A Vodafone mobilszolgáltatót környékezi az AT&T

Helme 2013.11.13. 17:49 Apple, Egyéb 8 hozzászólás 582

Az AT&T amerikai távközlési konszern a legnagyobb európai mobilszolgáltató, a Vodafone megvásárlásának stratégiáján dolgozik – írja az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. Az akvizíció forgalmában a világ legnagyobb távközlési társaságát hozná létre, amelynek piaci tőkeértéke meghaladná 250 milliárd dollárt. Együttesen több mint 500 millió mobil előfizetővel a társaság előnyös tárgyalási pozíciót élvezne a Google Inc. és az Apple Inc. társasággal a készülékárakról és a mobil hirdetési tarifákról folytatott tárgyalásokon.

Az akvizíció megvalósítása azonban függvénye annak, hogy lezáruljon a Vodafone 45 százalékos Verizon Wireless részesedésének 130 milliárd dolláros eladása a Verizonnak. Simon Gordon, az angliai székhelyű Vodafone szóvivője elzárkózott annak kommentálásától, hogy vállalata érdeklődik-e az AT&T vagy bármely más vállalat kivásárlási ajánlata iránt. Brad Burns, a dallasi AT&T szóvivője nem kommentálta az AT&T európai terjeszkedési terveit.

Vittorio Colao, a Vodafone vezérigazgatója a Bloomberg hírügynökséget tájékoztató források szerint a felkínált kondíciók függvényében alapvetően nyitott az akvizíció felé. Az AT&T akvizíciós stratégiája a Bloomberg értesülése alapján több, önmagában is értékesíthető egységre osztaná fel a Vodafone érdekeltségeit. A feltörekvő piaci érdekeltségeket például olyan vásárlók, mint az America Movil vagy a China Mobile számára vonzó társaságokba szervezné ki.

Az afrikai piacon érdekelt francia Orange SA a Bloomberg értesülése szerint már érdeklődését fejezte ki a Vodafone afrikai üzlete iránt. Az Orange nem kommentálta az értesülést. A Vodafone alternatívájaként az AT&T az Orange és a Deutsche Telekom AG brit érdekeltségét, az EE társaságot szemelte ki magának európai terjeszkedésének bázisaként. Egy ilyen akvizíció azonban nem biztosítana számára hídfőállást Európa legnagyobb nemzeti piacán, Németországban, amit a Vodafone, a Deutsche Telekom, a Telefonica és a Royal KPN NV osztott fel egymás között.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

8 hozzászólás

 1. Sanyika - 2013.11.13. 18:16

  Ha az At&t megveszi a vodat, akkor bye Telekom…Biztos h kedvezobb keszulek arak, tarifak lennenek.

 2. Cydie - 2013.11.13. 18:36

  Örülnék neki, biztos nem 10-20k lenne egy olyan jó csomag mint a Red

 3. Gaba - 2013.11.13. 19:06

  Emlékszem, amikor a Westelből T-Mobile lett, elhangzott nyomós érvként, hogy milyen jó lesz az előfizetőknek, hiszen a nagy T csoport tagjaként sokkal kedvezőbb árakat tud majd elérni mint a csak magyar Westel név alatt.
  Na erre azóta is várhatnak az előfizetők…
  Szóval ha lenne is ebből a nagy akvizícióból valami, egyáltalán nem biztos, hogy érdemi változások lennének az ügyfelek felé. Persze álmodozni mindig lehet. :)

 4. Hapsi - 2013.11.13. 19:16

  Ha az AT&T árai sokkal kedvezőbbek lennének, a többi szolgáltató kénytelen lenne hozzá igazodni.

 5. csab2 - 2013.11.13. 21:35

  Cydie: Ezt mire alapozod?

 6. csab2 - 2013.11.13. 21:37

  Gaba: A Westel amikor felvette a T-mobile nevet már régen a Deutsche Telekom 100%-os tulajdonában volt.

 7. Gaba - 2013.11.14. 10:04

  Csab2: tisztában vagyok vele. Mégis ez volt a “mondás”. :)
  És ha jól emlékszem, nem voltak érdemben jobb árai, mint az akkori Pannonnak.

 8. MucTaurus - 2013.11.14. 18:01

  Felvasaroljak a vodat az es at&t elofizetoknek kedvezobb , olcsobb lesz , es muszaj a telekomnak is csokkenteni a tarifait! Erre pelda a korlatlan beszelgetes. Voda bevezette es kenytelen volt a telekom is , en meg vagyok a telekommal elegedve 9990 ert beszelek annyit amennyit birok ! Jo 5 let volt nem lesz tobbe 30-40 ezres szamla ;) amerikaban is van telekom szolgaltato ott is elfogadhato az arak!

Szólj hozzá Te is!