Az Apple hárítja az újabb In-App-Purchase botrányokat!

KeleMan 2013.03.26. 22:07 Apple, iPhone 19 hozzászólás 1 410

In-App-Purchase, azaz alkalmazáson belüli vásárlás. Az IAP neve mára már fogalom lett, főleg az iOS eszközökön. Jól tudja mindenki, hogy semmi sincs ingyen, de azt kell mondjam, csakis magunknak köszönhetjük, hogy egyre több kiadó dönt úgy, hogy az alkalmazását ingyenesen teszi elérhetővé és inkább azon belül biztosít fizetős tartalmat.

Vegyük példának a Real Racing sorozatot. Az első 2 részért fizetni kellett és megkaptuk a teljes játékot. Aztán jött a harmadik rész, amit az Electronic Arts ingyenesen kínált letöltésre. Mindenki örült, sokkal nagyobb letöltést is generált vele a kiadó. Persze, ha szeretnénk hozzáférni a teljes tartalomhoz, akkor fizethetünk is kell. Sőt, konkrétan rá vagyunk kényszerítve, hogy fizessünk, mert az egész úgy van kitalálva, hogy egy élet is kevés legyen annyi játékbeli pénzt szerezni, hogy megvehessük a legújabb Lamborghinit.

Az EA persze jól döntött. Látva például a Temple Run 2 sikerét, amelyet az első 2 hétben 50 millióan töltöttek le. Ha csak mindenki egy dollárt fizet, már tisztára nyereséges a dolog. Persze vannak olyanok, akik nem döntenek jól. Ilyen volt például az az apuka, akinek gyermeke a minap 3.700 angol fontos (1,3 millió forint) számlát generált a hitelkártyájára, mivel alkalmazásokon belül vásárolt. Az más kérdés, hogy miért kapta meg a gyermek a hitelkártya azonosítóit, vagy hogy a szülő miért is nem állított be egy “Parental Lock”, azaz szülői felügyeletet. Mindez most lényegtelen.

A 48 éves Doug Crossan, – aki egyébként rendőr – persze egyből kérte az Apple-t, hogy engedje el a hatalmas számlát, de azt az almások megtagadták. Szerintük az Apple kellő védelmet és biztonsági előírást betart ahhoz, hogy az ilyen jellegű tranzakciókat le lehessen tiltani. Az apuka persze nem nyugodott bele a dologba és feljelentette fiát. Persze mindez csupán formalitás, de a londoni rendőrség szerint minderre szükség lehet, hogy az ügynek hivatalos nyoma is legyen, esetleg később precedens értékkel bírjon.

Az pedig, hogy az Apple a napokban az AppStore áruházban az alkalmazások ikonjai alá feltüntette, hogy IAP fizetést tartalmaz, talán megvédi az újabb extra életre, töltényre, plusz láthatatlan köpenyre, gumibogyószörpre, stb. vágyó fiatalokat attól, hogy túl sokat költsenek az áruházban. De vajon jó lesz ez így? Egyértelműen nem a válasz.

Régen volt egy játék, teszem azt 1,59€-t. Meg volt belőle egy Lite változat, ami tartalmazta az első 3 pályát. Az ember kipróbálta az ingyenest és utána eldöntötte, hogy letöltse-e a fizetőst. Mára mindez lassan megszűnik és átalakul. És mi mindennek oka? Szerintem egyértelműen a Jailbreak.

És itt most nem azokra gondolok, akik azért jailbreakelnek, hogy fel tudják tenni az új tweakeket, vagy hogy widgetet adjanak a főképernyőhöz. Hanem azokra az emberekre gondolok, akik több százezres telefont vásárolnak, de utána sajnálják kifizetni az a 200 Ft-nak megfelelő összeget, hogy legálisan megvegyék az appot.

“Minek? Feltöröm, ingyé’ van” – jön sokszor a válasz.

De sajnos így a kiadók és fejlesztők nem jutnak hozzá a tervezett bevételek 70-80%-nak, és arra vannak kényszerítve, hogy ingyenesen, úgynevezett “Freemium” modell keretében kiadják a programot. És ez nem mindegyik felhasználónak jó ám.

Változik a világ persze, mindenesetre jó lenne végre felfogni, hogy azért mert van egy iPhone vagy egy iPad készülékünk, az nem jogosít fel senkit arra, hogy a fizetős programokért ne fizessen. Az IAP-ot viszont nehéz megkerülni (persze erre is vannak törések), de a lényeg, hogy mostantól mindenki nehezebben fog hozzáférni a tartalmakhoz, még az is, aki eddig rendszeresen megtisztelte a fejlesztőket azzal, hogy egy “croissan”-árával támogatta munkájukat.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

19 hozzászólás

 1. Jadeye - 2013.03.26. 22:35

  a jailbreak nem egyenlő a warezzal! tény, hogy a wareznak korábban követelménye volt a jailbreak, de nagyon sok jailbreakelő nem csak App Store-ban, de a Cydia Store-ban is vett fizetős appot.

  korábban tehát igaz volt rá a minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár tétel. vagyis minden warezoló jailbreakel, de nem minden jailbreakelő warezol.

  viszont pont amiatt, hogy ezt sokan rendszeresen és következetesen összemossák, alakult ki az a trend, hogy sokan kizárólag a warez miatt állnak neki jailbreakelni, mert minden csapból ez folyik, hogy a jailbreak csak warezolni jó, ami messze nem igaz, hiszen eleve nem is amiatt lett jailbreak.

  ráadásul a warezhoz már több esetben jailbreak sem szükséges. úgyhogy innentől aztán pláne hiba mindezt a jailbreakre fogni.

 2. Ács Ferenc - 2013.03.26. 22:50

  Nem értem ezt az in-app hisztit.
  Ráadásul az RR3 példa még rossz is.
  A felénél tartok és egy fillérembe sem került.
  Ésszel kell játszani.
  Akinek eszetlen gyereke van annak legalább legyen annyi esze, hogy nem engedi a hitelkártyához.

 3. H.Attila - 2013.03.27. 01:17

  Real racingbe a 2. Auto amit megvettem egy lamborghini volt, es egy forintot se koltottem ra.:D
  Egyebkent en letoltenek 1-2 appot,de bankszamla nincs rakotve es itthon magyar gift cardot nem lehet venni,max csak ilyen amcsi 15$osat 20$ araert…

 4. H.Attila - 2013.03.27. 01:17

  Ja a lamborghinihez meg annyit,hogy kb 2-3 nap utan ugy ,hogy nem is jatszottam sokat:DDD
  De persze ertem,hogy csak egy pelda volt.

 5. strucc007 - 2013.03.27. 07:10

  Aki annyira hülye, h saját hitelkártyáját adja oda a gyerekének, az meg is érdemli. Miért nem vesz gift card-ot vagy egy prepaid bankkártyát neki?
  Amúgy meg ezt az egész hisztit nem értem. A 3700 GBP olyan nagy pénz lenne a uk-ban, h nem tudná kifizetni az, aki ennyi adósságot hoz össze? Értem én, h próbálják hárítani a felelősséget, és a képről is az jön le, h ők nem, csak az Apple hibázott. Én az Apple helyében tuti nem engedném el az összeget. Kapjon jópár pofont az apjától, és menjen el dolgozni, akár újság kihordóként, és max 1 év alatt visszafizetheti az apjának a pénzt.

 6. Sword - 2013.03.27. 08:53

  Nekem azért két dolog sántít… Az egyik az, hogy nemrég óta van újra JB, előtte elég sokáig nem volt, ami azt jelenti, hogy ebbe az irányba már tudatosan mentek a fejlesztők. Másrészt IAP célja úgy tűnik nem a néhány dollár/user kiesett bevétel pótlása, hanem a lehúzás. Azért nagyon nem mindegy, hogy 1.59$-ért egy teljes programot kapsz vagy 10 db crazygránátot, amit elhajigálhatsz öt és fél perc alatt …

 7. Harti Balázs - 2013.03.27. 17:11

  Elég tenyérbemászó feje van a gyereknek:D

 8. iMarc - 2013.03.27. 19:32

  Szánalmas, hogy az apa arra tanítja a fiát, hogy a felelőtlenségünkből származó kárunkat toljuk rá másra.
  Nekem a fiam (11) is, lányom (15) is szokott játszani az peddel. Eddig egyetlen peták kárt nem hoztak össze. Szal kivédhető? Igaz nem vagyok rendőr.

 9. Sagara07 - 2013.03.27. 20:21

  Írja a szöveg hogy sajnáljuk kifizetni a 200ft-ot… Nekem az a probléma hogy hiába van egy dombornyomott CIB VISA kártyám, sehogy sem fogadja el az App Store…
  Most én arra gondolok hogy kb. 200ft van rajta és majd ha rakok rá többet akkor elfogadja. De ha nem akkor nem tom mit lehet tenni …

 10. Sword - 2013.03.27. 20:38

  Dobj rá még egy 100-ast, a 0.99-es játékok nem 200-ba kerülnek :)

 11. Ttt - 2013.03.27. 20:43

  Én is csak az előttem lévőket tudom ismételni.. Egyáltalán nem az a 2-300 ft a probléma, hanem hogy nincs más alternatíva a fizetésre… Ha az Apple hajlandó lenne bizonyos költségek terhe mellett egy-két elérhető alternatívát adni, biztos vagyok benne hogy hamar megtérülne az… Személy szerint en az a típus vagyok, hogy ha pl az egyenlegemrol vonnák le a pénzt, havonta legalább 7-800 at költenék egy kis extra gumibogyószörpre es/vagy egy újabb idióta alkalmazásra – miután persze már bevasaroltam a szükséges app-okat…

  • Attila Gabor Horvath - 2013.03.28. 14:22

   Hány megoldást javasoljak? Pl most csak egy hirtelen a Prepay mastercard a Moneybookers.com vagy hu ,aki nem boldogul az angolal annak ott a hu. 10 euro évente és sok helyen pl ha utazol a légitársaságok a használatért egyedül ezen típusú kártya használata esetén még ingyenességet is biztosítanak, online ingyenes feltölthető egyenest a bankszámládról. Elfogadja az Apple is a Clickandbuyon keresztül.

 12. JEAS - 2013.03.27. 23:16

  Hehe! Ez a tenyérbemászós szöveg tetszett :D:D Viszont én is csatlakozom, hogy ez inkább lehúzás minthogy “ne maradjanak mínuszba a fejlesztők”… Mert most tényleg egy RealRacing3-nál veszel pl. Gold-ot egy RR2 áráért… Azt egy felsőbbkategóriás kocsinál el is vered ha maxra akarod tuningolni… Miközben az RR2-ben meg tisztességes fizut kapsz…
  Személy szerint én is jól haladok mert versenysorozatonként 1-1 kocsit veszek így egész jól tudok haladni, de ha orrba szájba venném, már gondok lennének… És tényleg inkább adjanak Lite verziót… Majd ha tetszik vedd meg… Sokszor hiányolom is

  Háát sokkal jobban keresnek ott még rendőrként is… mert ha még nálunk lenne ilyen megérteném, hogy eléggé odatett a háztartásuknak, meg nagyon a srác sem tudott angolul… De remélem valami ilyen online szerű sárkány-szörny nevelgető játék volt amire orrbaszájba költött :D:D:D

 13. Norbert - 2013.03.28. 08:23

  Az IAP-T is simán ki lehet játszani jbvel.

 14. komi - 2013.03.28. 12:42

  Én csak azért használok JB-t, mert az Apple olyan alapvatő lehetősèget sem enged meg, mint pl.: egy-egy alkalmazás jelszóval indítható!
  Szerintem az Applenek kéne egy kicsit tanulmányozni a Cydiát átvenni néhány dolgot és legalább 50%-kal csökkene a JB-k aránya!
  Jó magam is rengetegszer vásároltam az Appstoreból és a Cydiából is, mert 200-300 forintos számomra hasznos alkalmazások megérnek annyit!

 15. ombie - 2013.03.28. 13:42

  Nem a jailbreak az IAP elterjedésének fő oka, hanem a profitéhség.
  Az IAP lényege, hogy a lúzer ne csak egyszer költsön, amikor megveszi a játékot, hanem folyamatosan, minden kis mütyürért benne.

  Engem ez a hozzáállás taszít, nem az, hogy pénzt adjak. Ha egyszer kéne, okés. De hogy állandóan, ráadásul csak azért, mert mesterséges korlátok vannak benne, hogy fizetésre vagy várakozásra kényszerítsenek? Dugják fel maguknak, ilyen játszhatatlan játék nem kell. Még akkor is zavarna, ha milliomos lennék.

 16. Dimon - 2013.03.28. 20:15

  Az IAPpal nem is lenne baj, ha nem enniért adnának a cuccokat. Erre Glu-féle játékok nagyon jó példa. Ingyenesek, de egy láda “bónusz” 80 euró.
  Ugyanez a Trade Nationsbe – egy láda “beans” 80 euró. Nade ezért a pénzért még mindig nem végtelen mennyiségű bónuszt kapsz. Ha maradnék a TNnél mint példa ha minden elérhető házat, állatot stb megvenném akkor legalább 200-400 euró terhelné meg a zsebemet. Ebből 2 évig lehet WOWozni 13 eurós havi áron. Vagy elmenni utazni valahová (ennyiből kijön 3 nap Bécs 2 személyre. Kipróbáltuk)
  Viszont van kegyesebb megoldás is ami nekem személy szerint jobban tetszik amikor megveheted emelt bónusz szintet örökre (mindig több pontot, gumibogyót, varázsszörpöt kapsz).

 17. Zoty4 - 2013.03.28. 22:19

  abszolút egyetértek, meg kell fizetni egy igényes appnak az árát, legyen az 0,89 vagy 4,99€. Csodálkozok h egy csomó fiatalnak mekire van mindennap pénze, de 1 appra nincs.

 18. retro003 - 2013.03.29. 15:00

  Engem meg az érdekelne, hogy miért nem láttam még egy cikket se arról magyar iphone forumon hogy a 6.1.3 os megint gázos és leszívja az akksiját több tízezer felhasználónak. Ezt a hvg-ről kellett megtudnom. Mi van itten kérem szépen?

Szólj hozzá Te is!