Kaspersky Lab: Steve Jobs nevével nyerészkednek internetes csalók

KeleMan 2013.08.08. 19:10 Apple, Steve Jobs 1 db 516

Az utóbbi időkben megszaporodtak a Steve Jobs hírnevét csaliként használó spam üzenetek az elektronikus levélforgalomban. Részben ennek tudható be, hogy a spamek részaránya a teljes levélforgalomban júniusban átlagosan 1,4 százalékponttal 71,1 százalékra emelkedett – tájékoztatta kedden az MTI-t a Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat.

A “Steve Jobs elárulja a sikerének titkát” és hasonló tárgyú levelekben a csalók ingyenes üzleti tréning és kedvezményes árú Apple termékek ígéretével igyekeznek elterelni a levél címzettjeinek a figyelmét olyan “apró” részletekről, amelyek végül komoly anyagi károkat okoznak nekik.

Júniusban a spammerek folytatták a már jól bevált és ismert trükkök alkalmazását: az Apple-reklámok és kedvezmények, valamint elektromos cigarettákat hirdető e-mailek tömeges terjesztését. A spam levelekben pedig a hivatkozások valódi címét a Google Translate segítségével fedik el – mutatott rá Tatyana Schherbakova, a Kaspersky Lab spamanalízis-csoportjának vezető elemzője.

A spam levelek fele három országból, Kínából (24 százalék), az Amerikai Egyesült Államokból (17 százalék) valamint Dél-Koreából (14 százalék) származott júniusban. A negyedik és az ötödik helyet Olaszország (6,7 százalék) és Tajvan (4,6 százalék) állt a levélszemét források ranglistáján.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. tapsi hapsi - 2013.08.12. 03:12

    “Steve Jobs elárulja a sikerének titkát” majd a tréningen résztvevők egy Michael Jackson koncertet is megnézhetnek élőben… :)

Szólj hozzá Te is!