A Foxconn eltitkolta: ismét két munkás lett öngyilkos

Helme 2013.05.02. 15:14 Apple, iPhone 14 hozzászólás 1 002

Mindössze pár órája került nyilvánosságra, hogy ismételten két munkás lett öngyilkos a Foxconn-nál. A munkásszállóból  vetették ki magukat a mélybe, a tajvani székhelyű cég zhengzhoui üzemében (Henan tartományban) – számolt be róla a Kínai Nemzetközi rádió magyar nyelvi szerkesztősége. Az eset még a múlt héten történt, de a Foxconn megpróbálta elhallgatni: most nyomozás folyik az ügyben.

A két áldozat nem egyszerre ugrott le, a 24 éves férfi április 24-én, míg a 23 éves lány április 27-én vetett véget az életének. Érdekes módon a fiatal fiút csupán április 21-én alkalmazták először és a betanítása 23-án ért véget, tehát nem dolgozott ott valami sokat. Azonban ipari források szerint már a betanítás is erőt próbáló, a gyenge idegzetűek nem igazán viselik el a katonás módszereket. A lány hat hónapja volt alkalmazott. Az esetet csak most hozták nyilvánosságra.

A rendőrség próbálja kideríteni, hogy mi történhetett, de a legtöbben a “néma üzemmód” szabályt okolják az események miatt. Ez ugyanis megtiltja azt, hogy a munkások olyan dolgokról beszélgessenek, melyek nem kapcsolódnak a munkájukhoz. Ezenkívül nem beszélhetnek olyan hangerővel, hogy azt egy harmadik személy meghalhassa. Ráadásul egyszerre hárman sem beszélgethetnek. Többek szerint ez a szabály egy igazi börtönné tette a helyet.

Nem először van komoly gond az “iPhone-gyárral”, mi is többször írtunk arról, hogy milyen problémák vannak, s azokat, hogy próbálják meg orvosolni (akár csak látszólagosan). Bár egy iPhone ára 40 dollár alatt van, azért felmerül a kérdés: Te fizetnél többet azért egy iPhone-ért ha tudnád, hogy az ott dolgozók ennek hatására valamennyivel jobban élnek?

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

14 hozzászólás

 1. Daniii* - 2013.05.02. 15:22

  Én úgy érzem nem nekünk kéne többet fizetni, drágábban venni, hanem nekik kéne kisebb haszonkulccsal dolgozni. Vagy a Foxconn-nak kellene emberibb fizetést adni az alkalmazottainak és normálisabb munkakörülményeket engedélyezni. Jól megbírságolnák a Foxconn-t aztán rájönne, hogy mégse kéne ezt csinálnia, mert embertelen.

 2. Scamp - 2013.05.02. 15:28

  Az a szomorú,hogy ez nem csak a Foxconn-nál megy így,hanem Kínában szinte mindenhol és a világon még sok helyen.
  Hiába fizetnénk többet szeretett készülékünkért,a többlet bevétel úgysem a megfelelő helyre kerülne.Sajnos ilyen világot élünk….

 3. iOSmios - 2013.05.02. 15:46

  Persze már ezért is mi fizessünk nem? Vicc…

 4. juha - 2013.05.02. 17:13

  mert most nem fizetnek elég pénzt az emberek egy iphonért nem? :D

  talán ha az applenak nem lenne a pénzállománya több, mint 100 ezer milliárd forint vagy a foxconn cég gyanítom több ezer felső és középvezetőjének tele a zsebe, akkor jobban élhetnének.

  egyébként meg a néma üzemmód miatt tényleg kellene nekik egy brutál kemény bírság…már nemazért, de tudom milyen egy ilyen helyen dolgozni…jó, nem pont ott kint, de most nem ez a lényeg. az ilyen munkát, mint ez is, az ember csak akkor tudja elviselni, ha van körülötte értelmes légkör…arra gondolok, hogy nem csendbe kell lenni egész nap, hanem lehet beszélgetni…csoda, hogy megzavarodnak az emberek??? vajon miért bolondul meg az az ember akit régi kínzási módszerrel bezártak, és egész nap, napokig csak egy folyamatosan lecseppenő vízcseppett hallott?? monotonitás…ami itt a munkájukat jelenti. ha nincs egy másodlagos “történés”, ami jelen esetben beszélgetést, némi nevetést, szocializáltságot takar, akkor megbolondulnak az emberek…

  rohadjon meg minden ilyen cég, az összes felső köcsög emberével, akik élvezik az életet, a pénzre nincs probléma dolgot meg minden egyebet, nyugodt szívvel fekszenek le aludni úgy, hogy évről évre egyre több ember öngyilkossága szárad a lelkükön…rohadt, ganaj életet meg nem érdemlő emberek az ilyenek…

 5. Dexed - 2013.05.02. 19:34

  Ebben mi is besegitünk! Mivel megvásároljuk a készülékeket. Voltam kint Kínába és láttam hogy milyen körülmények közt dolgoznak ott az emberek apró pénzért! Azóta amikor veszek valamit a boltban és látom hogy kínai gyártmány akkor mindig eszembe jut hogy mit láttam kint.

  • Scamp - 2013.05.02. 19:53

   Tévedés!Ebben csak ők a hibásak,akik ilyen állat módjára bánnak az emberekkel.Ha te nem veszed meg,akkor megveszi más.Illetve ezen az elven ne vegyél semmit,mert már alig van olyan termék,aminek ne lenne köze Kínához.

 6. Motyon - 2013.05.02. 20:36

  Biztos hogy nem fizetnék többet. Pusztuljon meg az összes köcsög :D

 7. Béci - 2013.05.02. 21:32

  Fizessen az Apple . Szerintem bőven megvan fizetve vs készülék ár . Full extra profitot realizalnak

 8. J - 2013.05.02. 21:39

  Motyon: te mekkora egy barom vagy…es meg a vegere neveto smiley…es ha te szulettel volna oda??? Es te dolgoznal ott?? Milyen korulmenyekben elsz? Mert ez alapjan azt gondolnam, hogy hirbol se tudod mi a munka es anyuci apuci mindent megvesz…de biztos nincs igazam, ezert szomoru hogy ilyen kommentet irsz…

 9. Yeti - 2013.05.03. 00:13

  Motyon: hasonló jókívánságokat neked is

 10. Gomb - 2013.05.03. 01:30

  :DDDDD Jó vicc…
  “Te fizetnél többet azért egy iPhone-ért ha tudnád, hogy az ott dolgozók ennek hatására valamennyivel jobban élnek?”

  Persze, hiszen az iPhone így a legdrágább a piacon (és mára már a legkevesebb ujdonságot nyújtó is) és persze kedvenc hobbim a túlárazott cuccokért mégtöbbet fizetni, mert ezzel segítek a kínaiakon…

  Inkább legyen olcsóbb az iPhone és ugráljon ki mégtöbb chingachukk…

 11. Fky - 2013.05.03. 06:45

  Ha kiugrik valaki az szemelyes tragedia, a tobb penz nem old meg semmit. Aki oda megy dolgozni az nyilvan jobban tudja mi var ra mint mi.

 12. felháborodott - 2013.05.05. 23:34

  “Ha kiugrik valaki az szemelyes tragedia, a tobb penz nem old meg semmit. Aki oda megy dolgozni az nyilvan jobban tudja mi var ra mint mi.”

  vagy nem. és a kinti – ami vicc: munkásosztályért küzdő – pártállam meg b*szik megvédeni őket.

  nálunk sem azért van munka törvénykönyve mert az csak a cégeknek jó, hanem az biztosítja az alaptörvénnyel együtt azt, hogy olyan fasságok, mint ami ezen a szartelepen van, ne történhessen meg.

  itthon is van próbálkozás, de a blogoszférán, médián, ügyészségen keresztül legalább esélyed lehet fellépni.

  kint? semmi. és ez nem az Apple vagy a Foxconn, hanem a kinai diktatúra hibája.

 13. szIFon - 2013.05.22. 12:00

  Gomb, elég szomorú, amiket irkálsz! Bölcsebb ha csendben maradsz !

Szólj hozzá Te is!