Az Apple átszervezi belsős vezetőségét a hatékonyság érdekében

Helme 2012.10.31. 12:24 Apple, Egyéb 0 db 632

Az Apple bejelentette, hogy a felső vezetés szintjén végrehajtott változtatásokkal kívánja tovább ösztönözni a vállalat világelső hardver- és szoftvergyártási, valamint szolgáltatási csapatai közötti együttműködést. Az átszervezés keretében Jony Ive, Bob Mansfield, Eddy Cue és Craig Federighi munkaköre további feladatokkal bővül. Az Apple ezen kívül bejelentette, hogy Scott Forstall jövőre elhagyja a vállalatot, és távozásáig Tim Cook vezérigazgató tanácsadójaként dolgozik majd.

“Az innováció és az új termékek megjelenése szempontjából az Apple történetének eddigi egyik legtermékenyebb időszakát éljük” – mondta Tim Cook, az Apple vezérigazgatója. “A szeptemberben és októberben bemutatott nagyszerű termékek, mint az iPhone 5, az iOS 6, az iPad mini, valamint iPad, iMac, MacBook Pro, iPod touch és iPod nano termékvonalunk új tagjai, illetve számos alkalmazás, csakis az Apple-nél születhetett, és mindezt közvetlenül annak köszönhetjük, hogy fáradhatatlanul törekszünk világelső hardver- és szoftvergyártási, valamint szolgáltatási üzletágunk minél szorosabb integrálására.”

Jony Ive az ipari tervezés vezetőjeként betöltött szerepe mellett a vállalat felhasználói felületekkel foglalkozó csapatainak vezetőjeként és irányítójaként dolgozik tovább. Kiemelkedő tervezői ízlése több mint egy évtizede határozza meg az Apple-termékek megjelenését és kezelhetőségét. Eddy Cue feladatköre a Siri és a Térképek szolgáltatással bővül, és ezzel a vállalat valamennyi online szolgáltatása egyetlen csoport felügyelete alá kerül.

Ez a szervezeti egység eddig olyan kiemelkedően sikeres szolgáltatásokért volt felelős, mint az iTunes Store, az App Store és az iBookstore áruház, valamint az iCloud. A csoport az eddigiek során bebizonyította, hogy remekül képes az Apple online szolgáltatásainak fejlesztésére és megerősítésére, biztosítva, hogy megfeleljenek a vásárlók magas elvárásainak, és akár felül is múlják azokat.Craig Federighi az iOS és az OS X operációs rendszerek fejlesztését egyaránt irányítja majd.

Az Apple gyártja a mobileszközökön és asztali számítógépeken futó legfejlettebb operációs rendszereket, ez az intézkedés pedig az azokon dolgozó csapatokat összefogva még inkább megkönnyíti annak biztosítását, hogy a legjobb technológiai, illetve felhasználói élménnyel kapcsolatos innovációk mindkét platformon megjelenhessenek. Bob Mansfield egy új csoport, az Apple technológiai részlegének élére áll, amely egyetlen szervezeti egység keretein belül fogja össze a vállalat vezeték nélküli technológiával foglalkozó csoportjait, és így még hatékonyabban segíti elő az innovációt ezen a területen. E szervezeti egységhez tartoznak majd a félvezetőkkel foglalkozó csapatok is, amelyeknek ambiciózus terveik vannak a jövőre nézve.

John Browett pedig távozik a vállalattól. A kiskereskedelmi üzletág új vezetőjének keresése már folyamatban van, addig is a csoport átmenetileg közvetlenül Tim Cook felügyelete alá tartozik. Az Apple kiskereskedelmi szervezete üzletek és régiók szintjén egyaránt rendkívül szilárd vezetői hálózatot tudhat magáénak, amely az elmúlt évtizedben végzett kiváló munkát folytatva a vásárlóknak nyújtott egyedi, innovatív szolgáltatásaival tovább forradalmasítja a kiskereskedelmi értékesítést.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

Szólj hozzá Te is!