Olcsó, színes iPhone készülékek – Tegyük helyre a dolgokat…

KeleMan 2013.07.03. 20:09 Apple, iPhone 56 hozzászólás 2 928

Az elmúlt hónapokban sorra érkeztek a pletykák az új, olcsóbb, esetleg színes iPhone készülékekről. Sokan beszóltak, hogy minek írunk annyit róla, hiszen ilyet az Apple úgysem lépne meg. Sokan azt mondják, hogy szörnyű lesz, és az Apple ezzel ássa meg a saját sírját, mellyel ugyanolyan lesz, mint régen a Nokia. Sokaknak viszont tetszik. Kérlek, engedjetek meg egy személyes jellegű, igencsak szubjektív bejegyzést is, melyben megosztanám a saját gondolataimat is, mivel az elmúlt hetekben igencsak sok hozzászólás érkezett a témához, valamint ment az adok-kapok, minden irányba.

Először is a tények. Az Apple egész egyszerűen piacot veszít. És nem azért, mert a termékeiket nem vásárolják, vagy, mert azok ne lennének jók, hanem azért, mert az Androidos készülékekből, futószalagon tonnaszám érkeznek a különböző alsó-, közép- és felsőkategóriás készülékek melyek teljesen lefedik a piacot, és galád módon elveszik az Apple bevételének nagy részét, pusztán azzal, hogy léteznek. Az Android platform részesedése pedig még inkább az egekbe fog szökni, ha az Apple nem lép gyorsan. Véleményem szerint, egyébként már elkéstek, ha meg is jelenik az új, olcsóbb és színes iPhone, akkor is csak elodázni tudják a bajt, maximum 1-2 évvel, hacsak addig az Android a töredezettsége miatt nem tűnik el a süllyesztőben.

Szóval az Apple-nek újra piacra van szüksége ahhoz, hogy a profitját fenn tudja tartani. És ez nem csupán abból adódik, hogy készülékeket ad el – persze ebből van a legtöbb bevétele. Vonatkozik ez az App Store és iTunes Store áruházakra is, az alkalmazások, zenék, filmek letöltésére, a kiegészítők vásárlására, mindenre. Az amerikai és európai piac már szinte teljesen telített. Tim Cook maga is megmondta, hogy a cél Kína és India. Ezen a területen és ebben a két országban ugyanis több ember él összesen, mint azon kívül a Földön. Viszont összességében ebben a két országban hatalmas a szegénység is. Valamint a kultúra is teljesen más, mint amihez mi, európai emberek hozzá vagyunk szokva.

A cél azért az olcsó és színes iPhone, mert így Kínában és Indiában is újabb piacot fog tudni meghódítani az Apple, amely a bevételeit is növelni fogja. A színes készülékek pedig egész egyszerűen a figyelem felkeltésére és az ottani társadalom miatt készül, hiszen rendkívül színes kultúrával rendelkeznek az emberek a távol-keleten, nekik nem kell a fekete és fehér.

De vajon olcsó lesz-e? Ha valóban igazak azok a pletykák, hogy az Apple 99$-t fogja kínálni az új iPhone mini vagy iPhone light készüléket, bárhogy is hívják majd, akkor igen, az lesz. De mihez képest? Nem szabad ugyanis elfelejteni, hogy az egyébként általam eddigi legjobb Apple készüléknek tartott iPad mini is így indult. Olcsó lesz az, mondta mindenki, sokkal kedvezőbb, mint a nagytestvér iPad. Az lett? Nem lett az. Az iPad 16 GB-os induló WiFi modellje 149.990 Ft-ba kerül. Az iPad mini hasonló modellje pedig a várt 60-70 ezres ár helyett 99.990 Ft-on debütált, ami épp, hogy a lélektani határ alatt van, de mindenképp 40-50 ezer forinttal drágább, mint a hasonló tudású Androidos táblagépek.

És mi történt? Az emberek szeretik, mert kiváló, sokat tud, könnyű és ami a legfontosabb szerethető eszköz az iPad mini. De semmiképp sem olcsó. Mondjuk úgy, hogy kedvezőbb, mint az iPad. De még így is több tízmillió iPad mini készüléket adnak el világszerte. Sőt! Jobban fogy, mint a nagytestvér. Akkor miről beszélünk?

Sokan azt gondolják, hogy az Apple azáltal, hogy olcsóbb és színes iPhone készülékeket is piacra dob, akkor egyből gagyi is lesz. Nem lesz gagyi, elég bemenni az iSTYLE-ba és megtapizni az iPhone és iPad készülékeket. Azáltal, hogy valami kedvezőbb, még nem lesz feltétlenül rosszabb is. Az iPad mini, a Retina kijelző kivételével a legtöbb esetben többet tud, mint az iPad 2-es modell. És ha jön az iPad mini 2, akkor az Apple szintén tarolni fog.

Ugyanez a helyzet a kedvező árú, színes iPhone készülékekkel, melyek technikailag szinte biztosan jobbak lesznek, mint az iPhone 4-4S modell, sőt lesz, amiben talán az iPhone 5-öt is lehagyják majd. Az Apple most úgy gondolom, hogy újrapozicionálja az iPhone termékcsaládot. Hamarosan eltűnik a süllyesztőben az iPhone 4 és 4S modell, amit felvált, a csak 4″-es kijelzőkkel rendelkező új család. Lesz az iPhone 5, mint induló modell, lesz az iPhone Light, mint színes, kedvezőbb árú és termék és lesz az iPhone 5S készülék, mint az új titán, mint etalon.

Az új iOS 7-es rendszer miatt, pedig nagyon is helyes szerintem, hogy az Apple kicsit színesíti a repertoárt és több, élénkebb színben is kiadja az iPhone-t. Talán a high-end modell, megmarad feket és fehér színben, de az új iOS 7-ben használt lényegesen világosabb színek miatt fontos, hogy ne legyen túl kontrasztos a termék, ha azt kezünkbe vesszük. A mai nap Tian által közölt bejegyzésben, melyben bemutatásra kerültek a Ciccarese Design által létrehozott koncepcióképek is, jól látszik, hogy hiába színesek a készülékek, azok csak a hátlapra vonatkoznak. A készülék előlapja, a kijelző mentén mindenhol fehér színű.

Az Apple ugyanezt tette az 5. generációs iPod touch esetében is. A szürke, kék, sárga, rózsaszín és piros (Product Red) modelleket fehér színű előlappal látta el. Csak a fekete modell esetében volt az előlap is fekete színű. Ha ugyanezt eljátsszák az új iPhone készüléknél, akkor meg lesz az átmenet is az iOS 6-ról az iOS 7-re. És ettől nagyszerű az Apple, hogy fittyet hány mindarra, hogy mit mondanak az emberek, akiknek nem tetszik, mert tudják, hogy nagyon is jó lesz. Tudják azt, hogy mi kell a vásárlóknak.

Ami pedig a valóságtartalmát illeti, hogy lesz-e vajon iPhone mini vagy iPhone light szerintem már nem kérdéses. A kérdés csak az, hogy mikor érkezik? Állítólag a Foxconn, már elküldte az első példányokat az Apple számára, így elképzelhető, hogy az új iPhone 5S és az iOS 7 debütálásakor, már bemutatják az olcsóbb, bocsánat, kedvezőbb árú és színesebb iPhone készülékeket.

Azokkal viszont akik azt mondják, hogy ezzel eltűnik az Apple érzés, – “hogy én jobb vagyok, mert Apple termékem van”, – mert most már mindenkinek lehet, nem tudok azonosulni. Mindenki olyan készüléket vásárol, amilyet szeretne és amilyenre telik. Ha azok a felhasználók, akiknek itthon 2 havi fizetésükbe kerülne az iPhone és ezért inkább Androidos modellt vásároltak, azok most talán majd ki tudják próbálni a kedvezőbb áron forgalmazott terméket. Mert egy, vagy csalódtak a Droidban, vagy kettő, hallották, hogy milyen jó az Apple, csak eddig nem engedhették meg maguknak, hogy iPhone készülékük legyen. Ha ez így lesz, márpedig így lesz, akkor az Apple-nek nyert ügye van.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

56 hozzászólás

 1. Gyuszi - 2013.07.03. 20:39

  Szerintem korrekt! Ha lesz ipad mini 2 “retina” akkor biztos hogy fogok valtnai iad 4-rol kerdes hogy mennyi lesz a ipad mi i 2 “retina” ! Az iphone-nal kapcsolatban csak annyit tudok mondani hogy minimum legyen benne a5x chip 4″-es retina kijelzo.

 2. Zzord - 2013.07.03. 20:39

  Jò a cikk ! Teljesen eggyetèrtek !!

 3. Onemore - 2013.07.03. 20:43

  Nagyon jó cikk. És igaza is van az írónak, de úgy gondolom kicsit gagyi hatása lesz ha az utcán látsz egy ilyen iphonet. Nem azt mondom hogy a készülék lesz butább sokkal, csak valahogy nem tetszik ez nekem.

 4. Onemore - 2013.07.03. 20:45

  Én amúgy ipod touch fanatikus vagyok, imádom azt a készüléket. Most tervezem megvenni az 5öst. Jelenleg 4esem van és egy gagyi telóval használom:D

 5. Fehérsólyom - 2013.07.03. 20:51

  Ez igen jó cikk. Köszönjük!
  Természetesen nem lenne zavaró a szerényebb tudású készülék léte, hiszen van komojabb is annak, aki azt akarja megvenni.

 6. Infy - 2013.07.03. 20:52

  Én teljesen megelégednék egy Light modellel. A szoftver ugyan az lenne, a hardver egy kicsit gyengébb, mint a nagy testvér meg 1-2 parasztvakító meg USA Only funkciót nem tartalmazna az iOS és kész. Meg lennék elégedve. Persze csak ha a gyengébb hardver nem menne a használhatóság rovására, az Apple meg ilyet nem csinálna :)

  Szóval jó ötlet az kedvezőbb árú iPhone, biztos sikeres lesz ha tényleg lesz.

 7. Kid - 2013.07.03. 21:44

  Èrdekes eddig mindenki egyetèrt!? Apple leszarja az “iphone èrzèst” vagyis pontosan ùjra èrtelmezi. Sokat veszitett, veszít a piacbòl. Bevallom van 1-2 kèszülèk ami nekem bejön kivûl-belül csak ne droid lenne rajta.
  Rendben van igy jöhet a kedvezöbb àrù iphone. Különben mièrt toboroznànak (azt hiszem Foxconn)100.000 embert!? Csepelen 80ezren se laknak….
  Csak az a lapàt Iphone ne jöjjön :-)
  Jò a cikk;-)

 8. Bandita - 2013.07.03. 21:48

  Részben egyetértek de hiába akar a droiddal versenyezni sok jó telefonba sony,samsung ez van,sőt a olcsóbb táblagépekben is!Jó a ios nagyon is de az Android sem szar,sőt valamiben jobb.És igazából itt az ár a gond nálam legalábbis mert ha nincs meg az egyedi hatása akkor nem fogok százezreket kiadni,veszek egy samut aztán azzal is el lehet lenni lehet egy párdzor lefagy,de az is jó telefon.De majd az idő megoldja régen is ha belegondolok a nagy Nokia ! Aztán mi lett de szerintem ez az apple már nem a régi!

 9. Gabor - 2013.07.03. 21:53

  Csak eddig épp ezért volt értéktartó az iphone, mert nem jött ki tömegével. Akkor gyakorlatilag eladhatatlan lesz a 4/4s használt készülék! Mert kinek kell, ha vehet jobbat, újat ugyanannyiért vagy olcsóbban!

 10. Bandita - 2013.07.03. 22:04

  Igazad van Gábor ezt mondom én is !Elgondolkozom én is rajta ,hogy piacra dobom az 5-öst kiveszem a pénzt amit még lehet belölle és veszek Samsungot s3-vagy 4-et .Egyik rendszergazdának is ilyen van ö pl.dicséri az androidot hát nem tudom,még kiderül de iphonet nem hiszem,hogy veszek többet persze az ártól függ na meg az értékvesztéstöl,majd az aukciós oldalakon kiderül!

 11. ESzállás - 2013.07.03. 22:08

  Had jöjjön hisz az olcsóbb is nagyon jó kis készülék lesz.

 12. Veto - 2013.07.03. 22:09

  És talán az is lehet, hogy ezeket az olcsóbb készülékeket az Apple csak és kizárólag az ázsiai piacra szánja…csak ott fogja forgalmazni és valahogy megoldja, hogy csak ott lehessen használni…

  Ez a “hogy én jobb vagyok, mert Apple termékem van” duma, pedig annyira primitív, hogy totálisan irreális, hogy akad olyan elvetemült legalja embeber, aki tényleg azt hiszi, hogy ő valamennyire is jobbá válik azoktól a tárgyaktól, amiket birtokol.
  Talán egy gyermek -éretlen gondolkodással- még hihetne valami ilyesmit, de ezeknek a drága készülékek nem valószínű, hogy elenyésző kivételt tekintve ehhez a korosztályhoz kerülnek.

  • KeleMan - 2013.07.03. 22:19

   Veto! Ott a pont! Ezt ki is hagytam a cikkből. Kíváncsi voltam, kinek merül fel ez a gondolat. Lehet, hogy csak az ázsiai piacon lesz ilyen. Pontosan. Aztán a nagy sírás-rívás, ami most megy, kiderül, hogy teljesen értelmetlen, mert itthon nem lesz ilyen.

   A “hogy én jobb vagyok, mert Apple termékem van” duma, pedig sajnos valós, voltak ilyen elvetemültek.

 13. Bandita - 2013.07.03. 22:21

  Meg magasról lehet nagyot esni!gondoljátok,hogy a normál felhasználó majd érdekelni fogja ,hogy milyen jó a rendszer?Az apple termékeknek van egy vevőköre,akik a zártságot felvállalva sok pénzt áldoznak ezekre a termékekre.De egy normál felhasználó csak fintorog,hogy nem tudsz ázküldeni zenét,videot másik telefonra,mikor a sony,htc meg a samu tulajok egymásnak küldözgetik,a vicces videókat az irodába rám meg néznek milyen sz@rod van!Meg egy memó kártyát nem tudsz bedugni!Nap mint nap szembesúlök ezzel,ugyaní sőt még jobbsn a Tiniknél!De idővel kiderül!Ne értsetek félre nagyon szeretem az apple termékeket de szerintem nem jó az irány de ne nekem legyen igazam!

 14. iPhone - 2013.07.03. 22:45

  Fura ember a magyar… Az előző-szintén olcsó iPhone-s cikkben- olyan kommentek vannak,mintha élet-halál kérdés lenne ez az egész,itt meg mindenki bólogat… Na erről annyit,hogy nem a “média” formálja a véleményt! :-P Egyébként én is támogatom az olcsó i-t,pont itt az ideje olyanokat elérni,akik most egy megfizethető kategóriában keresnek telefont…(azért ha reálisan gondolkozunk a vásárlók 90%-a ilyen-mielőtt valaki bele kötne a számba,csak írtam egyet-) Szóval ennek a jelentős rétegnek van választási lehetősége: vagy droid,vagy droid,meg ott a win… Miért is ne lehetne az embereket egy “olcsó” iPhone-l az alma mellé szoktassák őket???

 15. iPhone - 2013.07.03. 22:51

  Bandita? Hahó,2013 van! Ki küld már át másik telefonra videót??? Minek??? Ott a YouTube,elég a linket… Amit meg úgy is mailben,vagy fb-n fogsz át nyomni a kollégádnak… Csengőhangot sem küldözgetnek már az emberek egymásnak… Adj egy átlagos(!!!!) felhasználó kezébe egy droidot,azt se tudja hogy hova menti a telefon a bejövő,át küldött fájlokat… Ezek csak kifogások,amiket mondasz… Egyébként érdemes lenne át olvasnod az iOS 7 újdonságait…Főleg a fájl küldés egyszerűen részre gondolok…

 16. Bandita - 2013.07.03. 23:26

  mi vitatkozunk ezen apple-fanok de nekünk fogják eladni az olcsobb iphonet mert a normál felhasználó pont lesz@rja milyen telefonja van vagy túl zárt a ios vagy egyszerüen egy sony vagy egy samu sokkal jobban néz ki.Aki nagyon akart volna az vett volna már iphonet részletre elöfizuval.De majd itthon vagy máshol majd fognak szórakozni az itunes-al jaj ,vagy Az Indiai gyerek?Dehogy is.Biztos az elején megy majd de később visszaesik a forgalom csak maradunk mi fanok ha maradunk!Ui: nálunk az adat forgalom miatt nem neten küldik a videokat,zenéket hanem memó kártyán vagy Bluetooth hiába falun még így megy ;-)

 17. strucc007 - 2013.07.03. 23:34

  Jézusom emberek, mi az hogy értékálló egy telefon?????? Ez nem arany!!! (de még az se értékálló) Én nem azt nézem, hogy mennyiért tudom majd eladni, hanem azt, h most pillanatnyi örömöt, boldogságot szerez a használata. Megtehettem volna, de eddig egyik telefonomat sem adtam el, mindegyiket a család örökölte tőlem.

 18. strucc007 - 2013.07.03. 23:43

  @Bandita: iTunes a legnagyobb online zenebolt a világon. Külföldön sokan főleg az iTunes bolt miatt választják az emberek az iPhone/iPad-et, de a megbízhatóság is fontos érv.
  Nálunk S3 és iPhone 5 a céges flotta telefon, de azt mondanom sem kell, h a céges levelezésre csak az iPhone a megfelelő ;) épp a zártsága miatt, az S3-ra mindenféle progikat kell felrakni, pénzért, hogy beengedjék a céges hálóra :)

 19. Bandita - 2013.07.03. 23:44

  Jézusom!!Egy év után mikor egy karc sincs rajta lecserélem egy másikra és bukok rajta 200e- ret nem is értem;-)??? Ez mért probléma!;-)

 20. DjDrezic - 2013.07.03. 23:50

  Jópár kommentet írtam már , de még mindig tartom magam ahhoz , hogy a iPhone meg mindig stabilabb operációs rendszerrel rendelkezik mint bármelyik androidos mobilom ! Ha ezt megtartja az olcsóbb verzió is tuti veszek belőle !!

 21. Bandita - 2013.07.04. 00:56

  Az mekkora lenne ha most egy iphone 5 mini néven jönne ki persze egy butább verzió és csak jövőre lenne uj de az már iphone 6 néven!

 22. J - 2013.07.04. 01:22

  Gabor: az hogy a 4/4sek nem lesznek eladhatok az olcso iphone miatt az az applet nem erdekli. Ok nem ettol fognak piacot es penzt bukni :D

 23. juha [J] - 2013.07.04. 06:35

  mi ez a sokak által használt “normál felhasználó” kifejezés?? annyiszor olvastam már mindenfele…aki iphonet használ az nem normális??? vagy valami felsőbbrendű lény??? ugyanmár…én is iphonet használok, de nem tekintek rá semmivel se többre mint egy telefon, mint bármelyik másik gyártó telefonja.

 24. Roli - 2013.07.04. 06:49

  Szerintem az apple valóban szerethető és pont ez a lényeg! Bàrnennyire is jó egy samsung én inkább nem vennék telefont! Nálam az android elásta magát!

 25. Bandita - 2013.07.04. 07:08

  A normál felhasználó nálam azt jelenti,hogy semmi másra nem használja a telefont csak telefonálásra,pont nem érdekli milyen rendszer is van rajta,vagy milyen is csak szép legyen:-)

 26. Bandita - 2013.07.04. 07:36

  Pont beszéltem munkatársammal erről a témárol 4s-e van!Kíváncsi voltam ő mit mond első iphone telója eddig oda volt érte de!Most azt mondja nekem ,el akarja adni nem is érdekli az olcsobb iphone,venni akar mást androidost mert ez tul zárt! Bonyolult neki zenéket felrakni itunes egy sz@r stb.Na erre leszek kíváncsi ha tényleg lesz az olcsobb iphone és sokan meg is veszik hány embernek lesz ez a véleménye.Ezekről az emberekről beszéltem.Lehet ti nem mozoktok ilyen emberek között de sok van ám ilyen,ezért vagyok ismerőseim közü majdnem egyedüliként iphone párti!

 27. ThomasTheMan - 2013.07.04. 09:05

  Bandita a kollégád 4s-t mennyiért gondolja?? :)

 28. iPhone - 2013.07.04. 09:08

  Bandita: az iTunes egy elég könnyen,egyszerűen használható kommunikációs program az iPhone-hoz… Ha a haverod nem jött rá a lémyegére,akkor,már bocsánat,de egy igazi droid!!!

 29. Gábor - 2013.07.04. 09:30

  Nekem igazából az egésszel az a bajom hogy most vettem egy i4-et ami nem volt olcsó de hogyha kijön az ez az új iPhone akkor pedig teljesen felesleges pénzkidobás volt venni most egyet mert 1-2 év múlva mindenkinek az lesz és senkit nem fog érdekelni a minőség.

 30. daneeka - 2013.07.04. 10:06

  Én úgy gondolom, hogy ahol iPhone-t forgalmaznak, ott ugyanúgy megfog jelenni a kistestvér is. emlékszem amikor bejött az ipad mini itt többen álltak sorba érte, mint az iphone premier party napján mert egész egyszerűen sok embernek marha nagy megspórolást jelentett még az pár ezer forint is, mintha megvenné a drágább verziót.

 31. scamp - 2013.07.04. 10:29

  Én is elképzelhetőnek tartom, hogy nálunk meg sem fog jelenni az “olcsó” iPhone.Már az elején leszögezték, hogy a szegényebb és kevésbé nyitottabb országokban kívánnak piacot teremteni.
  Legalábbis remélem, hogy így lesz.
  Azt kell tudomásul venni, hogy vannak termékek, márkák, cégek, melyek egy magasabb színvonalat, minőséget képviselnek.Ilyen az Apple is.Ezeknek a cégeknek a kialakult presztizsük annak is köszönhető, hogy prémium, felső kategóriás és magas minőségű terméket forgalmaznak, mely természetesen az árban is megmutatkozik.Többek között ennek is köszönhető, hogy a használóik, felhasználóik így ragaszkodnak hozzájuk és talán egyes esetekben különbnek érzik magukat, egy zárt közösség tagjává válnak.
  És ezzel nincs is baj, hiszen az ember ilyen, így működünk, ez is hozzájárul ahhoz, hogy vannak vágyaink, álmaink, céljaink, melyek elérése után jó érzés tölt el bennünket, elégedettek vagyunk.Ez is viszi előre az emberiséget, ez is hozzájárul a fejlődéséhez.
  Nem értem, hogy egy ilyen vállalat esetében(amely nyereséges minden tekintetben), miért van szükség egy másik célcsoport elérésére?!Nyilván a profit, de ha hosszútávon gondolkodunk, akkor nem biztos, hogy az olcsóbb termék megtérül.
  Hiszen csak gondoljunk bele abba, hogy más területeken is mely cégek a vezetők, kik azok, akik nem igazán érezték meg a válság szelét?!A prémium minőséget nyújtók.Miért?Mert a tehetős,gazdag réteget nem érdekli és nem érinti a válság!
  Felmerül bennem a kérdés, hogy például a Ferrarinak,az Aston Martinnak vagy a Maseratinak, a Jaguárnak,Lamborghininek,Bentleynek,Porschenak,Rolls Roycenak(és még folytathatnám) miért nincs szüksége a piac nyitásra alsó vagy középosztályban?És vajon miért nem érdekli ha nem tudja mindenki megvenni?Elmondom, a presztizs miatt!Ha megtenné,akkor elveszítené presztizsét, a piacon elfoglalt helyét és azon vásárlóit,akik eddig megtisztelték őket a bizalmukkal.
  Én hasonlóképpen tekintek az Apple-re és úgy gondolom, hogy nem kell mindenkinek a kezébe ilyet adni.Mert tudomásul kell venni, hogy nem lehet mindent elérhetővé tenni mindenki számára és nem is helyes.Legyenek vágyaink, céljaink, amit igenis nehéz elérni, mert annál jobban megbecsüljük azt és tiszteljük majd magunkat érte.Akinek meg minden tekintetben elérhetetlen, az ne vágyakozzon rá, vegye tudomásul, hogy ez nem neki szól.
  És attól, mert egy termék külföldön könnyebben elérhető, még nem jelenti azt, hogy ettől rosszabb lenne a megítélése vagy ne lenne presztizse.Dehogynem.Nem hinném, hogy egy Breitling, Hublot vagy Doxa karórának gyengébb lenne a megítélése külföldön, csak azért,mert könnyebben megvásárolható.Ez egy nagyon veszélyes és kétesélyes húzás lesz a cég részéről véleméyem szerint.Kíváncsian várom a fejleményeket.

 32. Kid - 2013.07.04. 10:35

  Ez az bandita. Igy van! Nem vagyok egy nagy zenehallgatò telefonon de nèha jò lenne… Ha tudnèk …zenèket halgatni, csengöhangokat beàllítani. De felrakni nem egyszerû eset. az magyon fontos funkciò, hogy a rezgèst testre szabhatò… Jò ez a zàrt rendszer de sokaknak nem fog bejönni akik az “új vàsàrlók” rèteghez tartoznak majd. Apple-t ès màs multi cèget nem èrdekel, hogy ki mennyit bukik ha eladja hasznàlt dolgàt.

 33. scamp - 2013.07.04. 10:49

  *Gábor! Én is ugyanebben a cipőben járok.:( Lehet, hogy rossz húzás volt beruházni i4-re, így látva a jövőt.

 34. Bandita - 2013.07.04. 13:54

  Scamp így van én is ezt probáltam megfogalmazni!Szerintem iphone legyen egy de az innovatív a leg jobb a világon lehet marha drága de fokuszálnának a minőségre meg arra,hogy mindent pelepakoljanak ami létezik!Ha olcsobb teló kell kezdjék ujra gyàrtani a 3g !

 35. scamp - 2013.07.04. 14:43

  Így van Bandita, illetve tartsák “életben” több ideig a régi modelleket.Ne legyen elavult egy 2 éves iPhone,hanem támogasság hosszabb ideig,de az újabb modellek megjelenésével egy időben tegyék elérhetőbbé, legyen kedvezőbbek az áraik.
  Így a régebbi modellek tulajdonosai is ki lennének szolgálva, az értékük kevésbé csökkenne a későbbiekben.Az új modellek meg legyenek ultra minőségiek és kidolgozottak,így megőrízve a márka presztizsét!

 36. juha [J] - 2013.07.04. 15:26

  Páran az Apple-nél kellene dolgozzatok. Veletek tudná maximalizálni magát igazán a cég… -.-

  Amúgy miben elavult egy 2 éves iphone? A 3GS 4 évig volt támogatott…4 év alatt a 3GS vásárlók hány százaléka nem cserél újabbra? Talán 0,1%?

  Én egy régebbi model tulajdonosa vagyok, vagyis egy 3GS-é, és mégis kiszolgál engem teljesen.

  Értékük meg annál jobb, minél hamarabb csökken. Mi érdeke lenne az Apple-nek ha nem ruháznának az emberek folyton az új iphone-ba?

  Gondolkodjatok el kicsit mielőtt folyamatosan javasolgatnátok az Apple-nek ezeket a dolgokat, mert így, hogy nem Ti vagytok ott a főnökök, hogy érdekeljen a pénz, így könnyü ezeket magyarázni.

  Ha csinálnátok egy vállalkozást, rájönnétek, hogy minden amit tesztek, az nem azért van, hogy a termékeitek felhasználóinak a lehet legjobb legyen, hanem, hogy nektek a lehető legtöbb bevételetek legyen.

  Arról sírni, hogy ezzel oda lesz a márka presztízse, az meg olyan gyerekhiszti, hogy még. Meglesz továbbra is a presztízs, és egyébként meg attól, hogy az olcsóbb iphone műanyag lesz, és hardverileg gyengébb kicsit, attól az is minőségi telefon lehet/lesz…

  Akit pedig zavar, hogy sokmindenkinek lesz iphoneja és nem lesz már eléggé egyedi, az vegyen kinyithatós ősrégi motorolát, vagy alcatelt :D azzal tuti, hogy elég egyedi lesz ;)

 37. scamp - 2013.07.04. 16:09

  Attól elavult egy 2 éves iPhone, hogy ezt éreztetik a felhasználókkal,illetve az újabb programok, játékok sok esetben már nem futnak hibátlanul, bizonyos szolgáltatások nem frissíthetőek vagy nem alkalmazhatóak.
  Pont ez a lényeg, hogy minél előbb válts az újabbra.
  Már ne is haragudj, de nekem jelenleg is van vállalkozásom és elég gyermeteg gondolat és hibás üzletpolitika, hogy semmi nem számít, csak a bevétel és a haszon.
  Én nem állítom, hogy nem fontos dolog, de hidd el legalább annyira fontos, ha nem fontosabb a jelenlegi és leendő ügyfelek kiszolgálása és megtartása.Mert hosszú távon az a kifizetődő.
  Az pedig, hogy romlik egy termék vagy márka presztizse azáltal, hogy mindenki számára elérhetővé válik, valamint, hogy a felhasznált anyagok minősége is csökken, az nem “gyerekhiszti”, hanem tény.Szerinted melyiknek van nagyobb presztizse egy Suzuki Swiftnek vagy egy Jaguár XF-nek?
  Mellesleg senki nem tanácsot osztogat a cégnek, hiszen tisztában vagyunk vele, hogy komoly, hozzáértő emberek dolgoznak ott, csupán a véleményünket osztjuk meg egymással, ami nem mindig egyezik.
  És azt meg egy percig ne hidd, hogy egy ilyen komoly cég, mint az Apple nem foglalkozik a vásárlóik, felhasználóik véleményével.Hisz belőlünk élnek.

  • juha [J] - 2013.07.04. 17:06

   Attól, hogy vannak programok meg játékok amiknek nagyobb igényük van a kelleténél, és emiatt nem kompatibilisek már mondjuk a 3GS-emmel, attól még nem elavult. Rengeteg dolgot elbír, rengeteg dologgal ki tud szolgálni, ami nekem bőven elég. Persze másnak biztosan nem, mert nem vagyunk egyformák. Viszont, a játékokat és a programokat nem az Apple csinálja, így nem az Apple érezteti, hogy elavult a készülékünk, hanem az alkalmazásgyártók. A most kijövő iOS 7 pedig gondolom azért nem támogatja már a 3GS-t, mert a teljes újításának, pár funkciójának köszönhetően, már olyan hardverigénye van, amit egy 4 éves telefon nem tud kielégíteni, ezért nem kompatibilis. Ebbe semmi extra nincs, ettől szintén nem éreztetik, hogy elavult a készüléked.

   “Már ne is haragudj, de nekem jelenleg is van vállalkozásom és elég gyermeteg gondolat és hibás üzletpolitika, hogy semmi nem számít, csak a bevétel és a haszon.”

   Ha nem csak a bevétel és a haszon számítana, akkor talán a presztizs miatt nem lenne minden Apple széria tele gyári hibával. Lássuk csak őket.

   i5: kopások a bontatlan telefonon. Oka: termelés a vakvilágba…

   i4: ragasztó megfolyik és sárga foltot eredményez. Oka: csak tippelni tudok arra, hogy hibás gép vagy újfent a hatalmas vásárlói kereslet kielégítése miatti termelés vakvilágba.

   i3/i3gs: hátlap a csatlakozónál reped. Oka: biztosra veszem, hogy konstrukciós hiba. Ami a legdurvábbnak tekinthető.

   Ha egy bitang nagy cégről beszélünk mint az Apple, amit mindenki úgy ad elő, hogy a tökéletes, a mindenható a kutyafüle, akkor ilyen hibák nem megengedhetőek…

   A presztizshez még annyit, hogy lesz kétféle telefonja az Applenek. A mostani, az eredeti, a hamisíthatatlan, a mindenható iphone, és az olcsóbb iphone “ócsó”. A mostani iphonenak továbbra is meglesz a presztizse, mert az ugyanolyan lesz mint eddig, minőségi anyagokból, minden funkcióval stb stb, míg az “ócsó”nak nem lesz (olyan) presztizse, csak hoz rengeteg pénzt a konyhára, egyrészt az árával, másrészt pedig a rá letöltött alkalmazásokkal az itunesból.

   És ez így teljesen jó ahogy van, mert akinek van eddig is pénze a mostani iphoneokra, az úgyse fogja megvenni az “ócsó”t, max egy kis részük.

 38. Phoenix - 2013.07.04. 16:36

  Akkor megegyszer: Szerintem nem lesz gagyi variáció! Nem logikus! Mindig a csúcs készülék működik tökéletesen, egy butitott készülék minden téren bénázni fog.
  Az Apple sikere pont ebben rejlik!!! Mindig egy fajta van es az csúcs..!!
  Fogadnék egy sportszeletben…! ;-)

  • juha [J] - 2013.07.04. 16:44

   facepalm…Az olcsóbb iphone attól lesz olcsóbb, hogy felhasznált anyagai amiből készül a héja az olcsóbb, gyengébb hardverrel és lehet pár funkció hiányával. Ha ettől szerinted bénázni fog akkor gondolkodj el egy kicsit.

 39. Q - 2013.07.04. 17:55

  A bénázás elég tág fogalom, viszont ne facepalmozz mert te írod a hülyeséget. Ha van iPhoneod, tudhatod, hogy 2 generáció után csinálhatsz bármit, egyre lassabb lesz.
  Vegyél a kezedbe egy 3GS-t és egy 5-öt, és indítsd el a safarit egyszerre, rögtön látni fogod a különbséget, ami nagyrészt a hardver miatt van. Ráadásul az anyagfelhasználástól és a funkciok kiszedesetol nem lesz sokkal olcsóbb a dolog. Ilyen mennyiségben majdnem mindegy az anyaga, de ok, tegyük fel 10 ronggyal olcsóbb lesz mert szar fröccsöntött samsungféle műanyag. Továbbá, mégis mit vennének ki? egyedul a sirit tartom elkepzelhetonek, olyat az iphonnal nem lehet eljatszani mint ipod touch al hogy kiveszik a kamerát, csá…Tiszta sor, hogy a butított iPhone szarabb lesz minden szempontból.

 40. iMarc - 2013.07.04. 18:59

  Korrekt cikk, egyet értek.

 41. Phoenix - 2013.07.04. 19:15

  Q!
  Köszönöm!
  ;-)

 42. norbi - 2013.07.04. 19:44

  Véleményem szerint, ha lesz is kedvező árú iPhone, az a 4S hardverét fogja megkapni (proci, ram) és 5MP-es kamera lesz benne valami jobb minőségű műanyag házba csomagolva (Bár itt megjegyezném azt a véleményemet, h nem a műanyag háztól lesz majd olcsóbb a telefon). Az iPad mini esetében is megtehették volna, h erősebb hardvert tesznek bele, mégis ugyanaz lett, mint az iPad2. Nagyobb a ppi a kisebb kijelző miatt és nagyobb felbontásúak a kamerák, de ezen kívül szerintem ugyanaz.

 43. Bandita - 2013.07.04. 21:11

  Majd az idő eldönti csak furcsa lesz,hogy megkérdezik majd ez melyik iphone olcsobb vagy a dágább:-) Tiszta samsung.Amúgy meg hova akar versenyezni hatalmas androidos kínálattal kiadhatna vagy 50 iphonet.

 44. Bandita - 2013.07.04. 21:24

  Modjuk már csak az hiányzik,hogy kiadja az ios-t más cégnek,aztán ki tudja !

 45. Kid - 2013.07.04. 23:33

  Apple meeting pàr èvvel ezelött.
  Mindenki èlrevasalt öltönyben izgatottan vàrja a meetinget. Kis kèsèssel megèrkezett az Apple kèpviselô. Akkora arca volt a fxszfejnek, h ki kellett nyitni a kètszàrnyù ajtòt, hogy befèrjen. Kicsit alul volt “talàn” öltözve gyürödt kockàs ingben,szakadt farmerban ès veszkò csizmàban amit fel is tett az asztalra ès egymaga eldöntötte a dolgokat midezt elèg gizdàn… Mi nem vagyunk piac Applenek ès pont leszarnak. Aki adòt csal….az aki nem fizeti be az adòt az nem csak profit orientàlt…

 46. Phoenix - 2013.07.05. 00:46

  Lehet ott ültél az asztalnál!?;-)

 47. T - 2013.07.05. 09:45

  Gyakran látom, hogy az emberek megveszik százezer forint fölött a készülékeket, meg fiztetnek havi 15-20k telefonszámlát és sajnálnak 300Ft-ot egy app-ra. Ahogy Én látom a droidosok durván skótok ilyen téren, persze nagyon sok iPhone-os is, de talán kicsit ebben a tekintetben hálásabb felhasználók. Gondolom, már sejtitek hova akarok kilyukadni. Az olcsóbb iPhone-tól az App Store/iTunes bevételei nem fognak (jelentősen) nőni. Csak jól hanzik majd, hogy X millióval több eladott iPhone. Ettől függetlenül reális, hogy lesz majd. Nem feltétlenül, azért mert rászorulna az Apple vagy a világnak valóban szüksége lenne rá. Egyszerűen így müxik, hozni kell a számokat.

 48. Kid - 2013.07.05. 13:01

  Ííígy vaaan! A szàmok beszèlnek.

 49. a.sebi - 2013.07.07. 09:48

  ami még nagyon fontos hogy sokan vannak akik az apple politikája miatt nem vennének i terméket, pedig megengedhetnék maguknak.
  pl az emberek hozzáállása nem szimpatikus sokaknak, mert az mondják akinek iphoneja nincs az szar ember, itt a fórumon is lehet olvasni ezt az észrevételt.
  ha az eppöl nem egy lenéző politikát folytatna, nem azt sulykolná hogy minden szar csak mi vagyunk jók ,akkor az egész i herce hurca nekem is szimpatikusabb lenne.
  és elgondolkodnék azon , hogy egy i terméket veszek, most xperia z m van ebben ott van az anyag minőség , a jó rendszer, a retina display, és nem érzem magam úgy hogy hozzá kell tertoznom egy klánhoz.

 50. Laci - 2013.07.07. 13:57

  Az olcsó iPhone eddig sem érdekelt ,mindenki olyat vesz amilyet akar ill. Amilyenre pénze van.
  Az hogy majd megfelel a számára azt az idő megmondja, de ez mar mindenki magánügye.
  1 dolog viszont ami az én saját véleményem és ízlésem. Az iOS 7 tökéletes rendszerének kinézete . Az ikonok, es az egész design förtelmes és undorító. Valaki távolítsa el azt az gyereket onnan.

 51. Máté7 - 2013.07.07. 18:11

  Remélem jó lesz !

 52. Doma - 2013.07.08. 08:39

  Nekem nagyon tetszik, csak tudnám mikor jön ki. :)

 53. Phoenix - 2013.07.08. 23:52

  a.sebi
  Maradj a Sony-nál…:D

Szólj hozzá Te is!