Nagygyűlés az Apple-nél: sok kérdésre, sok válasszal

Slemi 2013.01.30. 07:48 Apple, Kiemelt hírek, Steve Jobs, Tim Cook 10 hozzászólás 1 575

A 2012-es év volt Tim Cook első idénye az Apple élén és az első teljes év Steve Jobs nélkül. Ez egy újításokkal és új termékekkel teli időszak volt volt, de ez az év egyben a kettősség jegyében telt. Növekvő verseny, melyre a Samsung és a Google kényszerítette, kényszeríti az Apple-t, és nem utolsósorban ez volt a felemelkedés majd később a visszaesés éve is, a részvények árát illetően.

Annak érdekében, hogy felelevenítse az elmúlt évet, valamint szóljon az elkövetkezőről is, az Apple vezérigazgatója Tim Cook összehívta a vállalat dolgozóit a cupertinoi Campus De Anza 3-as auditóriumába. A fejesek ültek az első sorban, mögöttük pedig több tömött sor dolgozó foglalt helyet, Cook pedig beszélt, természetesen a védjegyének számító fekete ingben és farmerban.

A beszámolók szerint Cook többször is hevesen reagált az elemzők kérdéseire, például az Apple jövőbeli technológiáját illető faggatásokkal kapcsolatban. Ezek után összehívta az illetékeseket, és elvonultak megtárgyalni a bevételt, a versenytársakat, és a jövőt illető kérdéseket.

Apple Részvény, Bevételek

Cook kihirdette a 2013-as első bevételi tájékoztató időpontját. Az igazgató természetesen beszélt az Apple részvények értékbeli csökkenéséről is, különösen kiemelve a bevételi tájékoztató utáni időszakot. Mivel az Apple jelenleg a világ egyik legtehetősebb és leggazdagabb cége, Cookot látszólag nem érintette meg annyira a részvényárak ingadozása.

Mialatt Cook a vállalat életében jelenlevő kettősségről, valamint a bevételről és a jövőről beszélt, többször is elhangzott: ’’Épp most vagyunk túl a legjobb negyedéven, amit szórakoztató-elektronikai cég valaha produkált.’’ Cook ezt elégedetten nyugtázta minden egyes alkalommal, és köszönetet mondott csapatának azért, hogy ez megtörténhetett.

Cook hozzátette még, hogy ennél jobb negyedéveket csak olyan óriáscégek produkáltak, amelyek az olajipar terén tevékenykednek, például az Exxon. Mint mondta: ’’Nem beszélhetek mindenki nevében, de én biztos, hogy nem dolgoznék olajcégnek.’’ Ez a kijelentés újra egységet kovácsolt a dolgozók között, akik aggódtak a részvények árai miatt, de újra rájöhettek milyen jó is az Apple dolgozójának lenni.

Cook egyértelműen kijelentette azt is, az Apple számára nem a legfontosabb a részvények ára. A prioritás az új termékek készítése, és fejlesztése, olyan termékeké, melyeket a vásárlók szeretnek. A tőzsdei működés csak egy velejárója az Apple tevékenységének. Cook hangoztatta, úgy gondolja, ezzel minden dolgozó egyetérthet. Véleménye szerint sokszor félreértik az Apple-t, és kritikák mindig lesznek, függetlenül attól mennyire sikeres a vállalat.

Alkalmazotti lehetőségek

Amikor Cook arról beszélt, mennyire jó az Apple alkalmazásában állni, említést tett az új dolgozói akciókról is. Az Apple egy ideje már alkalmazza az EPP-t, amely akciókat tartalmaz a munkások számára, különböző Apple termékek esetében. Ennek kiegészítéseként, független iPhone-t is lehet vásárolni a mai naptól.

A gyűlés ideje alatt Cook bejelentette azt is, hogy jó pár az Apple legújabb termékei közül szintén elérhető lesz az akció keretében. A dologban jártas források szerint várható, hogy kiegyenlítődik a kínálat és a kereslet az új iMac-eket és iPad miniket illetően az elkövetkező pár hónapban.

Ahogy arról múlt évben már tudósítottunk, Cook 500 és 250 dolláros kedvezményt szabott meg a Mac-eket és az iPad-okat illetően. Egy új program, a Blue Sky keretében lehetőség nyílik 50 Gigabyte ingyenes tárhelyre az iCloud-on, valamint minden legalább 10 éve az Apple-nél dolgozó szakembert egy gyönyörű üveg díjjal jutalmaztak.

Tervek, Mac Eladások

A cég hosszú távú jövőjét illetően is tett bejelentéseket Cook, még pedig globális akciótervek formájában. Bejelentette, hogy a versenytársak elé akar kerülni az átláthatóság terén is. ’’Azt szeretnénk, ha a partnereink ugyanolyan etikusak lennének, mint mi vagyunk.’’ Ezt többször megismételte. Nem rég derült ki, hogy az Apple-nak szüksége lesz több partnerre is annak érdekében, hogy a saját maga által hozott szabályokat betarthassa.

Cook ismert arról, hogy nyitott az ellátórendszer kérdésében. Gyakorta tár a nyilvánosság elé kimutatásokat, és publikus utakat tesz Kínába is. Megemlítette a kora januári utazását is az országba a gyűlés alatt. A múlt héten az Apple kiadott egy jelentést arról, hogy az egyik beszállítóval szakítottak, mert az kiskorúakat dolgoztatott egyik gyárában.

Cook a gyűlés során többször hajtogatta, hogy az Apple jelenleg azon dolgozik, hogy a Mac-ek gyártási folyamatának egy részét az Egyesült Államokba telepítse vissza, legkésőbb az év végéig. Cook megjegyezte, hogy ez nem egy PR jellegű döntés, sokkal inkább egy üzleti jellegű, hiszen így több terméket gyárthatnak. Az igazgató beismerte, hogy a Mac-ek eladásai alacsonyak voltak mostanában, hiszen nem tudtak eleget gyártani belőlük.

A cég minden egyes Mac-et eladott, amit legyártott. Az egész Mac családot mostanában látták el fejlesztésekkel, ezért a kereslet magas, a kínálat azonban egyelőre alacsony. Ezen segíthetne a gyártás Amerikába telepítése.

Mivel az Apple iCloud szolgáltatását egyre többen használják, Cook bejelentette, hogy az adatközpontok működtetésére felhasznált energia 2013 végétől 100%-ban megújuló lesz.

Kiskereskedelem

Mivel ez központi kérdése az Apple stratégiájának, Cook kitért a kiskereskedelem kérdésére is. Cook beismerte, hogy az Apple boltokban dolgozó alkalmazottak elégedettsége jelentősen csökkent a rövid John Browett nevével fémjelzett periódusban. Említette, az Apple dolgozik azon, hogy az ezt megelőző szintre hozza vissza a munkavállalók elégedettségét. Ez az egyik legfontosabb terület jelenleg az Apple és vezetősége számára. Ugyanez vonatkozik a vásárlókra is természetesen.

Az Apple kiskereskedelmi szektorában több probléma is fellépett a közelmúltban, például Jerry McDougal távozása miatt, vagy éppen John Browett kirúgását illetően. Az Apple dolgozói olyan színvonalra vágynak eme területet illetően, amilyen Ron Johnson idején volt.

Browett távozása óta Cook vette át a kiskereskedelmi ügyek feletti irányítást. Steve Cano, Bob Bridger és Mcdougal(távozásáig) szintén ezen a területen dolgoztak, közvetlen Cook alatt. Az utóbbi hetekben Jim Bean is hozzájárult a csapat munkájához. Az Apple korábban bejelentette, hogy Bean átkerülhet a Pénzügyi osztályról, a Kereskedelmi osztályra.

A gyűlésen jelenlevők megjegyezték, hogy Cook továbbra is keresi a kiskereskedelmi részleg új vezetőjét. Cook szerint olyan vezetőt keresnek, aki otthon van az Apple dolgaiban, és érti azt, hogyan gondolja az Apple ezt a területet. Ez főleg a vásárlók és a dolgozók elégedettségét célozza.

A kiskereskedelmi részleg dolgozói továbbra is Cano mellett teszik le a voksukat, és folyamatosan jó véleménnyel vannak róla. Cano a terület egyik vezetője, aki a karrierjét egy Apple Store-ban kezdte. Úgy tartják, Ron Johnson a példaképe, és az ő felfogásában végzi a munkáját, valamint nagyon eredményesen képviseli a 400 Apple Store dolgozóinak érdekeit. Az egyelőre nem ismert, hogy vajon Cano jelölt lehet-e a kiskereskedelmi vezérigazgató posztra.

Android és iOS

Cook természetesen említést tett az Apple legádázabb versenytársáról, a Google-ről. Különösen az Android-iOS szembenállásról beszélt. Cook beszámolt az Apple magas netes forgalmáról, ellentétben az Android sokkal kisebb részével. Hozzátette, hogy bár az Android több készüléken fut, az emberek jobban szeretik, és többet használják az iOS-t alkalmazó termékeket. Cook szerint kulcsfontosságú az az adat, hogy mennyi Androidos és mennyi iOS-t használó terméket vettek a vásárlók a Fekete Péntek alkalmával.

Cook megjegyezte ezeken felül azt, hogy az Android magas részesedését az olcsóbb áraknak, és szélesebb termékskálának köszönheti, ezzel szemben az Apple termékei mind minőségileg, mind fejlesztői tapasztalat szempontjából sokkal előrébb járnak.

Cook említette azt a tényt is, hogyha az iPhone-okat leválasztanák az Apple-től, már magában sikeresebb vállalat lenne az egész Microsoftnál. Hozzátette még azt is, hogyha az Apple divíziói külön cégek lennének, szinte mindegyik bekerülne a Fortune 100-as listájára. Természetesen az Apple-nak ez nem áll szándékában.

Kína

Cook úgy tekint Kínára, mint egy kardinális fontosságú, óriási ütemben növekvő piacra. Megjegyezte, hogy Kína növekedése, jóval gyorsabb már, mint az Amerikai Egyesült Államoké. A többi növekvő piac jelentőségét is kiemelte, és büszkélkedett azzal, hogy a kínai népesség mennyire csodálja az Apple termékeit.

Összefoglalás

A gyűlés úgy tűnik újra tudatosította az emberekben az Apple erejét, valamint azt, hogy az Apple a vezető szórakoztató elektronikai cég az egész világon. Az alkalmazottaknak tudniuk kell, hogy a vállalat vezetője, és a vállalat mennyire a szívén viseli a sorsukat, valamint hogy milyen fontos szerepet szán nekik a rövid távú és a hosszú távú elképzelésekben is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Bence vagyok, 20 éves egyetemista. Nagy Apple-rajongó.

10 hozzászólás

 1. 14bob88 - 2013.01.30. 09:01

  Jó cikk! ;)

 2. Géb - 2013.01.30. 09:18

  Ez tetszett :)

 3. Tamaci - 2013.01.30. 09:41

  Remek a cikk, köszi!

 4. Regi - 2013.01.30. 13:36

  Nekem is nagyon tetszett, köszi! :)

 5. Petiii - 2013.01.30. 13:45

  Nagyon jó cikk. Ilyen vezeto kene mindenhova:)

 6. Harti Balázs - 2013.01.30. 13:46

  Jólett!:)

 7. Brian99 - 2013.01.30. 18:15

  Tényleg nagyon jó cikk.

 8. Venyige - 2013.01.30. 21:13

  Jó és részletes cikk!

 9. Bandy - 2013.01.31. 06:57

  Korrekt volt köszi

 10. Corolla - 2013.01.31. 11:35

  Hajrá Cook!!!!

Szólj hozzá Te is!