A kínai Xiaomi várhatóan az Apple nyakára fog nőni

KeleMan 2012.12.07. 15:27 Apple, Egyéb 8 hozzászólás 1 361

Az Apple sikertörténetét honosította meg Kínában a Xiaomi Technology mobiltelefonkészülék-gyártó vállalat hasonló marketingstratégia alkalmazásával és rajongói bázis kiépítésével. A Xiaomi alapítója Lej Dzsun, aki maga is Steve Jobs stílusban jelenik meg, farmernadrágban és fekete ingben, az Apple marketing taktikáját idéző módszerekkel építette ki vállalata közepesen árazott, felső kategóriás, az exkluzivitás érzetét keltő okostelefonjainak rajongói bázisát.

Egy lényeges különbséggel: a Xiaomi nem épített ki márkakereskedő-hálózatot mint az Apple, termékeit kizárólag az interneten értékesíti. Ebben különbözik nagy belföldi versenytársaitól is, a Lenovo Group, a ZTE Corp és a Huawei Technologies vállalatoktól, amelyek mobilszolgáltatókkal együttműködve nagy tételekben értékesítik termékeiket. Ez a leszűkített kínálati profil az, ami megteremti a Xiaomi számára az exkluzivitás érzetét keltő marketing előnyt.

“Mi nem az a vállalat vagyunk, amelyik eladásai növelésére törekszik. Mi a vevőinket akarjuk kielégíteni és kellemes meglepetésekkel szolgálni nekik” – mondta Lej Dzsun a Reuters hírügynökségnek adott interjúban.

A Xiaomi már 300 ezer darabot adott el az októberben bemutatott legújabb, a Samsung Galaxy S3 és az Apple iPhone5 készülékekéhez hasonló paraméterekkel rendelkező modelljéből, de utóbbi árának mintegy feléért. A modell első 50 ezres piacra vitt csomagja alig két perc alatt fogyott el és ugyanígy percek alatt kel el minden egyes újabb nagyobb tétel is.

A 2010 áprilisában létrejött Xiaomi 2011 októberében adta el első termékét és a legjobb úton halad afelé, hogy az idén már 7 millió készüléket értékesítsen, szemben korábbi 2 milliós tervével. A vállalat az idén mintegy 13 milliárd yüan, azaz kétmilliárd dollár bevételre tehet szert. A piaci elemzők által feltételezett 10 százalékos haszonkulccsal az Xiaomi nyeresége az idén 200 millió dollár lehet.

A Gartner piackutató vállalat becslése szerint Kína az idén előzi meg az Egyesült Államokat a világ legnagyobb nemzeti okostelefon piacaként. Kínában az idén a becslések szerint 165-170 millió okostelefont értékesítenek a tavalyi 78 millió után.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

8 hozzászólás

 1. Ács Ferenc - 2012.12.07. 15:35

  Nem kicsit koppintás.

 2. Váraljay Gabriel - 2012.12.07. 15:39

  Besz@rás a pali :D

 3. Blabla - 2012.12.07. 19:31

  Kínában mindent masolnak , mostmár személyiséget is : /

 4. Apple - 2012.12.07. 20:04

  A jó ötletek meg nagyjából minden használati jog ami ér valamit az Apple-é innentől fogva csak pénzt tudnak elvenni tőlük hülye szegény kis kínaiakon keresztül akinek nincs pénze iphonra vagy más apple termékre faszság ez az egész !!!!! XD

 5. Havas - 2012.12.08. 00:40

  Hogy őszinte legyek nem is lenne rossz , ha csökkenne kicsit az iPhone iránti kereslet. Mint már többen kifejtették ma már divat iPhonet venni. Sokkal jobb volt règen mikor csak minden 20. Embernek volt. És nem a menőzés miatt, ha nem mert akkor sokkal jobban figyelnek oda a termékre a gyàrtó soron, mint ma.

 6. blabla - 2012.12.08. 10:42

  én utánanéztem ennek a xiaomi nak , és kicsit aggazt :( lehet hogy teljesen ki fogja idövel szoritani az iphonet kinabol :( hatalmas elönye hogy az ottani emberek szeretik mert teljesen hazai (nekik) , nagyon nagy rajongo tabora van , de szerencsére csak kinában , szerintem ha megtörténik hogy kezdi kiszoritani az iphonet a kinai és a világpiavrol (majd egyszer talán) akkor az apple arcsökkentesre fog folyamodni , ami mekunk lehet még jó is lesz , mivel az exluzivitását elvesztette mivel minden masodik embernek iphone van igy nyugottan lehet olcsobb , csak ne menjen a minöség rovására :)

 7. J - 2012.12.08. 13:17

  Hidd el ezt Kínán kívül máshol nem veszik majd meg :D ki az aki iphonet cserél amúgy le erre? ( egY hülye kimaradt a mondatból)

 8. MacFly - 2012.12.08. 13:55

  Egyébként az Apple Steve mellől fönt az égből leszarja ezeket a kis kinaiakat

Szólj hozzá Te is!