként és egyben az este fénypontjaként biztosítja a zenét a Go+Play.

A készüléket egy átívelő csiszolt fémrúd fogja körül, melynek elsődleges szerepe természetesen a mobilitásban van, hiszen ennél a résznél vehetjük kézbe és hurcolászhatjuk magunkkal, másrészt meg védelmi szerepet is betölt, ha esetleg a középső panelra helyeznénk Blutooth-os mobilkészülékünket.

Hangszórórácsból összesen 4 darabot találunk, kettőt elől, illetve kettőt hátul, és a legelső kérdés, ami megfordulhat a fejünkben, az nem mást, mint hogy melyik állatra is hasonlít nagyon az eszköz. Malac? Katicabogár?  Bagoly? Ezt a kérdést azóta sem sikerült megválaszolnunk, viszont kommentbe várjuk az opciókat, hogy Ti melyik állatot látjátok benne?

Az első két rács mögött megbúvó hangszóró 2 x 15 Wattos magassugárzó (tweeter), hátul pedig 2 x 30 Wattos teljesítményű mélysugárzó (Woofer) foglal helyett. A készüléket 4 darab gumírozott talp tartja a levegőben, ami olyan szinten fixen tartja az eszközt, hogy hiába próbáljuk kezünkkel arrébb “lökni”, az bizony egy tapodtat sem mozdul. Másrészt szükségszerű is, hiszen a leadott mélyektől a hangszóró egyhamar arrébb vándorolna.

A Go+Play tetején csupán 3 gomb található: egy bekapcsoló, illetve egy hangerő “+” és “-” gomb, de másra istenigazából nincs is szükség, hiszen elsődlegesen ezt vezeték nélküli használatra tervezték, így a navigációt a jelet küldő készülékről intézzük úgyis. Viszont ez a rész is gumiborítást kapott, direkt azért, ha netalán ide helyeznénk mondjuk iPhone készülékünket, akkor a rezgésektől ne dobja le csak úgy kedvére.

A készülék hátulján is csak a létszükséges kapcsolók kaptak helyet: egy hálózati, egy USB, illetve egy jack aljzat. Ezek viszont szépen el vannak rejtve egy gumis védőpanel alatt és védve vannak a külső behatások ellen. Erre persze szükség is van, hiszen ha netalán levisszük a partra, vagy a nedves fűre helyezzük, akkor nem kell amiatt aggódnunk, hogy beszivárog egy kis folyadék a lyukakba.

A hangszóró baromira jól szól, meglepően jól tényleg. Ha felvesszük a hangerőt, leviszi a fejünket, akkorát szól. Kialakításának köszönhetően viszonylag nagy teret képes lefedni a kiáramló hang, így egy nagyobb szobát képes betölteni teljesen. A vájtfülűeknek is elnyeri a tetszését, az garantált. Tiszta, torzításmentes magas hangok és erőteljesen dübörgő mélyek jellemzik a hangszórót. A Harman Kardon Go+Play megvásárolható az Extreme Audio-nál, mindössze 99 999 forintért.

SOUNDSTICKS WIRELESS

Másik tesztalanyunk a SoundSticks Wireless asztali 2.1 csatornás vezeték nélküli hangszórószett. Nagyon-nagyon érdekes egy termék, meg kell hagyni. Az összes hangszóró egy átlátszó polikarbonát házban csücsül, ezáltal minden egyes belső apró alkatrészt megfigyelhetünk.

A 40 wattos erősítő – ami leginkább egy kuglófra (vagy akár egy medúzára) hajaz-, gazdag, valóságos hangzást nyújt, míg a lefelé irányított 160 mm-es mélysugárzók erős basszust biztosítanak, így minden zene nagyszerűen fog megszólalni.

Az átlátszóság nem a véletlen műve, mert lenyűgöző formaterve mellett a mélysugárzóban egy fehér LED is helyet kapott, így az esti sötétben remek hangulatfényt képes varázsolni a nappalinkban. Amint a készülék kapcsolódik egy Bluetooth eszközhöz a kék, Bluetooth-kapcsolat visszaigazolásért felelős lámpa is felvillan, így már egyszerre két színeben is pompázik a SoundSticks Wireless.

Az asztali szatelithangszórók a stílusos kialakítás mellett érintésvezérlőkkel is rendelkeznek, így a hangerő-szabályozás csupán ujjbegyünk megfelelő gombra történő érintésével érhető el. Innovatív, letisztult dizájn jellemzi a hangszórószettet. A Bluetooth 4.0 szabványnak köszönhetően a Harman TrueStream a legjobb hangminőséget biztosítja a vezeték nélküli, Bluetooth-zenefolyamhoz.

Az asztali két hangfalban elhelyezett nyolc teljes tartományú hangszórók valóban úgy néznek ki távolról, mintha a levegőben lebegnének, lenyűgöző látványt nyújt. A szatelithangszórók egy gumikarikában foglalnak helyet, ami egyrészt súlya miatt biztosítja, hogy ne dőljön el, másrészt pedig csúszásgátló szerepe is van.

Hangzás tekintetében jelesre szerepelt a termék, nagyon meg voltam elégedve az általa nyújtott teljesítménnyel. A mély hangok erősségét egyébként a mélysugárzón keresztül tudjuk állítani, így beállíthatjuk a nekünk ideális mélyet és mi szabhatjuk meg, hogy több vagy kevesebb basszust szeretnénk. A Harman Kardon SoundSticks Wireless megvásárolható az Extreme Audio-nál, mindössze 69 999 forintért.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

15 hozzászólás

 1. nylontacsko - 2013.12.14. 22:12

  Van egy 17 éves(!) Harman Kardon PC hangfal párom.
  Hibátlanul működik a mai napig is.
  … nemhiába

 2. Qpack - 2013.12.14. 23:35

  Egy szazezres gepbe miert nem tudnak egyszeruen beepiteni egy akksit, miert goliatelemekkel mukodik?:O

  • Tian - 2013.12.14. 23:51

   Na igen, ezen én is elmosolyogtam, mikor lecsavaroztam a készülék alját, hogy meglessem mit is rejt a hangszóró. Egy beépített akkumulátor a mai világban szükségszerű lenne, de ha nem is beépített, akár egy cserélhető, ami ha kifingik egy adott ciklusszám felett, rendelhető lenne a gyártótól bizonyos összegért.

 3. Motyon - 2013.12.14. 23:44

  Minek a bluetooth ha hangvesztéssel jár??? Meg ha ipod classicon van a zene??? Hülyegyerekeknek bohóckodni jók ezek másra nem :)

  • Tian - 2013.12.15. 00:02

   A Bluetooth csak egy opció, egy kényelmi funkció. Persze jól jön ha például a kanapén fekszel és híreket olvasol,de szeretnél a háttérbe betenni egy kis zenét, akkor azt egy gombnyomással megteheted és nem kell szenvedni a kábelekkel. Ilyen helyzetekben amúgy is távolabb vagy a hangsugárzótól, így a hangminőség itt annyira nem is lényeges szerintem. Nyilván ha dolgozol az asztalon és közvetlen közelébe vagy a hangszórónak, akkor meg úgyis jack-en keresztül küldöd át a jelet. Szerintem a hangminőség inkább a fejhallgatóknál érezhető, ott kérdéses, hogy mennyire jön át, amit eredetileg a zeneszerző komponált.

 4. Boxoló - 2013.12.15. 01:03

  Go+play= R2 D2 (artuditu) fejrésze csak szemekkel! :-)))

 5. Janipod - 2013.12.15. 02:42

  A második cucc neve lehetne:
  HARMAN KARBON…

 6. Balazs - 2013.12.15. 09:35

  Az elso nekem picit olyan volt mint egy teas kanna vagy egy vasalo… De a masodikat nagyon szivesen elfogadnam! Gondolkozok egy hangrendszerben a nappaliba, jo volna bluetoothos meg minden, csak mondjuk nem 2.1es hanem valami picit nagyobb!;) otletek?

 7. iRon242 - 2013.12.15. 11:22

  Balázs, AirPort Express, amit analóg vagy optikai kábellel kapcsolsz a meglévő erősítődre, majd wifin küldöd rá a hangot AirPlay segítségével.

  Amúgy az összes ilyen csilivili cuccal kapcsolatban jó lenne tudni, hogy vajon automatikusan bekapcsolnak-e, ha jelet küldesz rájuk, vagy ugyanúgy fel kell állnod a fotelból? Mert akkor innentől b@szhatod a nagy kényelmet :-/

  • Tian - 2013.12.15. 17:48

   Egyből kapcsolódik, ha egyszer már párosítottad őket. Sőt a Harman Kardon Nova (amit múltkor teszteltünk), az ki is kapcsol, készenléti módba vált, hogy ne fogyasszon áramot, de amint újból észleli a jelet bekapcsol.

 8. Motyon - 2013.12.15. 18:16

  Tian végülis igazad van. Én is el szoktam poénkodni a bluetoothtal néha, csak a telón nincs hely zenének nekem. iPadon mondjuk viszont már vannak. Kérdés hogy mennyire zökkenőmentes a kapcsolódás, mert van most egy logitechem, aztán azzal nem mindig olyan egyszerű :D

 9. Gabor - 2013.12.15. 18:25

  Egyik haveromnak asszem Samu kekfogas 5.1es hazimozija van. Azon nem volt problema a hangatvitel. A minosegi romlas elhanyagolhato.

 10. TabletTarto - 2013.12.15. 19:41

  Go+play=Android feje:)

  • Tian - 2013.12.15. 23:18

   Ott a pont! :D

 11. Peti - 2013.12.16. 13:11

  Nekünk a Land Rover Discovery 4-ben harman/kardon logitch7 van is egyszerűen mesésen szól:)

Szólj hozzá Te is!