SloPro – Slow Motion videókészítés felsőfokon

Tian 2013.09.26. 18:45 Apple, Programok 4 hozzászólás 2 423

Az iPhone 5s egyik legérdekesebb újdonsága – természetesen az ujjlenyomat-olvasó mellett – kétségkívül a Slow Motion videók készítésének a lehetősége, ami egycsapásra mindenki kedvence lett. Az eljárás lényege, hogy a 120 képkocka per másodperc sebességgel rögzített videók lejátszása már csak 30 képkoca per másodperc alatt történik, így tulajdonképpen a felvételek visszanézése 4x lassításban történik.

Az újdonság az Apple legújabb zászlóshajójának, az iPhone 5s-nek a kiváltsága, viszont aggodalomra semmi ok, hiszen egy jó hírrel szolgálunk az iPhone 5 készülékkel rendelkezők, mert a SloPro nevű alkalmazás legújabb verziójával már ők sem maradnak ki a buliból. Ha nem is 120, de 60 FPS-sel már ők is megörökíthetik az élményeket, amit aztán igény esetén belassíthatnak.

A WWDC-n az egyik dián a szemfülesek már felfigyelhettek a “60-fps video capture” szövegre, amiből egyből arra következtettünk mi is még a keynote alatt, hogy az iOS 7-ben bizony megérkezik a 60 FPS videórögzítésre alkalmas API, amit a fejlesztők szépen felhasználhatnak majd az alkalmazásaikban.

Ahogy azt várni lehetett az iOS 7 megjelenésével egyre több videós alkalmazás, köztük a SloPro legújabb verziója is megkapta ezt a funkciót, így az iPhone 5-ös készülékünkkel már akár 60 FPS videórögzítésre is van lehetőségünk. Fontos megjegyezni, hogy ez csak iOS 7-en érhető el. A gyári Kamera alkalmazás természetesen továbbra is 30 FPS-sel rögzíti a videókat.

A SloPro volt az első alkalmazás egyébként, ami korábban már egyszer engedélyezte, hogy 60 FPS-sel vegyünk fel videóra, viszont egyszer csak az Apple eltávolította ezt a lehetőséget, de szerencsére most újból itt van.

A SloPro alkalmazás kezelése rendkívül egyszerű. Miután videóra vettük az eseményeket, a program automatikusan hozzárendel egy 40%-os lassítást, viszont lehetőségünk van egyből a szerkesztő felületre ugrani, ahol beállíthatjuk, hogy honnan szeretnénk a lassítást (vagy a gyorsítást), és hogy meddig tartson.

Az opciók között megtaláljuk az 50, 40 és a 25 százalékos lassítást, illetve az 500 és 1000 FPS is kiválasztható, de akár 1.3x, 2x vagy 4x gyorsítást is alkalmazhatunk. A jobb eredmény érdekében 3 féle renderelési opció közül is választhatunk, mint például az Optical FLow, a Frame Blend vagy a Ghost. Itt érdemes kipróbálni, megnézni mindegyiket, hiszen más módszert kell alkalmazni témakövetés esetén (ahol a háttér változik, dinamikus) és mást kell például akkor, amikor a háttér állandó (statikus).

Az alkalmazás ingyenesen érhető el az Apple Store-ból, viszont ahhoz, hogy le tudjuk menteni a Filmtekercsbe és a vízjel is eltűnjön, ahhoz az alkalmazáson belül meg kell vásárolnunk a Pro Upgrade-et, ami 3,59 euróba kerül. És hogy mennyi FPS-sel rögzíthetjük a felvételeket a különböző készülékeken? iPhone 5S-en 120FPS-sel, iPhone 5, 5C, iPad minin 60FPS-sel és iPhone 4S-en (és korábbi készülékeken), iPod Touch-on, iPad-en pedig 30FPS-sel.

Ja igen! És ne felejtsétek el a képernyő zárolását kikapcsolni a fektetett videórögzítésnél, mert különben álló módban veszi fel a videót.

[appext 507232505]

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Corvinus Egyetem hallgatója. Korábban a Szifon.com cikkírója, majd 2012-től az iPhoneHungary csapat tagja. Szabadidejében előszeretettel tanulmányozza a fotózás és a videókészítés fortélyait.

4 hozzászólás

 1. Keresztes György - 2013.09.26. 19:01

  “3 féle rendelési opció”

  renderelési… :-)

  • Tian - 2013.09.26. 19:43

   Jaj :D Javítva, én se értem miért írtam rendelésit :D

 2. Bandita - 2013.09.26. 19:16

  Ez jó!Töltöm!

 3. Haver - 2013.09.26. 22:49

  Régóta használom, nagyyon gyó! ;)

Szólj hozzá Te is!