Cisco: ugrásszerű növekedés előtt a mobil adatforgalom

Helme 2013.05.31. 22:44 iPhone 0 db 577

A Cisco Systems előrejelzése szerint öt év alatt évi 23 százalékkal nő a globális internetes adatforgalom és ebben nagy szerepe van a wifi és a mobil hálózati adatforgalom növekvő részarányának – hangzott el a Cisco Magyarország sajtótájékoztatóján, szerdán Budapesten, amelyen ismertették a “Cisco Visual Networking Index Forecast, 2012-2017” című előrejelzést.

A Cisco VNI (Visual Networking Index) előrejelzése szerint az internet-felhasználók száma a 2012-es 2,3 milliárd főről 2017-re 3,6 milliárdra emelkedik, miközben a világ népessége 7,2 milliárdról 7,6 milliárdra emelkedik. Az internet-felhasználók lakossági részaránya tehát 32 százalékról 48 százalékra nő.

A felhasználók számának és arányának növekedésével párhuzamosan robbanásszerűen emelkedik az internetes adatforgalom is, mind a mobil, mind a fix készülékek esetében, a hálózatra kapcsolt eszközök számának, valamint az adatátviteli sebesség technológiai fejlesztéssel együtt járó növekedésének köszönhetően.

Az előrejelzési periódus végére több mint 19 milliárd hálózatra kapcsolt készülék lesz a világon, szemben a 2012-es 12 milliárddal, beleértve a vezetékes és mobil személyi eszközöket, valamint a gép-gép (M2M) kapcsolatokat is.
A vezetékes és mobil globális IP (internet protocol) adatforgalom 2012-től átlagosan évi 23 százalékos növekedéssel 2017-re eléri az 1,4 zettabájtot (ZB = 10 a 21-iken).

Miközben 2012-ben a nem személyi számítógép típusú internetre kapcsolt eszközök még az összes forgalom 26 százalékát adták, addig 2017-re ez az arány 49 százalékra emelkedik. A személyi számítógépek adatforgalma évi 14 százalékkal növekszik a vizsgált periódusban, az internetes televízióké 24 százalékkal, a táblagépeké 104 százalékkal, az okostelefonoké pedig 79 százalékkal.

Közép- és Kelet-Európában a szélessávú hálózati átlagsebesség közel háromszorosára, az IP adatforgalom pedig évi 20 százalékos növekedési ütemmel 2017-re a 2012-es háromszorosára emelkedik. Ezen belül a mobil készülékek által generált forgalom a tizenkétszeresére bővül évi 64 százalékos növekedési ütemmel. A negyedik generációs mobil adatforgalom részaránya a 2012-es 2 százalékról 2017-re 37 százalékra emelkedik.

Az előrejelzés rávilágít, hogy az adatforgalom valamennyi kapcsolati formában növekedni fog. Az előrevetített trendek Magyarországon is új követelmények elé állítják a távközlési szolgáltatókat a sávszélesség, a skálázhatóság, valamint az újfajta szolgáltatások, üzleti modellek kialakítása területén – hangsúlyozta Dalos Ottó, a Cisco Magyarország szolgáltatói üzletágának vezetője az elemzés budapesti bemutatóján.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!