Az iPhone OS 1.0-tól az iOS 7-ig – Mi változik a végleges verzióig?

Kacor 2013.06.24. 21:18 Apple, iOS 19 hozzászólás 2 202

Az iOS 7 bejelentése és a béta elérhetővé válása óta az Apple folyamatosan kap hideget-meleget dizájnerektől és felhasználóktól egyaránt, ami nem is csoda: az iOS 7-tel alapjaiban megváltozik mindaz, amit az elmúlt években iOS-ként ismertünk, és a változás, – bár szükséges – mindig fájdalmas. Tény, hogy Scott Forstall elbocsájtása után az eleddig nagyrészt hardverdizájnjairól ismert Jony Ive-ot bízták meg az iOS újratervezésével, sokak idegeit felborzolta.

Az elégedetleneket többen azzal csitították, hogy az iOS 7 még alapvetően megváltozhat az ősszel esedékes végső verzió kiadásáig.

Ha végignézünk a korábbi, mérföldköveknek számító iOS frissítéseken, azt látjuk, hogy a béta és a végleges verzió kiadás között inkább finomítások történtek, mintsem drasztikus változások, így ha ez most másképp lenne, azt sokan akár az Apple megfutamodásának is értelmezhetnék. Mi sem látunk a jövőbe, de az iOS 7 béta 2 megjelenésének apropójából összeszedtük, mi változott a legelső és a végleges iOS verziók kiadása között a korábbi frissítések esetében, az iPhone OS 1-től egészen az iOS 6-ig.

iPhone OS 1

Az első mobil Apple OS kiadását igen komoly tervezői munka és ötletelés előzte meg, hogy létrejöhessen az a technológiai csoda, amit ma iOS rendszernek nevezünk. A szoftvert évekig hegesztették, és mire az Apple készen állt arra, hogy az eredeti iPhone OS-t bemutassa a 2007-es Macworld-ön, az UI-nak szinte minden olyan része készen állt, ami az elkövetkezendő fél évtizedre meghatározta az iOS-t.

Ennek ellenére jó pár új fícsört implementáltak az első bétaverzió tesztelése és a végleges kiadása között. Mivel akkoriban a leendő fejlesztők még nem tudták volna min kipróbálni az új szoftvert, nem adtak ki fejlesztői bétát. Az Apple akkori keynote-ja és a honlap archívuma alapján mégis elég pontosan meg tudjuk becsülni, mi változott az első és a végleges verzió között.

Az eredeti demóhoz képest a legtöbbet a Mail alkalmazáson hegesztettek: a Macworld-ön elhangzott előadás és a promóanyagok alapján megosztott képernyős megoldásra lehetett számítani a Mac-en már megszokottakhoz hasonlóan. Mivel ez a fajta megjelenítés nehezítette volna az olvasást, az Applenél végül elvetették az ötletet.

A Mail alkalmazás elvetett prototípusai

Az eredeti Mail-ben másképp nézett ki az üzenet küldésének folyamatát mutató sáv, de a navigáció is változott. Az 1.0-ás verzió másik jelentős változása a beépített Youtube alkalmazás implementálása volt, amitől az iOS 6 bétatesztelése során végül könnyes búcsút kellett vegyünk.

A Térképek alkalmazást is frissítették: az eredeti alkalmazásban még nem voltak útvonalak. Az Időjárás és a Részvények alkalmazások, melyeket az Apple eredetileg widgeteknek hívott, az első verzióban még online kapcsolatot igénylő appokként voltak csak elérhetőek.

A Térképek egy korai verziója, illetve a hívások alatt látható Telefon ikon

A többi változás csak a külcsínt érintette: jó példa erre az Apple ikonikus unlock animációja, amelyet eredetileg egy egyszerű fade effekt helyettesített. Bár a legtöbb ikon nem változott a bemutató és a megjelenés között, az eredeti Telefon ikon pulzált minden hívás alatt. Ezt váltotta fel aztán a jól ismert “vissza a híváshoz” banner.

iPhone OS 2

Az iPhone OS 2.0 legnagyobb dobása az SDK bevezetése volt: az apró változtatások helyett a fókuszban az volt, hogy minél több külsős állhasson be az iPhonera fejlesztők sorába. Talán épp ezért változott az iPhone OS 2.0 a legkevesebbet a béta és a végleges verzió kiadása között. Az egyetlen fontos változás az iCloud elődje, a MobileMe bevezetése volt.

iPhone OS 3

Az App Store 2008-as instant sikerét követően az Apple az iPhone OS 3.0 fejlesztésekor minden energiáját az új tulajdonságokra áldozta. A korábbiakhoz hasonlóan az Apple ezúttal is előre bemutatta az új szoftvert, miközben teret hagyott további, nem részletezett fejlesztéseknek is. A legfontosabb last minute változás a Find My iPhone szolgáltatás – és ekkor még nem az app! – bevezetése volt. A különböző bétaverziók kiadása során a MobileMe is sokat változott: a megosztási és közlési lehetőségek a béta 3-mal jelentősen bővültek.

Két új Home Screen-t is kaptunk (melyek száma így 11-re bővült), finomítottak a másolás/beillesztés funkción, és megjelent egy “Ismert Wi-Fi hálózatok” panel is a beállításoknál a 3.0-ás bétában, amit a végleges verzióból aztán eltávolítottak.

Az “ismert Wi-Fi hálózatok” képernyő

iOS 4

Az iPhone OS 4 – amelyet a béta időszak alatt neveztek át iOS 4-re – vonultatta fel a  leglátványosabb kezelőfelület-változásokat (egészen az iOS 7-ig), így nem meglepő, hogy sok mindent lecseréltek a tesztelés pár hónapja alatt.

A Game Center egy korai verziója az iOS 4 bétájából

A legfontosabb ilyen a Game Center bevezetése volt – a bemutató során még csak beharangozták az app-ot: a premieren bemutatott alkalmazás kezelőfelülete teljesen más volt, mint a Game Center ma ismert kaszinó-hangulatú kezelőfelülete.

A többi változás a külcsínt érintette: az iOS-ok jól ismert vászon-textúrája helyett az iOS 4 bétájában egy, a Mountain Lion Dashboardjára hajazó felületet láthattunk. A báta 2-ben már vászonszerűbb volt a textúra, ami csak a harmadik bétára nyerte el jól ismert külsejét. A multitaskingon is változtattak: az alkalmazásokból való kilépés jóval bonyolultabb volt, mint a végleges verzióban: az ikonon tartva ujjunkat csak annak bezárására nyílt lehetőségünk. A béta 1 után változott meg az alkalmazásbezárás animációja is, a harmadik béta kiadásával pedig a képernyő tájolását és a lejátszó kezelőfelületét változtatták meg.

A multitasking egy alternatív, korai verziója

Az iOS 4 alfájának egy Vietnámban kiszivárgott verziójában érdekes módon egészen más multitasking megoldást láthattunk, mint amit aztán megismertünk: itt nagy előzetes képeket láthattunk a megnyitott alkalmazásokról – hasonlóan az iOS 7-ben alkalmazottakhoz.

iOS 5

Az iCloud hegesztése mellett az Apple-nek másra is jutott ideje a tesztelés során: ez volt az első alkalom, hogy a főmenü külcsínén is változtattak a végleges verzió megjelenése előtt: az iCloud és az emlékeztetők ikonját is lecserélték, utóbbi eredeti verziója egy bevásárlólistát jelképezett. A vezeték nélküli szinkronizálást és frissítés közül előbbit a béta 2, utóbbit a béta 4 verzióban tették elérhetővé.

Az Emlékeztetők és az iCloud eredeti ikonjai

Az iOS 5 forráskódjában már fel lehetett fedezni a panoráma funkciót, ami a fejlesztők rendelkezésre bocsájtott bétában már nem volt elérhető. A Kamera mindenesetre így is változott: az iOS 5.1 kiadásakor lecserélték a zárolt képernyő fényképezőgép ikonját.

iOS 6

Az új Térképek alkalmazás adat- és stabilitási problémáinak megoldása mellett az iOS 6 alig változott a tesztelés alatt. A legfontosabb változás a beépített YouTube alkalmazás eltávolítása volt az iOS 6 negyedik bétájának megjelenésével (ez is a Google-től való függetlenedési szándék egyik megnyilvánulása volt). Emellett csak egy apróság változott: a Térképek Flyover nézetének gombját cserélték le.

A Flyover eredeti és végleges ikonja

Tény, hogy az iOS 7 hozza el a legradikálisabb változásokat az iPhone szoftverek történetében, de az továbbra is nyitott kérdés, vajon mi változik őszig. Ti mire számítotok? Az Apple-nél beadják derekukat, és meghallgatják a kesergők néhány sirámát (egyáltalán: van-e erre szükség?), vagy a korábbiakhoz hasonlóan csak apróbb változtatásokat eszközölnek? Ti milyen változásokat látnátok szívesen az iOS 7 végleges verziójának megjelenéséig?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

A Gamestar és más nagy hazai lapok újságírója. iOS only teszteket már több mint három éve ír. Már a 80'-as évek óta aktív játékos. Számtalan gépet nyúzott: Commodore 64, Amiga, XT, 286, SNES, Gameboy stb... Most az iPhoneHungary-n szállítja a legfrissebb híreket és osztja meg véleményét az iOS játékokról.

19 hozzászólás

 1. Peti - 2013.06.24. 22:20

  Az iOs 6 térképes bejegyzés nem fedi a valóságót mert mindkét verzió létezik. Nézd meg Budapestet és San Francisco-t a térképen.

  • Kacor - 2013.06.24. 22:24

   Kedves Peti, ahol van már Flyover nézet és megvannak a 3D-s adatok, ott az új ikon szerepel – erről beszéltünk a cikkben.

 2. Peti - 2013.06.24. 22:45

  ahaaaa, most esett le :-) bocsi

 3. Phoenix - 2013.06.24. 22:53

  Van vmilyen statisztika, hogy milyen az arány a kesergok, illetve a pozitív véleményüek között? Merre billen a mérleg?:-)

 4. Keresztes György - 2013.06.25. 00:25

  A részvény 10 nap alatt 10%-ot zuhant…

 5. Nándor - 2013.06.25. 01:19

  3gs-t gondolom már nem támogatja az új ios :/

 6. L3v1 - 2013.06.25. 03:02

  “Emellett csak egy apróság változott: a Térképek Flyover nézetének gombját cserélték le.”
  Nem változott. Mindkettő benne van a véglegesben, ha a megjelenített területen meg vannak csinálva 3D-ben az épületek, akkor az az épületes gomb van, ha nem akkor a sima 3D

 7. L3v1 - 2013.06.25. 03:03

  Jah bocsi nem láttam hogy már írták

 8. Majkiii - 2013.06.25. 05:13

  Nem ide vág, de ez a FÍCSÖR “szó” bevett használat csak nekem szúrja a szemem? OK, hogy innováció de….:)

 9. Vadász Erika - 2013.06.25. 08:31

  Szerintem radikális változásra nem számíthatunk. Nehány fejlesztői siramnak eleget tesznek, ennyi. Pedig hanem lesz nagy változás, én tuti n fogok frissíteni. És a részvényeket is meg lehet nézni, nem csak most, de a jövőben is. Nagyon szomorú vagyok, mert nemrég tértem át az iPhonera, de hosszú ideig szeretnem még élvezni. Nem tudom, menni fog-e… csak az új dizájntól féltem a MacBook promat…

 10. Vadász Erika - 2013.06.25. 09:29

  Lehet h nem teljesen egyértelmű: tuti nem fogok frissíteni!

 11. Costa - 2013.06.25. 11:09

  Nemertem miert kell ellenezni az uj rendszert… Tegnap tettem fel 4s-re fejlesztoi acc nelkul, nekem nagyon bejon. Nem csak a design, hanem az ujdonsagok is. Kicsit szokni kell, de jo lesz ez. Nem ternek vissza 6.1.3-ra…

 12. ESzállás - 2013.06.25. 11:39

  Kedves Erika!
  Nem az a kérdés , hogy fogsz-e frissíteni, hanem , hogy mikor :)))

 13. Phoenix - 2013.06.25. 12:05

  Nem értem miért erről kell “vitat” indítani! Van bármilyen hatása ennek a végeredményre?
  Ha szignifikáns, akkor rendben!:D

 14. Beci - 2013.06.25. 14:15

  Sziasztok, hat en nem igazan ertem az uj ios eleni hangveteleket. Nekem mar regota van ifonom de szerintem az ios 7esel nincs semmi gond. En hasznalom, es teljesen megvagyok vele elegedve, persze eltekintve a betas hibaktol. Szerintem ugy jo ahogy van. Persze mindeg lehetne valamit valtoztatni, de minek is? Nem kell tole felni, nagyon konyen szoghato es elvezheto. En is designer vagyok, persze en is maskepen latok dolgokat, de ha valaki ezt talalta ki, hat ez van. Kinek a pap, kinek a papne. Szerintem mindenki frissitsen, probalja ki az uj ios es aztan komentaljon. 100% elegedetseg

 15. István - 2013.06.25. 14:51

  Az ikonok nagyon rondák, de ami a legrosszabb az a Game Center. Ikonostól mindenestől. Mik azok a buborékok? Mit jelentenek? Mire jók? Hogy néznek ki? Én nem mondom, hogy tudnék jobbat, de ezért is nem fogok neki. Ha ők nem tudtak jobbat, akkor miért fogtak neki?

 16. Laci - 2013.06.25. 22:06

  Előlször is ha nem akarsz frissíteni akkor ne frissítsd másodszor kénytelen leszel harmadszor nem kell aggódni mert úgyis lesz rá valamilyen cydia alkalmazás amivel meg tudod változtatni.

 17. iLaszlo - 2013.06.25. 23:10

  Nem fogja erdekelni a felhasznalok velemenye, ahogy eddig semmerdekelte oket, mert az apple mindent jobban (akar) tudni. Ujra olyan ios-t szeretnek, ami egyedi, es minden mas gyartomis olyat szeretne… Ne az apple masoljon, masoljak az apple-t… az csak erdem!

 18. Attila - 2013.06.28. 18:59

  A grafika az katasztrófa, gagyi. Design-ben ez nagyon nagy visszaesés!!!!!!!!!!!!!!!!

Szólj hozzá Te is!