Apple vs. Android körkép 1. rész – Tényleg lenyomja a droid az almát?

Kacor 2013.07.03. 21:58 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 25 hozzászólás 2 547

A Blackberry, a Palm, a Nokia és a Microsoft egyre kilátástalanabb helyzetbe kerül a mobilpiacon. De vajon az Apple a következő? Vajon kibírja a 2013-as évet, vagy szeretett almánk is kudarcot vall… az Androiddal szemben? Három részes beszámolónkból minden kiderül!

Mi is az, hogy Android?

Az AppleInsider beszámolója sok olyan problémát vesz górcső alá, ami húsba vágó a témában, a konklúzió pedig több mint érdekes. Összeállításunk – bár egybecseng a szakújságírók nagy részének véleményével – szigorúan szubjektív, és szándékoltan sokszor vitriolos. De miről is van szó tulajdonképpen?

Nyilván azt gondolod, kedves olvasó, hogy “De hiszen az Apple a mobilpiac-haszon háromnegyedét zsebreteszi, az alkalmazáspiacon pedig még jobban áll. Asztali platformja sikeres, sok millió lojális felhasználót tudhat magam mögött, akik sokkal elégedettebbek az Apple-el, mint az Androiddal. Hol itt a baj?”

Álljunk meg egy szóra! Hiszen ez az internet! Itt nincs helye számoknak, vagy logikának! Egy olyan nyitott platform, mint a net lényege éppen az, hogy mindenki hangot adhat érzelmektől túlfűtött véleményének anélkül, hogy valódi teljesítményre vagy eredményekre alapozna, és a sok alaptalan hőzöngő vagy éppen felmagasztaló vélemény a nagy számok törvénye alapján egy idő után tényként rögzül sokak fejében.

De mi is tulajdonképpen az Android? Ahogy az internetnek, úgy az Androidnak sem kell tökéletesnek vagy egységesnek lennie ahhoz, hogy széles körben sikeressé válhasson. Olyan a világháló, mint az Android, amelynek legfrissebb verziója (az Android 4.3) egy hipermodern, tökéletesen működő szoftver, míg a többség mégis az idejétmúlt Honeycomb-ot, Ice Scream Sandwichet vagy a Jelly Beant használja, ellentétben az iOS használókkal, akik a legtöbb esetben azonnal váltanak az elérhető legfrissebb szoftverre.

Az Android olyan az emberek szemében, mint egy mindenható, tökéletesen jó istenség, akinek minden velünk történő jó dologért hálát adunk, de a rosszért nem őt hibáztatjuk. A hasonlatot folytatva: az Apple inkább olyan, mint a szorgalmas tudós, aki a rák ellenszerét feltalálja, s akit mégis a világban fellelhető összes kegyetlenségért és fájdalomért okolunk: “Miért nem találtad fel az ellenszert már tavaly?” vagy “Az Alzheimeremet nem gyógyítod meg? Ezt a parasztot!”

Miután az Apple a C3 technológia segítségével képessé vált a műholdas felvételeket 3D-s térképekké konvertálni tavaly, az Apple ez irányú eredményei állandó gúny tárgyát képezik. A CNET épp e héten publikálta egy repülő 3D-s képét a képaláírással: “Rossz hír az utasok számára.” Most komolyan? Valaki épp a kifutópályán, a repcsi alatt fog eltévedni emiatt a hiba miatt?

A Google Maps-et mégsem savazzák, amely a Hoover gátat teljesen rossz perspektívában jeleníti meg egy leomlott híddal egyetemben egy évvel azután, hogy az Apple kijavította az Térképek hibás rendereinek nagy részét. A Google még csak nem is integrált teljes 3D-s térképet az Android Maps+Navigation appjába, épp csak mindenki azt gondolja, hogy ami úgy néz ki, mint egy iPhone, mindent tud, amit egy iPhone.

Az “Android” kifejezés definiálásakor további nehézségekbe ütközünk. Nem csak arról van szó, hogy Google Play felhasználók 66 százaléka hozzá sem tud férni az Android újabb verzióihoz, ez a tény éppúgy igaz a Samsungot és az egyéb Androidot licenszelő márkák piacát jócskán leelőző, vadiúj független tablet PC piac felhasználóira is (“White box” market).

A legtöbb ilyen white box, azaz nagyrészt kínai székhelyű vállalat ugyanis olcsó, belépő- vagy kezdő-kategóriás, gagyi Android telefonokkal aratta le a piacot, amelyek nem sokkal drágábbak egy egyszerű mobilnál, avagy “feature phone”-nál. És ezek a felhasználók nem is akarnak többet kihozni a készülékből, mint amennyit egy fényképezőgép, naptár, és alapvető PDA funkciókkal ellátott telefonokból ki akarnának hozni. Mire is kéne nekik a modern szoftver és hardver?

Az ilyen feature phone-okat használók elcsábítása, akik valami Javát használó mobil OS-t használtak, csak nem lehet nehéz, ugye? Végül is épp ezt tette az Apple az iPhone-al és ezért tűnt el a Nokia és a Symbian platform is a köztudatból. Hogy történhet tehát az, hogy a Google egyszerűen megtartja részesedéseit, ahelyett, hogy valódi változásokat hozna el, és az egyszerű mobilfelhasználókat beavatná a modern okostelefonok világába? Többek között azért, mert még a Samsung, a vezető Android licenszelő sem igazán modern okostelefonokat gyárt.

Az Android olyan gyorsan süllyed el a középszerűség mocsarában, hogy ma már inkább kelti egy 2009-ben 8 éves Windows XP benyomását, ahogy arra emlékszünk (!), mint ahogy az XP 2009-ben valóban kinézett. És ez már csak azért sem semmi teljesítmény, mert az Android mindösszesen négy éves. Az Apple iPhone-jával ellentétben, amelynek esetében a felhasználók többsége a legmodernebb iOS 6-ot futtatja A4-szintű hardveren, Retina kijelzővel és 6-irányú mozgásérzékelővel. Az Android nem csak a szoftver-, de a hardverkapacitás terén is jelentősen heterogén a kijelzőtől kezdve a képernyő-technológián át egészen a GPU magokig.

Ennek köszönhető, hogy az Android szoftver fogalma definiálhatatlan, és mivel a felhasználók jelentős többsége elavult szoftvert használ, így az Android nehezen tud letenni bármit is az asztalra – a Java telefonokkal egyszintű szoftverű Android telefonok tömeges gyártásán kívül. Elemezésünket hamarosan a második részben folytatjuk, ahol jó alaposan kivesézzük a Google, az Android, a Samsung és az Apple jelenlegi, igen összetett és izgalmas viszonyát.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

25 hozzászólás

 1. Pepe - 2013.07.04. 00:10

  Ezzel az elemzéssel egy baj van, hogy nem elemzés. A tárgyilagosság minimális szikrája is hiányzik belőle. Ez így nem más mint Apple, iOS propaganda. Írom ezt egy iPhone 5-ről.

 2. Tamaci - 2013.07.04. 00:10

  Nagyon jó cikk, várjuk a folytatást!

 3. Fehérsólyom - 2013.07.04. 01:28

  .?

 4. Brumi - 2013.07.04. 06:05

  Én is várom a fojtatást,de tényleg a tárgyialosságot várnék el. :)

 5. Wildlife84 - 2013.07.04. 07:12

  Sziasztok! Nos egy dolog biztos, minden mobilértékrendtől eltekintve én azt mondom hogy semmire sem cserélném le az “almámat” Tény az hogy volna mit csiszolni jónéhány dolgon, ami a mai erőteljesen változó világban nem is olyan könnyű! Nem vagyok elvakult ember, nagyon is nyitott vagyok az új dolgok felé! Ezt azért mondom, mert ez az első “almám” előtte mindig is Samsungom volt! Jelzem, valahol mindig is többet akartam! Mind látványban, mind pedig tudásban de ezt az előzőek nem tudták nekem megadni! Aztán épp amikor azon agyaltam, milyen telefont kellene venni akkor jöttek a barátaim és beszélgettünk arról hogy nagy vonalakban mit is várok el egy telefontól. Kipróbáltam a fantasztikus 3GS-t és lenyűgöző volt számomra az, hogy milyen dolgokat lehet bele pakolni egy telefonba! Szerelem volt első látásra, aztán megtudtam az árát:D persze hogy nem tehetem meg! Viszonylag sok idő eltelt kiadták a 4-et majd jött a 4S! És sikerült! Amikor a kezembe fogtam, tudtam ez az amire vágytam! Persze senkit nem akarok itt a saját élményeimmel untatni, de az biztos hogy még akkor sem kellene más, ha általa repülni tudnék! Szép napot mindenkinek!!

 6. Lackó - 2013.07.04. 09:03

  Én Pepével értek egyet. Nulla adat, ami lehet jön majd a cikk folytatásában.

 7. Pal007 - 2013.07.04. 09:03

  Itt lesz egy kis tárgyi tevedés…. Az Android 4.3 az maga a Jelly Bean.

  “Android, amelynek legfrissebb verziója (az Android 4.3) egy hipermodern, tökéletesen működő szoftver, míg a többség mégis az idejétmúlt Honeycomb-ot, Ice Scream Sandwichet vagy a Jelly Beant használja, ..”

 8. lppi - 2013.07.04. 13:43

  Nekem ennek a cikknek a felét többször kellett átolvasnom. Szerintem nem én vagyok hülye.
  Össze-vissza csapong, hemzseg a csúsztatásoktól és azon kívül, hogy világosan tükrözi a szerző elfogultságát, nekem egy tizenéves srác színvonalának felel meg. Ami a szerző “életrajzának” fényében nem túl pozitív.

 9. NV - 2013.07.04. 15:23

  Bocsi de mióta létezik Android 4.3??
  4.1-4.2 egységesen a Jelly Bean nevet viseli

 10. ESzállás - 2013.07.04. 17:26

  Lehet itt sokmindent ragozni, de az tény a nyitott szoftverek a népszerűbbek és ez így is van rendjén.
  Az Apple-nek is nyitni kellene és az iOS-t átadni más gyártóknak ingyen és akkor nem kellene azon rinyálni, hogy eltűnik mint a Nokia.
  Iszonyat pénzt keresne vele mint a Google a droiddal. Remélem eme sorokat olvassa Tim bácsi és a fejéhez kap, hogy ez nekem nem jutott idáig eszembe :))))

 11. iMarc - 2013.07.04. 19:08

  Magam nagyon egyszerűen közelítek a kérdéshez. Minden, amit Androidon használok legyen az Samsung Galaxy, Gio, Ace, Huawei tablet avagy Xperia mind-mind hibásan, vagy instabilan működnek. Avagy el sem indulnak.
  Amiket viszont Almán futtatok legyen az iPhone 4S, vagy iPad 3 az mind-mind szolgai módon teszi a dolgát.

  Ennyi. A többi csak porhintés.

 12. Csuki - 2013.07.04. 19:14

  Nekem tetszik a szerző stílusa, várom a többit!

 13. Márk - 2013.07.04. 20:35

  Én 1 hónapja földhöz vágtam a 4-es iPod touchom mert hihetetlenül belassult már a kezdetekhez képest és nagyon idegesített jó ideje a dolog meg a napom is szar volt stb…Hát mondanom se kell megbántam ,volt mellette egy gagyi droidos telóm, és hát kénytelen voltam azt használni miután az ipodomat lezúztam…
  A mai napig néha meg-meg fogdosom az iPodom..és még így törötten is mérföldekkel minőségibb érzést nyújt annál a műanyag szarnál…most iPhone-ra gyűjtök és megfogadtam hogy soha többet nem vágok földhöz apple-t mert nehéz pótolni :)

 14. Geri - 2013.07.04. 22:47

  Az Apple hatalmasat alkot! Az emberek a mobilpiacot úgy hasonlítják, hogy:
  Apple iPhone (1 KÉSZÜLÉK 1 GYÁRTÓTÓL)
  Az android (megszámlálhatatlan sok készülék rengeteg gyártótól)
  AZ APPLE MÉG ÍGY IS GYŐZ! Egymaga egyesegyedül!

 15. Szexuális Zaklatás Panda - 2013.07.05. 00:31

  Ritka alpári az utsó bekezdés. Meg úgy a cikk is nélkülöz minden tárgyilagosságot.

 16. Nándi - 2013.07.05. 01:34

  Alig varom a folytatast!
  nagyon jo cikk !!!

 17. Tomi - 2013.07.05. 13:06

  Olyan a világháló, mint az Android, amelynek legfrissebb verziója (az Android 4.3) egy hipermodern, tökéletesen működő szoftver ???? Xd

 18. Yeti - 2013.07.05. 23:25

  Mingyek rendszer Linux alapokon nyugszik?

 19. Lollipop - 2013.07.06. 09:37

  A targyiassag megvan, ugyanis az az irott szöveg hangnemet jelenti, nem a benne foglalt tartalmakat. Nem ezt hiányoljatok, hanem a konkrét adatokat.

 20. Margarin Főzelék - 2013.07.06. 09:55

  Le.

 21. Kelcsiot - 2013.07.08. 13:47

  Kedves hangnemért “lázadozók!

  Olvastátok a cikk elejét? Idézem, jó? “Összeállításunk – bár egybecseng a szakújságírók nagy részének véleményével – szigorúan szubjektív, és szándékoltan sokszor vitriolos. ”

  Javaslom a gondolatjel bezárását követő mondatrész többszöri elolvasását és értelmezését. Nem tudom, ezek után mi értelme van objektivitást várni?!

 22. Xeli - 2013.07.31. 03:26

  Ezmiez?
  Samu elavult készülékeket gyárt mikor a szifonban még 2012-re se sikeredett beleerőszakolni HD kijelzőt, NFC-t
  widgeteket? .. Töredezettségről pedig annyit, h Te most leszedheted a legújabb iOS-t az 4S-re, de az tetű lassú lesz tőle .. Ezért nincs JB 800 mhz-re. Az androidból több van.. Belépő, közép, felső nagy vonalakban ..ha játékra meg miegymásra szeretnéd a rendszert használni középkategóriát veszel, nem pedig belépőt, 50-60k-ért már lehet kapni olyan droidot ami gond nélkül elfuttat mindent, nem omlik össze, nem bambul be stb. . Az alsó kategóriában van jó pár elég embertelenül szar készülék, értelemszerűen ezeket kerülni kell, de vannak ott olyan gyöngyszemek mint mondjuk a Xperia Tipo nagyon jó ár/érték aránya jól optimalizált droiddal.
  Az egész irományom lényege annyi lenne ,h ne szálljon el annyira senki az iOS-tól az Android kárára ,mert ugyanazt tudja feleannyiért, azonos árban pedig többet (lásd S4), ráadásul az applikációkat sem kell megvenni ,ha okos az ember, míg az iOS-nál erre nincs garanciavesztés nélküli lehetőség és ezzel egy olyan multinacionális cég zsebét tömni akik a Pegatron, Foxconn műhelyeiben éhbérért dolgoztatják emberek ezreit ..

 23. maco - 2013.09.03. 19:45

  Ez az irás nem állja meg a helyét. Nekem van Htc one és iphone 5 is. De az iphone retinája meg sem közelíti a Htct. Egy dolog amibem 100% jobb az iphon az az hogy nem akad meg,mig az android igen. Minden másban van olyan jo az android mint az iphone söt meg talán jobb is. Ajánlom az ironak hogy ne egy 700 euros iphont hasonlitson össze egy 100 euros androidal. Hanem egy hasonlo kategoriát.

 24. vikesz - 2013.09.28. 12:09

  Ritka nagy baromságokat hord össze a “szerző”, ráadásként még ömlengő nyáladzással is megfejeli.
  Gusztustalan, mint az Apple piacpolitikája: semmit egy vagyonért…
  Egy boldog Android-felhasználó.

 25. horvi - 2013.10.03. 20:20

  Nekem LG-m van és 50.000-ért vettem de most 42.000 ft. De mért is? Mert valaki megveszi, elmondja a többinek hogy esetleg szar, akad, állandóan lefagy, és ezért nem veszi meg a többi a telot és ezért viszik lejjebb az árat hogy hátha megveszik még. Az Apple ezt nem teszi meg mert az nem lenne neki nyereséges. Az iPhone nem fagy(jobb esetben), nem akad, nem lép ki semmiből hanem teszi a dolgát és az ember elmondja a többinek hogy “Te figyu. Ez tök király teló. Nem akad nem omlik össze. Én a hejedben ezt választanám.” És aki lehurrogja az Apple-t annak javaslom hogy próbáljon ki egy alma cuccot és egy droidosat és nézz meg hogy mi a külömbség. Mert szerintem van.

Szólj hozzá Te is!