Amerikai vállalatok vezetik a globális innovációs ranglistát, az Apple 20%-át adta a növekedésnek

KeleMan 2012.12.07. 13:42 Apple, Egyéb 0 db 554

A világ vezető innovációs vállalatairól a Thomson Reuters üzleti hírügynökség által összeállított Top 100 ranglistán az Egyesült Államok 47 vállalattal képviselteti magát, és közülük kerül ki az első helyezett is, a 3M. Az innovációs ranglista egyúttal a világ legbefolyásosabb vállalatainak a ranglistája is, amint azt az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának egyik elemzése megjegyzi:

“az innováció a versenyképesség, a bér- és foglalkoztatás-növekedés, valamint a hosszú távú gazdasági növekedés legfőbb motorja.”

Az idei lista különlegessége, hogy a felmérésbe első alkalommal vontak be nemcsak vállalatokat, hanem egyetemeket és kormányzati szerveket is. Így került fel a listára két dél-koreai egyetem, valamint az amerikai hadsereg és a haditengerészet, mint innovációs központ. Az első tíz vállalatból nyolc amerikai, kettő pedig francia: a harmadik helyen álló Alcatel-Lucent távközlési, és a hetedik helyen álló Arkemia vegyipari vállalat. Az amerikai vállalatok sorrendben az élen álló 3M után az Advanced Micro Devices, az Altera, az Analog Devices, az Apple, az AT&T, az Avaya és a Boeing.

Az autóipar innovációs szerepének növekedésére utal, hogy az idén a tavalyi háromról hétre emelkedett az ágazatot képviselő vállalatok száma a listán. Az idei listán az Egyesült Államok 47, Japán 25, Franciaország 13, Dél-Korea 7, Svájc és Svédország 3-3, Németország és Belgium pedig 1-1 vállalattal és intézménnyel képviselteti magát. A 2011-es rangsorhoz képest az Egyesült Államokat héttel több, Japánt pedig kettővel kevesebb vállalat képviseli. Franciaországot 2011-ben 11, Svédországot 6, Németországot pedig 4 vállalat képviselte. 2011-ben a listán szerepelt még négy holland és egy liechtensteini vállalat is.

Iparági bontásban a legnagyobb innovátornak a félvezető-ipari és elektromos alkatrész gyártók számítanak, a második helyen a számítástechnikai hardver gyártók, a harmadikon a vegyipari vállalatok, a negyediken pedig az autóipar áll. A legszebb az egészben, hogy a fentiekhez illik hozzátenni, hogy idén négy nagyvállalat adta az S&P 500 idei növekedésének a felét is, közel 90 százalékát pedig a tagok két százaléka, tíz cég adta – írja a Pragmatic Capitalism elemző portál.

Az oldal egy, a Morgan Stanley bankház elemzője által készített infografika bemutatásával ábrázolja, mekkora részt vállaltak egyes részvények az S&P 500 index tagjai által elért idei eredménynövekedésből. Eszerint az Apple egymaga mintegy 20 százalékát adta a növekedésnek, 50 százaléka pedig mindössze négy cég – az Apple mellett a pénzügyi ágazatot képviselő AIG, Goldman és Bank of America – eredményeiből tevődött össze.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!