Magyar fejlesztésben készül a RescueCell, amely életeket menthet

KeleMan 2012.11.19. 14:57 Egyéb 0 db 306

A mélyben rekedt áldozatok pontos helyének meghatározásában fogja segíteni a mentőcsapatokat az a készülék, amelyet az Európai Unió finanszírozásában és magyar részvétellel fejlesztenek ki a következő két évben. Az európai együttműködésében megvalósuló RescueCell (mentő jeladó) projektben egy olyan könnyen kezelhető kézi eszköz fejlesztése kezdődik, amely fontos szerepet játszik például lavina vagy földrengés következtében épületromok alá temetett, mobiltelefonnal rendelkező személyek felkutatásában és mentésében – mondta el Oggolder Emőke, a Rubin Informatikai Zrt. marketing kommunikációs menedzsere az MTI-nek.

Cégünk a központi felügyeleti szoftver kifejlesztésében vesz részt, amely képes lesz arra, hogy háromdimenziós térképen jelenítse meg a mentést végző készülékén a szerencsétlenül járt személy mobiltelefonjának helyzetét – tette hozzá a kommunikációs menedzser.

A legtöbb ember ma már rendelkezik mobiltelefonnal, de bizonyos helyzetekben hiányzik a készülék adatkommunikációjához szükséges térerő. A mentőcsapatnál lévő RescueCell észlelni tudja a mobiltelefont, és az adatokat egy központi számítógépnek továbbítva képes lesz pontos információkkal szolgálni a mentőegységek számára – magyarázta Oggolder Emőke.

A lokalizálás időtartamának rövidülésével arányosan javul az áldozatok túlélési esélye. Amennyiben a katasztrófát szenvedett személyt 15 percen belül sikerül a felszínre hozni, akkor a túlélés esélye 80 százalékra tehető – hangsúlyozta. A RescueCell fejlesztésében részt vesznek még Németország, Franciaország, Spanyolország, Görögország és Románia szakemberei.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!