iOS 7 összefoglaló – Ezek lesznek a fő újdonságok!

KeleMan 2013.07.07. 19:23 Apple, iOS 25 hozzászólás 5 438

Az iOS 7 rendszerben olyan remek újdonságok mutatkoznak be, mint a Control Center, az AirDrop iOS-verziója és a továbbfejlesztett multitasking funkció. Emellett a mindennapi teendőidet is képes még könnyebbé, gyorsabbá és szórakoztatóbbá tenni.

És bár külsőre sok alkalmazás megváltozott, használatuk rögtön ismerősnek fog tűnni. Így már az első pillanattól kezdve gond nélkül tudod használni a világ legfejlettebb mobil operációs rendszerét, amely most még fejlettebb, mint bármikor.

Control Center – Minden, ami kéznél kell legyen, most már ott is van.

A Control Center gyors hozzáférést biztosít azokhoz a vezérlőkhöz és alkalmazásokhoz, amelyekre valahogy mindig azonnal van szükséged. Csak legyints felfelé bármelyik képernyőn – akár zárolt állapotban is –, és olyan funkciókhoz férhetsz hozzá, mint a Repülőgép mód, a Wi-Fi be- vagy kikapcsolása, valamint a kijelző fényerejének beállítása. Vagy akár az új zseblámpa funkciót is elérheted, ha azt akarod, hogy fény derüljön a dolgokra. Még soha nem volt elérhető egyetlen legyintéssel ilyen sok funkció.

Bekapcsolhatod a Repülőgép módot, illetve a Wi-Fi, a Bluetooth és a Ne zavarjanak funkciót. Rögzítheted a kijelző tájolását és beállíthatod a fényerejét. Zeneszámokat játszhatsz le, szüneteltethetsz és ugorhatsz át. AirPlay-kompatibilis eszközökhöz csatlakozhatsz. Fél pillanat alatt érheted el a zseblámpát, az időzítőt, a számológépet és a kamerát.

Értesítési központ – Ma minden rólad szól.

Az Értesítési központ tájékoztat az új e-mailekről, a nem fogadott hívásokról, az elvégzendő teendőkről és sok minden másról. A új Today funkció pedig könnyen átlátható összefoglalást ad – a nevéből adódóan – a mai napról. Elég egy pillantást vetned az iPhone-ra, és máris tudni fogod, hogy van-e valakinek születésnapja, vagy érdemes-e esernyővel felszerelkezned. Ráadásul a holnapi napról is kaphatsz előzetes tájékoztatást. Az Értesítési központot bármelyik képernyőről elérheted, még zárolt állapotban is. Csak legyints az ujjaddal lefelé, és nem maradsz le semmiről.

– Milyen napod van? A Today funkció összefoglalja a napra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat. És belepillanthatsz a holnapi napodba is.

– Az új All menüben átnézheted a rendszer összes jelzését, a Missed nézetben pedig azokat, amelyekre az elmúlt 24 órában nem reagáltál.

Multitasking – Sok dologra képes egy időben. Ahogy te is.

A multitasking mindig is praktikus módja volt az alkalmazások közötti váltásnak. Most még praktikusabb lett. Az iOS 7 ugyanis megtanulja, hogy jellemzően mikor használsz egy adott alkalmazást, és még azelőtt frissíteni tudja a hozzá tartozó tartalmakat, hogy elindítanád. Így ha a kedvenc közösségi alkalmazásodban mindennap reggel 9-kor szoktál körülnézni, a hírcsatornáid már várni fognak a megszokott időpontban. Ilyen az iOS 7 multitasking funkciója. Már akkor tudja, hogy mit szeretnél csinálni, amikor neked talán még eszedbe sem jutott.

Praktikusabb multitasking. Ha kétszer megnyomod a Főgombot, megjelenik a megnyitott alkalmazások előnézeti képe. Ha valamelyik alkalmazásból ki szeretnél lépni, egy legyintéssel az előnézeti képernyőn kívülre húzhatod. Okosan ütemezett frissítések. Az iOS a rendszerfrissítéseket az energiatakarékosság jegyében ütemezi, például, amikor a készülék be van kapcsolva, és Wi-Fi hálózatra csatlakozik. Így a frissítések nem fogyasztják feleslegesen az akksit.

Kamera – A kedvenc formátumaid ujjnyi közelségben.

Az iOS 7 Kamera alkalmazásában az összes kameraformátumot – állókép, videó, panoráma és az új négyzet – könnyedén elérheted. Egy érintés, és kész is a kép az általad választott formátumban, fél pillanat alatt. A panoráma formátum az iPhone 4S, az iPhone 5 és az ötödik generációs iPod touch készülékeken működik. A négyzet és a videó formátum, illetve a legyintő mozdulattal vezérelt felvétel az iPhone 4 vagy újabb iPhone, a harmadik generációs vagy újabb iPad, az iPad mini és az ötödik generációs iPod touch készülékeken működik.

Az új szűrőkkel pedig még többet hozhatsz ki képeidből. Újra divatba hozhatod a retrót. Felnyomhatod a kontrasztot. Fekete-fehérre állíthatod át. Teljesen szabadjára engedheted a kreativitásodat. A szűrőket állókép és négyzet formátumú felvételeknél alkalmazhatod. Válassz ki egy szűrőt, és máris láthatod a végeredményt, még mielőtt fényképeznél. Vagy készítsd el a képet, és alkalmazd a szűrőt utólag. Ha mégis meggondolod magad, és úgy döntesz, hogy a fotód jobb szűrő nélkül, egyszerűen eltávolíthatod róla. A Kamera alkalmazás szűrői iPhone 5 és ötödik generációs iPod touch készülékeken használhatók. A Fotók alkalmazás szűrőit az iPhone 4 vagy újabb iPhone, a harmadik generációs vagy újabb iPad, az iPad mini és az ötödik generációs iPod touch készülékek támogatják.

Fotók – Az élet tele van csodás pillanatokkal. Akárcsak a fotókönyvtárad.

Mostantól még gyorsabban, egyszerűbben és élvezetesebben böngészhetsz a legkedvesebb emlékeid között. A három új kategória – Collections, Moments és Years – idő és hely alapján rendezi a fotókat és a videókat. Ha a Years nézetre koppintasz, az összes képed megjelenik a kijelzőn. Az egyes éveken belül gyűjteményeket találsz, például a balatoni nyaralásodról. A gyűjteményeken belül pedig külön pillanatokba rendezve nézheted meg például a Siófokon készített fényképeidet vagy a vitorlázás közben felvett videóidat. Így nem számít, hogy hol és mikor született egy felvétel, seperc alatt megtalálod.

– A gyűjtemények felépítése. Koppints egy gyűjteményre, például a „Horvátország” nevűre, és dátum, illetve hely szerint pillanatokba rendezve láthatod a nyaralásról készített fotóidat.

– Az év képekben. Koppints a Year nézetre, és készülj az ámulatba ejtő látványra. Az összes fotód és videód megjelenik a képernyőn, szinte már műalkotás formájában.

– iCloud-fotómegosztás. Az iCloud szolgáltatás segítségével fotóadatfolyamokban oszthatod meg a legemlékezetesebb pillanatokat kedvenc ismerőseiddel. Barátaid fotókat, videókat és megjegyzéseket tehetnek közzé az adatfolyamodon, és azok automatikusan megjelennek a többiek iOS-eszközein is. Az új Activity nézetben egy helyen láthatod a megosztott adatfolyamok legújabb frissítéseit.

AirDrop – Dobj be mindent.

Fotók vagy dokumentumok küldésére az MMS vagy az e-mail nem rossz megoldás. Ha viszont a címzett közvetlenül melletted áll, az MMS és az e-mail kissé körülményesnek tűnik. Itt jön a képbe az iOS AirDrop alkalmazása. Segítségével könnyen és gyorsan oszthatsz meg fotókat, videókat, kontaktokat és bármilyen más tartalmat minden olyan alkalmazásból, amelyben van Megosztás gomb. Koppints rá, majd válaszd ki, hogy kihez szeretnéd eljuttatni a tartalmat: a többiről az AirDrop gondoskodik Wi-Fi és Bluetooth-kapcsolaton keresztül.

Nem kell bajlódnod a beállításokkal sem. Az átvitel ráadásul titkosított, vagyis a megosztott tartalom a legnagyobb biztonságban van. Az AirDrop iPhone 5, negyedik generációs iPad, iPad mini és ötödik generációs iPod touch készülékeken működik, és használatához iCloud-fiók szükséges.

– Legyél elérhető. Ha van kedved. Az AirDropban az iOS 7 rendszert futtató kontaktjaid számára automatikusan látható vagy. Ha gondolod, láthatóvá teheted magad a környéken lévő összes iOS 7-felhasználónak, vagy akár teljesen inkognitóban maradhatsz. Mindez csak egy koppintás a Control Center alkalmazásban.

– Fájl kézbesítve. A címzettek el is menthetik a tőled kapott tartalmat. Ebben az esetben a rendszer mindig a megfelelő helyre menti azt – a fotókat például a Fotók, a jegyeket a Passbook, a kapcsolati adatokat pedig a Kontaktok alkalmazásba.

Safari – A kevesebb most többet láttat.

Az iOS 7 Safari alkalmazása nagyobb, jobb és szebb felületet kínál a böngészéshez. A gombok és a sávok – például az egyesített intelligens keresőmező – rejtve maradnak, amíg gördítéssel meg nem jeleníted őket. Így minden eddiginél több tartalom fér el a képernyőn. A navigáció is egyszerű: egy legyintéssel előre- vagy visszafelé mozoghatsz az oldalak között. Mindezt úgy alakítottuk ki, hogy semmi ne legyen útban, és semmi ne akadályozzon.

– Egyesített intelligens keresőmező. Írj be egy URL-címet vagy keresőszót az egyesített intelligens keresőmezőbe, és a Safari automatikusan felajánlja a leginkább egyező találatot. Így gyorsan megtalálod a keresett weblapot.

– Új fülnézet. A megnyitott webhelyeket egyesített nézetben tekintheted meg, amelyben könnyedén válthatsz görgetéssel a lapok között. Ha be szeretnél zárni egy lapot, csak húzd a képernyőn kívülre.

– Megosztott hivatkozások. Megjelenítheted a Twitter-idővonaladon szereplő összes hivatkozást, és azt is láthatod, hogy ki tette őket közzé, illetve milyen megjegyzést fűzött hozzájuk.

– Olvasólista. Az Olvasólistádra felvett cikkek között gyorsan és könnyedén böngészhetsz. Görgetéssel, zökkenőmentesen válthatsz közöttük.

– iCloud Keychain. Az interneten sok mindenhez van szükség jelszóra. Az iCloud most már képes megjegyezni a fiókneveidet, jelszavaidat és hitelkártyaszámaidat. A Safari pedig automatikusan be tudja írni őket, amikor egy webhely bejelentkezést kér, vagy ha online szeretnél vásárolni. A funkció minden iOS 7 rendszerű készüléken és OS X Mavericks rendszerű Mac számítógépen használható. A 256 bites AES-titkosításnak köszönhetően pedig rendkívül biztonságos.

– Jelszógenerátor Amikor fiókot hozol létre valahol, a Safari generálhat hozzá egy egyedi, nehezen megfejthető jelszót, amelyet rögtön meg is tud jegyezni.

App Store – Ha alkalmazásról van szó, mindig jó helyen jársz.

Az iOS 7 App Store alkalmazásának új Apps Near Me funkciója megmutatja az aktuális tartózkodási helyedhez kapcsolódó népszerű appok gyűjteményét. Az új Kids kategóriában pedig korcsoportok szerint találod meg a gyerekeknek készült legjobb alkalmazásokat. Az iOS 7 ezenkívül automatikusan naprakészen tartja az alkalmazásaidat, így ezzel többé már nem kell foglalkoznod. Az automatikus frissítéseknek van még egy előnyük: megszabadulsz az új verziókra figyelmeztető piros jelzésektől.

– Népszerű alkalmazások a közeledben. Bárhol is jársz éppen – mondjuk például a Louvre-ban –, a Near Me elemre koppintva olyan alkalmazások közül válogathatsz, amelyek az adott helyen hasznosak lehetnek.

– A legjobb alkalmazások gyerekeknek. A szülők és a tanárok gyorsan megtalálhatják a tökéletes elfoglaltságot a gyerekek számára. Az új Kids kategóriában az ő korosztályuknak megfelelő szoftverek ellenőrzött kínálatából válogathatsz.

iPhone keresése – Ha mégsem sikerülne, ez még jó lehet.

Az iPhone elvesztése nem egy jó érzés. Szerencsére az iPhone keresése szolgáltatás segíthet visszaszerezni. De ha úgy érzed, hogy ez mégsem jön össze, az iOS 7 új biztonsági funkciói alaposan megnehezítik azok dolgát, akik jogosulatlanul használnák vagy eladnák a készülékedet. Az iPhone keresése funkció kikapcsolása és telefonod tartalmának kitörlése most már kizárólag az Apple ID azonosítód és jelszavad megadása után lehetséges.

Az iPhone keresése szolgáltatás ráadásul még a készülék tartalmának esetleges törlése után is képes egyéni üzenetet megjeleníteni. A készülék újbóli aktiválásához pedig Apple ID azonosítód és jelszavad szükséges. Vagyis az iPhone továbbra is a tiéd marad, bárhol is legyen.

Az iPhone keresése funkció csak akkor teszi lehetővé az iOS rendszerű készülékek helyének meghatározását, ha azok be vannak kapcsolva, és regisztrált Wi-Fi hálózathoz csatlakoznak vagy aktív díjcsomag tartozik hozzájuk. Egyes funkciók nem érhetők el minden területen.

– Üzenet a zárolt képernyőn. Az iPhone keresése szolgáltatás még a távoli törlés végrehajtása után is képes telefonszámot tartalmazó üzenetet megjeleníteni a zárolt képernyőn.

– Ha hazatér az iPhone. Ha a törlés után sikerült visszaszerezned az iPhone készülékedet, Apple ID azonosítóddal és jelszavaddal újból aktiválhatod.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

25 hozzászólás

 1. Bandita - 2013.07.07. 19:31

  Ha le lehet tölteni akkor is várok vele mert,ha teli lesz hibával,gyorsan merülő akksi stb. akkor várok vele.Majd az utánna lévő frissités talán jó lesz!

 2. Nándi - 2013.07.07. 19:54

  Gondolom zenet ezen tul sem lehet majd kuldeni , meg airdrop segitsegevel sem :(

  • Fleshman - 2013.07.07. 20:01

   Te egy géniusz vagy, hogy jöttél rá?

   // Megjegyzem eddig is lehetett zenét küldeni, csak nem az iPodból… és csak iCuccra…

 3. Tom - 2013.07.07. 20:37

  Azt a problemat megoldottak mar, ha kimasolok egy telefonszamot, de az orszaghivo nincs elotte beillesztes utan nem lehet eleirni, illetve egy begepelt szamot, csak visszatorlessel lehet javitani?

 4. Füles - 2013.07.07. 20:44

  Siri tud majd Magyarul?

 5. Yooozi - 2013.07.07. 21:24

  Sziasztok!
  IOS7 Beta 2-t használok lassan két hete, pár tapasztalat:
  IPhone5-n: aksi haldoklik tőle, Bluetooth, Wifi lekapcs, összes alkalmazás bezárva, 1 óra alatt 10-15%. Normális használat mellett napi 2 töltés, várom nagyon a Beta 3-at. Amúgy szuper, és nagyon jók az új funkciók, néhány App viszont nemindul, mert Jailbreakeltnek érzi a telót…
  iPad Minin: az aksival nincs semmi gond, pedig be van minden kapcsolva, viszont nagy instabil lett. Safari, térképek csak úgy bezáródnak maguktól, amúgy nem szaggat, dehát ezért beta, hogy ne legyen minden tökéletes…

  • Anonim - 2013.07.07. 22:20

   Én is i 5 ön hazsnálom de egyáltalán nem haldoklik tőle az aksi. Nap végére marad 20-30% minimum.

 6. iAm - 2013.07.07. 22:32

  “Az iOS a rendszerfrissítéseket az energiatakarékosság jegyében ütemezi, például, amikor a készülék be van kapcsolva” xD

 7. iAm - 2013.07.07. 22:37

  “Fotók vagy dokumentumok küldésére az MMS vagy az e-mail nem rossz megoldás. Ha viszont a címzett közvetlenül melletted áll, az MMS és az e-mail kissé körülményesnek tűnik. Itt jön a képbe az iOS AirDrop alkalmazása. Segítségével könnyen és gyorsan oszthatsz meg fotókat, videókat, kontaktokat és bármilyen más tartalmat minden olyan alkalmazásból, amelyben van Megosztás gomb.”
  Én egyszerűen megmutatnám neki, ha már mellettem áll :)

 8. Onemore - 2013.07.07. 23:26

  Köszi a cikket! Tetszik:))

 9. Peti - 2013.07.08. 04:48

  Nem értem hogy a gyorsindításoknál miért nincs mobilnet funkció is, ez kellene a legjobban, erre pont ez nincs. Persze aztán mindenki mást használ többször :)

 10. Fehérsólyom - 2013.07.08. 06:54

  A Control Center-t azért nem ártana értelemszerűen beszínezni egy kicsit, így gyorsabban tudna rábökni az ember arra ami éppen kell. Használnám a már elterjedt színeket: Bluetooth -kék, Wifi – zöld, Airplane mód – narancssárga, stb. Az átlátszóságát meg megszüntetném, mert felesleges csicsa.

 11. Roland - 2013.07.08. 08:48

  Lehet frissíteni majd IPhone 4-re is?

 12. jani_ka - 2013.07.08. 09:47

  és a 4S re is müködni fog ?

 13. Martalics Bence - 2013.07.08. 12:18

  Lakathang feloldasnal megmarad?

 14. ESzállás - 2013.07.08. 14:19

  iPhone 4-től felfelé lehet majd frissíteni, csak ne kapkod el, mert állítólag a béta csiga lassú pl. 4-esen.

 15. Hector - 2013.07.08. 19:41

  Megjelent a beta 3!

 16. Scott - 2013.07.08. 19:58

  Beta 3 megjott !!! ;-)

 17. matty - 2013.07.08. 20:15

  mekkor gáz, hogy nem tettek bele a 3g ki/be kapcsolást a gyorsindításoknál, annak szinte alapnak kellenne lennie

 18. Krisztián - 2013.07.08. 22:59

  Először is szeretném elmondani, hogy lelkes olvasója vagyok ennek az alkalmazásnak. De! Rendkívül zavaró tud lenni hogy már mindjárt a címben is ragozási hiba van. A helyesírási hibákat nem is említve. Kérem a szerkesztőket, hogy ügyeljenek jobban ezekre. Köszönöm!

 19. Yooozi - 2013.07.09. 15:48

  Sziasztok!
  Nemrég írtam a Beta 2 problémáimról, tegnap megjött a Beta 3 és minden általam észlelt hiba orvosolva lett.
  Egyelőre fél napja tesztelem, de szinte már végleges verzió érzését adja.
  Legszembetűnőbb iPhone5-n Beta2-vel töltéskor a telefon soha nem tapasztalt mértékben melegedett, és töltés után nagyon hamar 2-3 óra alatt teljesen lemerült, ez teljesen megszűnt, a telefon egyáltalán nem melegszik és reggel 7 óta majd 10 óra használat után 60% felett van.

 20. Phoenix - 2013.07.09. 22:40

  Ez jo hir!;-)

 21. Feri - 2013.08.20. 16:52

  2013.08.20.
  Sziasztok.
  A szoftverferfrissitésre küldik az új szoftvert automatikusan?Csodálkozom,hogy nem küldték a frissítést mindig szokták küldeni a frissítést.

 22. matyus tibor - 2015.12.08. 18:00

  SZIAZTOK ! kerhetek valakitöl iphone 4 app stor fiokot meg icloudat

  • HusztiD - 2015.12.08. 18:59

   Szia!
   Ingyenesen létre tudsz hozni fiókot.

Szólj hozzá Te is!