Egyedülálló újdonság a navigációs alkalmazások kedvelőinek

Helme 2013.02.15. 19:45 Apple, Programok 0 db 1 852

Igazi meglepetés lehet a navigációs alkalmazásokat kedvelők számára – de a reklámipar szereplői számára is – egy  új iPhone alkalmazás, amely egycsapásra újraírhatja szokásrendszereinket, amint ismertsége eljut az ehhez szükséges szintre. Az alkalmazás 2012. december 21-én jelent meg minden hírverés nélkül az App Store-ban. Mégis, már a második napon átlépte a 100 letöltést, két hét alatt pedig az 1000 letöltést. Mára pedig már több mint 50 országban vették használatba az alkalmazást az újdonságra éhes felhasználók élelmesebbjei.

A NaviCard alkalmazás arra való, hogy célraprogramozza helyettünk a navigációs szoftverünket, anélkül, hogy bajlódnunk kellene a cím beírásával. A folyamat meghökkentően gyors és tökéletesen megbízható. A cél megadásához egy névjegy méretű kártya szükséges, amelyen a cél fényképe látható. Nekünk csak annyi a dolgunk, hogy az iPhone készülék kameráját a kártyára irányítjuk, ezután minden automatikusan történik.

A NaviCard alkalmazás az iPhone megszokott navigációs alkalmazásaival működik együtt, ezért változatlanul használhatjuk a hagyományos célraprogramozási módszereket is, amikor csak kívánjuk. A NaviCard alkalmazás lényegében hozzátesz egy új lehetőséget a meglévő lehetőségekhez és ezzel egy magasabb komfortszintre emeli navigációs szoftverünk képességeit.

A NaviCard app 1.1 verziója a következő navigációs szoftverekkel képes együttműködni: Apple map, Google Maps, iGo, Waze, NAVIGON. Az iGO és a NAVIGON számos alváltozattal rendelkezik, ezek mindegyikével együttműködik a NaviCard alkalmazás. Így például az ingyenes Vodafone és az ingyenes T-Mobile navigációval is. Természetesen a NaviCard alkalmazás a dobozából éppen kivett új készülékkel is használható, mert a navigációra is képes Apple map minden friss iOS rendszert használó eszközön rendelkezésre áll.

A NaviCard számtalan alkalmazási lehetőséget kínál, amelyek között kiemelt helyen áll a reklámipari alkalmazások sokasága. Biztosan minden olvasónk találkozott már szálloda recepciókon, utazási irodákban kis színes információs kártyákkal, amelyek a helyi látnivalókra hívják fel a figyelmet. Ezek helyébe lép, vagy részévé válik a NaviCard. Ezentúl már nem mi, hanem a hirdetés programozza be a navigációs eszközünket. Az eredmény a kényelem, a gyorsaság és a biztos célba jutás.

Tájékoztató brosúrák egy Motel 6 autós szálló recepciójának előterében. Santa Clara, California, USA

De képzeljünk el egy egészen más szituációt is… Adva van egy vállalati menedzser, akinek munkaideje végéig egy tucat ügyet kell elintéznie különböző helyeken. A percekért harcol, hogy mindent időben elintézzen. Nyilván nagy segítség számára a navigáció, de mégis bosszankodik, amikor az autójában kuporogva, betűről-betűre kell bepötyögnie a helyek címeit ahelyett, hogy haladna a forgalomban. A nagy sietségben néha még mellé is üt az érintő képernyő apró billentyűinek.

Az elegáns megoldás a következő: indulás előtt szól a titkárnőjének, hogy készítse el neki az aznapi programjaihoz szükséges NaviCard kártyákat. Az autóba beülve így már csak egy kézmozdulatot kell tennie az induláshoz.

A NaviCard magyar honlapján rengeteg példa található a legkülönbözőbb alkalmazási lehetőségekre, ezért érdemes oda is ellátogatni további ötleteket meríteni.

Most azonban az alkalmazásról is szóljunk néhány szót. A NaviCard alkalmazás a következő Apple eszközökön használható:  iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPhone 5, iPod touch (5th generation), iPad (3rd generation), iPad Wi-Fi + 4G, iPad (4th generation), iPad Wi-Fi + Cellular (4th generation), iPad mini and iPad mini Wi-Fi + Cellular. Az alkalmazás használatához legalább iOS 5.0 operációs rendszer szükséges.

Az alkalmazás indítása után beugrik a fényképezőgép funkció és amikor a látóterébe kerül a NaviCard, azonnal leolvassa a kártyára nyomtatott alig észrevehető keskeny vonalkódot. Ebben a pillanatban vált a kép és máris a navigációs alkalmazás térképe tűnik fel, majd pedig a kész útvonalterv.

A beállítások menüben kiválaszthatjuk, hogy melyik navigációs alkalmazást szeretnénk használni. Jelenleg hat választási lehetőség van, de valójában ennek sokszorosa az együttműködő navigációs alkalmazások száma. A NAVIGON-nak 25-30 változatáról tudunk, az iGO-nak pedig még ennél is több változata van. Bármelyik kiválasztott navigációs alkalmazás célba vezet minket a NaviCard használatával akkor is, amikor még meg sem tanultuk a kezelésüket.

A NaviCard kártyák elterjedésével egyre sokoldalúbban használhatjuk a NaviCard alkalmazást, amely jelenleg a NaviCard honlapján elérhető Google térkép alapú NaviCard készítő rendszer használatával látható el kártyákkal. A hagyományos névjegykártyák vonalkóddal ellátása különösen nagy lendületet adhat a NaviCard szabványosodásának és globális elterjedésének.

Az információ bevitelt könnyítő megoldások iránti növekvő igény jelenlétét mutatja a QR kód terjedése is, amely a webcímek mobil eszközökbe történő kézi begépelésétől szabadít meg minket a reklámozók jóvoltából. Amíg azonban a webet többnyire az otthonunkban böngésszük egyre nagyobb képernyők előtt, addig a navigációt mobil körülmények között – főleg autóban – használjuk, ezért a NaviCard térnyerésének sokkal kézenfekvőbb indítékai vannak.

A NaviCard  alkalmazás január végén frissített legújabb V 1.1 verziója körülbelül 100 kilométerre elég  benzin áráért (€ 10,99  cca. 3200.- Ft) letölthető az App Store-ból. Mindenkinek érdemes mobil eszközén tartani ezt az alkalmazást, aki barátja a navigációnak és az utazásnak, annál is inkább, mert a nyár elején már hazánkban is egyre több helyen lehet majd turisztikai célpontokat népszerűsítő NaviCard kártyákat találni. További információ a Navicard oldalán! (x)

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

A hozzászólások lezárva!