Az iPhone 5S sosem látott kamera funkciókkal villanthat!

Kacor 2013.07.11. 08:56 Apple, iPhone 12 hozzászólás 4 581

Ahogy egyre közeledik a következő iPhone bejelentése, egyre több spekuláció és pletyka kap szárnyra azzal kapcsolatban, hogy vajon milyen eget rengető újdonságot hoz majd el az Apple legújabb és legjobb mobiltelefonja az igen gyorsan fejlődő, vérmes riválisoktól hemzsegő mobilpiacra. A legforróbb téma természetesen az iPhone 5S, ami valószínűleg ugyanazzal a dizájnnal érkezik, mint az iPhone 5, de erősebb processzorral, valamint továbbfejlesztett kamerarendszerrel.

De mitől lesz igazán különleges a telefon? Vajon az Apple ezúttal mivel veszi rá a felhasználókat arra, hogy 5-ről 5S-re váltsanak? Az Apple korábbi “S-iPhone” fejlesztései mindkét alkalommal tartalmaztak olyan új tulajdonságokat, amelyek különlegessé, egyedülállóvá tették az új modellt a piacon. Az iPhone 3GS Video Camera és Voice Control opciói hardveres és szoftveres téren is újdonságnak számítottak, míg a Siri a 4S-sel mutatkozott be.

Most, hogy az Apple fő riválisai, a Samsung és a Google piaci részesedése egyre nő, még nem látni tisztán, mi lesz az Apple igazán nagy “meglepetés” dobása idén ősszel. Többször volt szó az ujjlenyomat felismerő rendszer bevezetéséről, de ezzel kapcsolatban eleddig kevés konkrétum látott napvilágot.

Az említett új hardvernél talán még valószínűbb a kamera szoftver frissítése. Az elmúlt pár évben az Apple pénzt és energiát nem kímélve fejlesztette modellről modellre az iPhone kameráját. Az iPhone 3GS elhozta a modern videófelvevő és arcfelismerő rendszert, az iPhone 4-el pedig már 720P-ben rögzíthettünk videókat, az iPhone 4S új optikát és 1080P-s felvételt vonultatott fel, az iPhone 5 pedig egy elegáns, nagyszerű panoráma eszközt. Most, hogy az iOS 7 kapcsán új szoftveres kamera opcióról még nem hallhattunk (a filterektől eltekintve), vajon mennyiben lesz más az új iPhone kamerája?

A dupla LED vaku és a valószínűleg 13MP-s, Sony által fejlesztett szenzor mellett kiszivárgott, hogy az Apple egy új iPhone kamera tulajdonságot fejleszt, amelyet Mogul módnak neveztek el. A mogulok ugye a médiaipar leghatalmasabb személyiségei, így a név tökéletes kód- vagy akár végleges név lehetne egy új kamera fícsör esetén. A rejtett menüt az iOS 7 bétájában egy Hamza Sood nevű felhasználó fedezte fel korábban.

A programkód alapján a Mogul egy olyan fejlesztés alatt álló szoftveres újdonság, melynek segítségével az iPhone elképesztő gyors tempóban, hihetetlenül pontosan lesz képes rögzíteni videóinkat. Egészen konkrétan a 9to5Mac tesztje alapján az új 5S képes lesz másodpercenként 120(!) képkockát rögzíteni (arról, hogy ezt milyen felbontásban tehetjük majd meg, még nem sokat tudunk).

A 120 FPS-sel felvett videók különlegesen élesek és látványosak. A fenti videó is így készül. Mint láthatjátok, az ilyen sebességgel készült felvételek lassítottak – ez teszi lehetővé, hogy a néző jóval több részletet megfigyelhessen a videóban. Íme még egy példa.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az iPhone legerősebb riválisa hasonló lassítási opciót és 120 FPS felvételeket tesz lehetővé. Íme egy Galaxy S4-el készült felvétel.

Bár a kód és az új tulajdonság létezésére több bizonyítékot is találhatunk az iOS 7 mélyebb bugyraiban, abban nem lehetünk biztosak, hogy a “Mogul”-t már a következő iPhone kiadásakor élesítik. De van rá esély. Az mindenesetre biztos, hogy az Apple folyamatosan dolgozik az új opció implementálásán.

A 9to5Mac-nél a Mogult nem voltak képesek aktiválni az iPhone 5-ön, mivel ezt a hardver nem támogatja. Érdemes visszagondolni rá, hogy az iOS kódja alapján 2011-ben is idejekorán kiderült, hogy az Apple a Panoráma funkción dolgozik, de az opció egészen az iPhone 5 érkezéséig használhatatlan maradt. A kód alapján a Mogult – hasonlóan a Panoráma, a Square (négyzet alapú kép), a Videó, a Normál és a Filter opciókhoz – közvetlenül az iOS 7 Kamera alkalmazásában választhatjuk majd ki.

A Samsung a Galaxy S4-el rengeteg új csili-vili kameraopciót mutatott be, melyek legtöbbjét kemény kritikákkal illették – a sajtó szerint a kiforratlan újdonságokat csak azért implementálták máris, hogy elmondhassák: vannak áll-leejtős újdonságok. Az Apple ezzel szemben inkább a minőségfejlesztésre és a folyamatos progresszióra ment rá a korábbi modellek esetében. Bár a lassított felvétel valóban vagány és látványos, de a gyakorlati haszna mellett sem mehetünk el: 120 FPS-nél sokkal könnyebb észrevenni, ha homályos a felvétel, valamint művészi felvételek esetében is hasznosnak bizonyulhatna az opció – hasonlóan az iPhone 5 panoráma funkciójához.

A gyanút, hogy az Apple hamarosan elérhetővé teszi a lassított felvételek készítését, tovább erősítik az iOS7 fejlesztők számára kiállított kamera API-jai és keretrendszerei.

A fejlesztők az iOS 7-et használva hozzáférhetnek az új, 60 képkocka per másodperces felvételt lehetővé tevő funkcionalitáshoz. Ehhez jön még a továbbfejlesztett visszajátszás, hangfelvétel, szerkesztői lehetőség, és az új videók egyszerű megosztása. Ezen funkciók megléte nélkülözhetetlen az új, hardverhez kötött “Mogul” beizzításához is.

A fenti képek állítólag egy, a már említett funkciókat bemutató Apple Developer Session (Apple fejlesztői előadás) felvételei. A képeket készítő forrás elmondása szerint az Apple bemutatott egy csinos demót, ahol sosem látott sebességgel rögzített videókat mutattak be. Azt is megírtuk korábban, hogy az Apple a fejlesztők számára az új iOS-ban elérhetővé teszi az új pislogás- és mosoly felismerő API-kat, ami megint csak arra mutat, hogy az Apple komolyan továbbfejleszti a kamera szoftverét és hardverét egyaránt.

Ti milyen kamerát várnátok el az új iPhone 5S-től? Milyen funkciókat látnátok szívesen?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

12 hozzászólás

 1. CEB - 2013.07.11. 10:17

  Fantasztikus! Beleszerettem a pillangos felvetelekbe.

 2. Gyuszi - 2013.07.11. 11:13

  Ha kijon az 5s-ben ez a funkcio akkor majd videozas kozben lehet majd valtogatni hogy 120fps 60fps vagy normal vidofelvetelt csinaljon?!

 3. Zola - 2013.07.11. 11:49

  Gyuszi: vélhetően igen :) mint anno nagyon rég az LG Viewty-nál, a szoftverben választhattad ki a kívánt felvételi opciót. Okos és jó dolog ez a 120 FPS, csak az előbb említett modell drasztikusan lecsökkentette az amúgy sem túl acélos minőséget, és a képméretet is. De nyilván egy iPhone 5S-nél ilyentől biztos nem kell tartani! :)

 4. Gyuszi - 2013.07.11. 13:43

  Köszi:)

 5. blabla - 2013.07.11. 15:39

  Én még éllesebb képeket szeretnék . igaz ez igy is gyönyörű képeket készit (4s) de eggy olyan 13 megapixel már az én pénztárcámat is kinyitná :D esetleg lehetne fejlettebb objektiv rajta , a nagyon közeli tárgyakat nem mindig tudja beéllesiteni :) én mondjuk imádok fényképezni de annyit nem fotozok hogy kellene eggy profi gép :) szoval eggy 13 megapixeles iphone lenne az igazi :D

 6. Zoli - 2013.07.11. 16:27

  Akku meg majd fèl óra után lemerül!

 7. Fehérsólyom - 2013.07.11. 20:26

  Tőlem lehetne az iPhon úgy 14 mm vastag, 4″-os, beleférne egy nagy aksi és egy jó kamera. Plusz kellene ujjlenyomatérzékelő, kódolt file-rendszer, por és cseppállóság. Ez a minimum, és ha egyebeket nem bénáznak el, már rohanok is megvenni. Szerintem annyira visszafogják a fejlődést, és elaprózzák az újdonságokat, hogy az embernek már nincs is kedve a vásárláshoz, csak vár, – csak vár, hátha végre kijön az, ami már régen elérhető kellene hogy legyen.

 8. Lalik Valentin - 2013.07.11. 21:24

  Valószínűleg kijönnek az olcsó színes Mini Iphone-ok………
  esetleg IMAC-ek, és továbbfejlesztett Macbook-ok!
  Safari, App Store-ról való beszélgetés…………
  Az IOS 7 végleges verziója……….
  Valamint az Iphone 5S!

  Az Iphone 5S-ben biztos hogy lesz:

  -szoftverfejlesztés…….
  -tovább fejlesztett hardverfejlesztés

  -Új kamera funkció…..
  -Magas Isight kamera pixel……..
  -HD kamera felbontás…..
  -és még csomó Iphone 5S kamerájáról…
  És benne lesz már a végleges IOS 7 teljes verziója! Pár érdekesség……..

  Figyelem!: Az IOS 7 végleges verzióját, a ,,Keynote,, előadás után számított: kb:4-héttel később lehet majd letölteni (a számítógépre telepített) ITUNES-ból!………..

  Ami nem biztos:
  nem hiszem hogy lenne most benne ujjlenyomat szkenner…….. nekik még, ezen új technológia kiépítéséhez még Kb 1-évre szükségük lenne………… hiszen ha most kiadnák akkor ez lenne, rossz, nem működik,****, csak a negativum, lenne………

  Úgyhogy ezt már az új IOS 8-operációs rendszerel rendelkező ,,számított,, következő év Szeptemberében várjuk az:
  Iphone 6-ban! :)
  Ekkora lesz kész kb:- az Iwatch is! :)

  • a.sebi - 2013.07.15. 23:31

   Uhh de értesz hozzá!
   Tovább fejlesztett hardver fejlesztés? Jól van…. Máj mond már meg h az mit jelent!
   Hd kamera? Az i 4 is hd te kis sültelen az nem ujdonság…
   Ha a fényképező felbontására gondolsz akkor meg naggyonb faszság, ugyanis a 12 megapixel pl 3000×4000 pixelt jelent a hd 1280x800hoz viszonyítva.
   A kamera az i 4s óta tudja a hd felbontást mégpedig full ba:)
   Gyengèbbek kedvéért 1920×1080 ba..
   És nincs iphonom, màr 3 szép éve:)
   Aki hülye az ne beszéljen….

 9. Keresztes György - 2013.07.14. 11:52

  Volt mar hasonló app iOS-re is.
  Ezzel 1000FPSt is lehetett lőni kis felbontás mellett.

  https://itunes.apple.com/hu/app/slopro-1000fps-slow-motion/id507232505?mt=8

  Éppen az Apple nyírta ki az iOS 6.0-val abban ugyanis már nem működött.

  Valentin : szokj le ezekről az óvodás pontozásokról.

 10. Kelcsiot - 2013.08.12. 15:35

  Kedves György! Szerintem a SlowPro alkalmazás az egyik legnagyobb “legális” átverés az appstore-ban. Aki nem ért hozzá, még el is hiszi, hogy ilyenre képesek ezek a készülékek. A SlowPro ugyanis szoftveres renderelési technikát alkalmaz, ami a digitális zoomhoz hasonló “sok mindenre nem jó” típusú lassítást csinál. A két képkocka eltéréséből megpróbálja kiszámítani, hogy a köztes képkocka hogy nézhet ki és a renderelési technika kiválasztásától függően módosítja a képeket. A képfolyam ettől nem akadozó lesz, hanem folyamatos, viszont elmosottak lesznek a lassítások. A lényeg, hogy nem valós lassítást ad az applikáció, hanem szoftveresen módosítottad.

 11. Kelcsiot - 2013.08.12. 15:40

  Ezen a videón pontosan látszik, amiről beszélek: http://www.youtube.com/watch?v=l1KFSWvj8rE

  Lehet látni a “meglévő” képkockákat és a köztes, elmosódott, a rendszer által “kitalált” képkockákat. Az eredmény: gagyi, de semmiképp sem valós lassítás (főleg nem 60 fps rögzítés).

Szólj hozzá Te is!