Az Apple dönt arról, hogy mikor jöhet a 4G és nem a T-Mobile

Helme 2012.12.05. 21:59 Apple, Kiemelt hírek 15 hozzászólás 1 662

Azt már az iPhone 5 megjelenése előtt tudtuk, hogy az új Apple telefonnal nem lehet felcsatlakozni a hazai 4G-s hálózatra, ugyanis még fejlesztés alatt volt. Mint ahogyan beszámoltunk róla, forrásainktól úgy értesültünk, hogy novemberben készülhet el teljesen a rendszer, mely kibírja az összes stressztesztet. Ez meg is történt, ugyanis a napokban megjelentek az új LTE díjcsomagok a T-Mobile kínálatában.

De a történetben itt van a csavar: attól, hogy a Magyar Telekom a saját nagy piros startgombját megnyomta november 30-án, még nem aktiválódik automatikusan a rendszer, így az iPhone-ok és az iPadek nem képesek feljebb lépni.

Bár erről a publikum nem igazán tudott, – pedig számíthattunk volna rá – de az Apple véresen komolyan kezeli a 4G-s hálózat kérdését, így az almás vállalat szabályozza, hogy mikor jöhet el a tényleges start. Pénteken a T-Mobile délelőtt sajtótájékoztatót tart, ahol várhatóan bejelentik, hogy az Apple megfelelőnek tartotta a hazai szakemberek munkáját, így a magyar iPhone (és iPad) tulajdonosoknak is elérhetővé válik a következő generációs internet.

Az 4G-s korlát feloldását az új iOS frissítés fogja elhozni – ennek érkezéséig semmit nem lehet tenni -, mely már nagyon a küszöbön van. November 30-én tört felszínre  a témában az eddigi legérdekesebb hír. Történetesen nem a szolgáltató dönti el, hogy mikor élesedik a 4G-s hálózat. A Swisscom szővívője a Telecoms hírportálnak megerősítette, hogy az almás vállalat képviselői először alaposan felmérik a rendszert és a terhelhetőséget. Náluk az Apple küldöttsége megfelelőnek tartotta LTE-s feltételeket a szemlék során, így jegyzőkönyvet készítettek arról, hogy minden rendben van, indulhat a dolog.

A Swisscom szővívője egyébként azt mondta, hogy sokat tanultak ebből. Először sokkolta őket, hogy egy piaci szereplő belekényszeríti őket abba, hogy csak 3G-n használhassák az iPhone 5-ös ügyfeleik az internetet, hiszen az a modell már képes az LTE-re, de megértették a játékszabályokat. Itt az Apple mondja ki a végső szót. Ráadásul nem azért csinálta ezt a vállalat, hogy megszívassa a vásárlókat, pont ellenkezőleg.

Tehát bármennyire is azt lehet gondolni, hogy az Apple már más, mint Steve Jobs idejében, azért látszik: még mindig fontos, hogy a felhasználói élmény tökéletes legyen. Éppen ezért világítják át a szolgáltatók rendszerét és tartják kézben az egészet. Hiszen a 4G egy nagyszerű dolog. Péntek délelőtt kiderül, hogy mit tartogat a Magyar Telekom számunkra.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

15 hozzászólás

 1. Blabla - 2012.12.05. 22:15

  Ilyen hatalma is csak az apple nek van :D és mejik másik cég nézett volna utána a szolgáltatónak a mi érdekünkben :D szerintem eggyik sem :D jó tudni hogy törődnek velünk is :D

 2. Tamaci - 2012.12.05. 22:21

  Nagyon tetszett a cikk, az meg külön, hogy elsőnek írtatok róla! (van pár bossazntó elírás azonban benne, érdemes lenne javítani…)

 3. Tamaci - 2012.12.05. 22:27

  Akár az én hozzászólásomban!:-))

 4. Ács Ferenc - 2012.12.05. 23:50

  Nekem azért furcsa, hogy úgy teklámozta az apple, hogy LTE képes készülék.
  Közben meg nem.
  Itt a 4G és a telefon nem tudja csak majd ha új szoftvert kap.
  Akkor így kellett volna reklámozni.

 5. dEEJAY - 2012.12.06. 01:25

  Attól a telefon mèg kèpes az LTE hàlózat használatára, ellenben például egy 4S-el, pedig az is megfogja kapni a frissítést, mégsem fogja tàmogatni.

 6. Timo - 2012.12.06. 02:59

  Hat ha az almanak valoban fontos a vasarloi elegedettseg akkor nem kelett volna kivenni a gmapset. Meg iphone 5 kopasi dolgok stb stb…

 7. Limp Elek - 2012.12.06. 05:51

  Elmennek a …
  Mi a szart tesztelnek, amikor a 3G lefedettség is igen gyengusz.
  Lakott területen kívül, ahol a legnagyobb szükség lenne mobilnetre, csak elvétve van. Sokkal nagyobb élmény lenne egy megbízható 10/1-es mobilnet. Ja, és nem a szőlő savanyú, van i5 és 4G előfizetésem is.
  Amúgy mióta aktiválták a 4G-t, egyik speedtest sem hajlandó elindulni a telefonomon.

 8. Limp Elek - 2012.12.06. 06:24

  Jaaaa, most jut csak eszembe:
  abban az országban szarakodnak, ahol még teljeskörű telefonos ügyfélszolgálatuk sincs. Nemhogy a siri nem tud magyarul, de írni sem lehet az apple-nek magyarul. Node a felhasználói élmény csúcspontja amikor az appstore-ban vásárolt alkalmazásról kiderül, hogy az kizárólag átverés céljából jött létre.
  Szóval elmennek a …

 9. Csaba - 2012.12.06. 10:32

  A speedtest nàlam sem jó!!!

 10. Lrobogo - 2012.12.06. 23:33

  Pökhendi alma. Mindjárt leköpöm az Ipadem. Csak azért nem teszem, mert meg van hirdetve.

 11. zoli - 2012.12.07. 06:29

  pff… 3g sincs rendesen csak a városokban és az is akadozik… minek a 4g… az iphone 5 tulajdonosok fele vagy még annyi sem fogja használni…

 12. HunXPlayboy - 2012.12.07. 10:26

  Én már nagyon várom. Ugyan nem Budapesti vagyok és ahol lakom a 3G is igen jól teljesít. Sokszor elértem 18megás letöltést. Ha tudnék képet csatolni fel is raknám amelyeket a speedtestel csináltam.

 13. Pix - 2012.12.15. 19:10

  Azért elég masszívan komolytalan hogy az a cég baszakodik az operátorral, a “4G alkalmasság” kérdéskörében, amely képtelen egy normális telefont gyártani (az iPhone-ok hálózat kezelésben szarul teljesítenek (hívásfelépülés, megszakadt hívások, stb.)).
  Méghogy az Apple mondja meg, mikor jó a hálózat, vicc….

  “Ráadásul nem azért csinálta ezt a vállalat, hogy megszívassa a vásárlókat, pont ellenkezőleg.”
  Kifejtenéd mire gondolsz???

  ” Éppen ezért világítják át a szolgáltatók rendszerét és tartják kézben az egészet.”
  Ezt a baromságot. Aztán ugyan hogy világítanák már át a T-Mobile rendszerét, van neked valami homályos segédfogalmad arról, hogy mi az a mobil hálózat???
  Ezt a bugyuta apple seggnyalást, ami itt megy, szánalom…

  • Helme - 2012.12.15. 21:26

   1, Vélhetően nem olvastad a külföldi híreket, de amikor megjelent a tengerentúlon először a 4G, akkor mindenki rákapcsolódott és annyira összeroppantották a rendszert, hogy lassabb volt, mint a 3G. Azért tartják kézben, hogy a felhasználói élmény ne legyen katasztrofális. A 4G-s élmény egy olyan dolog, amit a legtöbb Apple-felhasználó soha nem élt át, így bármennyire is manipuláció, de az a cél, hogy úgy érezzék: egy új dimenzió nyílt meg számukra. Az Apple pedig ezért az egyért ölni is képes.

   2, A T-Mobile 4G-s hálózatát kérlek szépen stressztesztekkel világították át, pont az előző okok miatt.

 14. Pix - 2012.12.16. 10:59

  1) Majd az a pár ezer iphone ügyfél “összeroppantja” a hálózatot. Na ne vicceljél.
  Van fogalmad arról, hogyan terveznek hálózati kapacitást? Egyébként milyen hírek, beidéznél egyet? Pár éve volt egy mallőr, Hollandiában nagyon gyorsan elterjedtek az okostelefonok és a network signaling terhelés miatt megborult kicsit a hálózat egy része, de ez évekkel ezelőtt volt. Azóta már erre készülnek az operátorok, ma már minden telefon folyamatosan a hálózaton lóg és forgalmaz, majd pont párezer új iphone fogja megroggyantani, amikor tele van többszázezer okostelefonnal a hálózatuk, LOL.
  Aztán mitől lehetne katasztrofális a felhasználói élmény? Nekem volt már a kezemben S3 LTE és Nokia Lumia 920, működtek, kurva gyors rajta a net, mégis mi lenne a gond? Több mint 1 éve megy a T-Mobile LTE hálózat, majd biztos az Apple jóváhagyása kell rá, hehehe…

  2) Stressz teszt, muhaha. Ezt honnan veszed? Fogalmad sincs a hálózatokról. “stressz tesztet” laborban vagy piacra vezetés előtt, de nem éles hálózaton szoktak csinálni, ugyanis élő, ügyfelek által használt cellákat talán mégsem kellene bedönteni… Stressz tesztet az operátor nélkül nem tudsz csinálni. Tesztelni nem gagyi handset-ekkel, hanem mérőműszerekkel, közben _belülről_ a hálózati központokat is méricskélve szoktak. Nem gondolod, hogy egy másik céget ideengednek és megmutatják a hálózatukat belülről? ÉS azt sem gondolhatod komolyan, hogy erre az Apple-nek van szakember kapacitása, berendezései és főleg ideje, hogy a világ 100 LTE hálózatát “tesztelje”.
  Idejött az Apple, kaptak pár SIM kártyát, megnézték hogy minden működik-e. Ez nagyjából kizárólag a CSFB-t jelenti, ez kell ahhoz hogy telefonként használható legyen a cucc, aztán ennyi:
  http://www.hwsw.hu/hirek/49444/t-mobile-lte-4g-mobilnet-mobilinternet-ikon-mozaik-tarifa.html
  http://mobile-cloud-services.com/2012/09/24/how-to-get-mobile-networks-iphone-5-ready-without-investing-in-legacy-infrastructure/
  A többit kb. te képzeled hozzá. A Swisscom meg persze hogy ezt nyilatkozta, nem akarják elveszíteni a partnerüket, aki hozza a busásan tejelő ügyfeleket. Mégsem mondhatta, hogy az Apple szart a fejükre, illetve a DT kilobbizta hogy Európában először és kizárólag a német T-Mobile hálózatban lesz LTE képes az iphone5, minden más ország meg bekaphatja és várni kell jópár hónapot…
  Az ilyen kis piacokat egyébként meg nagy ívben leszarja az Apple, lásd a többi kommentelő megjegyzései.
  Egyébként csak hogy az alapokra visszatérjünk a _készülékelet_ szokták tesztelni az operátorok, hogy nagyjából úgy működnek-e a hálózatban, ahogy a szabványok előírják és nincs-e bennük valami hiba, ami miatt a tömeges elterjedésük problémát jelentene a hálózatban. Aztán visszaszóllnak a gyártónak, ha valami nem OK.
  Operátornál dolgozó ismerőseim szerint, egyébként két készülék típus gyengébb releváns mértékben hálózatkezelésben, hívás sikerességben, és megszakadásban, az iphone és a Blackberry :) Persze ezt sem igazán publikálják, nem annyira érdekük :)))

Szólj hozzá Te is!