Magyarázkodnia kell az Apple-nek a bíróság előtt

Slemi 2013.03.12. 23:58 Apple, Egyéb 0 db 727

A Bloomberg jelentése szerint Paul S. Grewal főbíró arra utasította az Apple-t, hogy adjon magyarázatot azzal kapcsolatban, miért mulasztotta el a cég beszolgáltatni a bizonyítékok egy részét az illegálisan adatokat gyűjtő alkalmazások perében. Azon dokumentumokat is be kell nyújtania a vállalatnak, amelyek kapcsolatban állnak az alkalmazások tesztelésével, és véleményezésével. A hét folyamán, még korábban, az Apple ügyvédje Ashlie Beringer elmondta a bíróságon, hogy a bizonyítékok benyújtásának elmaradása csupán a véletlen hozadéka.

A felperesek szerencséjére, Az Apple már többször bizonyította, hogy nem teljesítette teljes mértékben a bíróság kérését –  írta március 6-án Grewal bíró. Annak fényében, ahogy az Apple ebben az ügyben teljesít, a bíróság nem várhat tovább arra, hogy a cég végre benyújtsa a kért iratokat. A beszámoló szerint Grewal azt mondta, elfogadhatatlan az a tény, hogy az Apple több mint 3 hónap alatt sem volt képes megfelelni a bíróság kérésének.

Korábban az Apple már elmondta, hogy őriz olyan dokumentumokat, amelyek az üggyel állnak kapcsolatban, mégpedig annak érdekében, hogy még véletlenül se kerülhessenek illetéktelenek kezébe.

Ashlie Beringer elmondása szerint, a múlt héten ő és a csapata több mint 8000 e-mailt nézett át, és arra jutottak, hogy ezek közül nagyon sokat beszolgáltatnak a bíróság kérésének megfelelően. Ezek között olyan üzenetváltások találhatók, mint Phil Schiller, Scott Forstall és az egyik alapító tag Steve Jobs beszélgetései.

A legfrissebb bírói döntés eredményeként, Március 8-án az Apple-nek egy részletes beszámolót kellett adnia a dokumentumok gyűjtésének folyamatáról:

A felmerülő probléma orvoslásának érdekében az Apple-nek egy beszámolót kell küldenie a bíróságra, arról, milyen módszerekkel gyűjti az adatokat, és hogy értékeli ki azokat. Nyilatkoznia kell ebben a keresés metódusairól, idejéről, a kutatás fő tárgyáról, és arról is, mennyi dokumentum került elő.

A döntés értelmében a felperesek ügyvédjét azzal a joggal is felruházza a bíróság, hogy betekintsen az Apple alkalmazásainak kulisszatitkai mögé.

Grewal bíró rendelkezéseinek értelmében, a panaszosok képviselője arra is jogot formálhat, hogy minden alkalmazással kapcsolatos dokumentumot és folyamatot figyelemmel kísérjen az Apple háza táján. Az Apple nem ért egyet ezzel a döntéssel, hiszen a hivatalos közlemény szerint eme információ nagyon értékes és érzékeny, valamint egy szigorúan őrzött gazdasági titoknak számít.

A Bloomberg tájékoztatása szerint, az ügy felperesei ezek után még egy pert akarnak a cég nyakába varrni, azzal kapcsolatban, hogy az Apple nem tájékoztatta felhasználóit arról, hogy egyes alkalmazások személyes adatokat gyűjtöttek róluk, és azokat harmadik szereplő is felhasználhatta.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

Szólj hozzá Te is!