Consumer Reports: az iPhone 5 az eddigi legjobb Apple telefon

Helme 2012.10.07. 15:22 iPhone 19 hozzászólás 1 930

A Consumer Reports itthon nem igazán ismert, de külföldön 3,2 millió feliratkozója van ennek a tech magazinnak. A nevük talán onnan derenghet, hogy ők voltak két éve, akik azt írták: “nem javasoljuk az iPhone 4 megvételét”. Egyszerűen túl gagyinak tartották az Apple telefonját. Most a kezükbe került az ötös változat és hihetetlenül pozitívan nyilatkoztak róla.

A magazin kiemeli, hogy most már megfelelő a kijelző mérete, illetve sokat dob az élvezeten a vékonyság és a súlycsökkenés az új iPhone-nál. Kifejezetten tetszett nekik a 4G-s sebesség, de a legjobban a továbbfejlesztett Sirit dicsérték a funkciók közül. Bár egyre többen számolnak be lilás fotókról, a Consumer Reports a kamerán volt igazán elájulva.

Véleményük szerint az iPhone 5 kamerája mindent ver, ami eddig megjelent, ez csinálja a legszebb és legtisztább képeket, ha nem számítjuk ide a 41-megapixeles Nokiát, amit csak azért hoztak létre, hogy megmutassák: már ez is elérhető lenne egy telefonban.

A tesztelők megállapították, hogy a turn-by-turn navigációs jobb, mint amit előzetesen vártak. A próbakörök alapján az volt a tapasztalat, hogy egyértelmű utasításokat ad, mind szöveges, mind pedig hang alapján. Azonban a Consumer Reports újságírói is elvárják, hogy javítsák a térképet, mert ebben az állapotban siralmas. A lényeg: ez az eddigi legjobb iPhone.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Jelenleg a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) hallgatója. Újságíró, grafomán, marketing és médiahacker.

19 hozzászólás

 1. Sly - 2012.10.07. 18:11

  Több mint egy hete leadtam a rendelésem egy készülékre, azóta folyamatosan olvasom az oldalt, minek következtében nap mint nap szélsőségesen ellentmondásos érzések kerítenek hatalmukba: ez a valaha volt legszebb iPhone!…amennyiben egy légmentes vitrinben tárolod, ahol nem karcolódhat meg…rekord eladások!…lehetnének, ha nem sztrájkolnának a gyártósoron…világszínvonalú kameráva!l…ha a hippikorszakot idéző szürreális fényjelenségeket szeretnénk látni…vadonatúj iOS-szel!…ami rövidebb üzemidővel és egy itthon jóformán használhatatlan térképpel kecsegtet. Azt hiszem kénytelen leszek kizárólag a saját tapasztalataimra hagyatkozni…

  • Dominik - 2012.10.07. 18:29

   Nemrég írtam egy kis teszt szerűséget, beszámolót a telefonról. Én fehér színű 16GB-os modellt birtoklok szeptember 28-a óta, azaz a premier napján kaptam meg. A fehér színű is ugyan nagyon érzékeny a külső behatásokra, de kopás gond értelemszerűen nincsen jelen, így attól nem kell tartani! A rekord eladások így is megvannak, csak még sokkal jobban felkészülhettek volna a rohamra, de lehet, hogy egyszerűen fizikai képtelenség, nem tudom, nem én szervezem a gyártást. Hát igen…a kamera gond tényleg így van, bár én ritkán tapasztaltam ezt a negatív jelenséget, itt mást nem tudok tanácsolni, mint azt, hogy “ügyeskedni” kell a fotózásnál (persze nem muszáj ezt tolerálni 200.000 ft-ért, szóval mindenkinek magának kell eldöntenie ezt, de azért csak emiatt nem megvenni, nagy butaság lenne!!! A telefonom bő egy napot bír ki, de a konkurenica felsőkategóriás telefonjai sem képesek többre, és kis szerencsével majd még jobb lesz, ha valami értelmes és hasznos frissítést kapunk iOS 6-ra. A térkép az megint olyan kérdés, amit vagy tolerálok és mást használok, vagy pedig nem és nem veszem meg. Ez megint olyan dolog, ami engem személy szerint nem tántorított el, de ezt is Te magadnak kell eldönteni! : )

 2. James - 2012.10.07. 19:48

  a turn by turnre azt mondani jobb mint amire számítottak, akkor mit vártam?
  Legalább azt a vacak utcanév kimondást lehetne állítani és a csoda hangból lenne olyan ami teljes mértékben érthető mindig és nem olyan a hangja néha mintha túl hangos lenne és betorzítana a hangja :S
  De a Lumia 920 is szebb képeket fog csinálni és ugyan az még nem jelent meg, de pont ezért picit tényleg az az érzésem, Apple elvesztette azt ami régen jellemző volt rá okospiacon, mégpedig az, hogy Ő diktál és a többiek csak kullognak mögötte fél évvel legalább lemaradva. Most lassan ő kezd kullogni, nem a konkurencia.

 3. M - 2012.10.07. 20:41

  Egyre jobban az az érzése az embernek , hogy az utolsó tőkéletes iphone-t tartja a kezébe mikor a 4s- t fogja . Félelmetesek ezek a hibák amiket írtok ! Gyönyörű az i5 , de valóban egy vitrinbe való ! Hiába a 4s a nagymester utolsó hagyatéka ! Sajnálatos , hogy nincs velünk !

  • Dominik - 2012.10.07. 21:58

   Jesszusom….ezt a borúlátó bandát.. :D de tényleg..nevetséges…nem tudom, hogy Nektek van-e iPhone 5-ős készüléketek, én használom több, mint 1 hete, de azért nincsen ilyen világvége hangulatom, mint ami rajtatok érződik…na mindegy, mindenki azt vesz, amit akar végülis…

   • Anonim - 2012.10.07. 22:03

    Egyetértek!:D Kezdem azt érezni hogy túl sokat várnak/tok el az apple-től egyesek. Szerintem is jó az i5, bár még nem vettem meg de megfogom!:)

 4. Bala - 2012.10.07. 23:00

  En pont emiatt a hibak miatt nem veszem meg. Majd akkor ha legalabb lesz olyan a terkepszoftver mint a google maps.

 5. Petronius - 2012.10.07. 23:45

  Csak nevetek ezen a sok siránkozó kommenten! Nyugodtan vegyétek meg! A felhasználói élmény szuper! a kezelhetöség csillagos 5ös! Nem kopik, nem liás a fotó! Térkép is használható! Hamarosan a legjobb lesz! Nem csak a hoogle fog létezni egy kis idö mulva ebben a szegmensben sem! Csodás a teló! Ideális munkatárs , titkárnö stb egyben! A siránkozók szárítsák fel könnyeiket és vegyenek mást!

 6. Lvgaben - 2012.10.08. 06:45

  A terkeprol annyit, h en az usa-ban elek, es nekem tokeletesen mukodik. 100x jobb mint a google. A design sokkal szebb, az uj lte es hardware miatt nagyon gyors, meg a 3d nezet is akadas mentes, a turn by turn profi, es standard modban is minden epulet 3d-s, meg a csaladi hazak is… Ha nem sokra m.o.-on is frissitik nem fog senki panaszkodni ;)

 7. James - 2012.10.08. 07:00

  Lvgaben: ha beletesznek egy olyan hangot ami érthető és nem fáraszt az utcanevekkel akkor én már annak is örülnék. Van IGO-m de gondoltam letesztelem és IGO hoz viszonyítva nevetségesen gyerekjáték feelingje van a trun by turn részének és néha szinte érthetetlen amit mond, pedig a beállításokban nem is a max hangerős dolog van kiválasztva, de olyan érzést kelt mintha túl lenne hangosítva és torzítana már a hangja.
  A 3D nézet nem érdekel, de ha beírok pl egy címet amiből több van akkor vagy hozza fel választhatóba a többi címet és rábökök melyik kell, vagy ne Gödöllőre hozza a találatot, ha 5 utcával odébb is van ilyen utca. Ezek olyan hibák amiket még egy Béta kiadásban is szúrós szemmel néznék csak el, nem hogy egy véglegesbe.
  Maga a készülék tényleg jó
  Ha egy NFC-vel még megtolták volna (és a kamera is fejlődött volna annyit mint i4 és i4S között) akkor majdnem azt mondanám, hogy tökéletes, de így inkább azt mondom i4 ről kötelező váltás, de i4s ről nem váltanék, mert jövőre szerintem nagyobb durranás lesz.

 8. Fleshman - 2012.10.08. 08:06

  Besírok, anno az új iPednél ment ez hogy áh, semeddig se bírja…. Tűz forró már a safarizás közben is blablabla.
  Most már ezek a haterek eltüntek, én pedig boldog iPad userként tökéletesen meg vagyok elégedve a hőmérsékletével és az üzemidejével is. Csak az zavar hogy 8 óra töltés után se éri el az igazi 100%-ot :).

  Térkép miatt nem vesztek iPhone5-öt? Extraként kaptok egy turn-by-turn GOS-t, ingyen és bektek csak ezért nem kell.
  Ehhez sok ész kell, meg hogy ne legyél képes a homeképernyőre beaddolni a google vagy a nokia mapsot, ami pont ugyan annyit tud mint a régi “natív” maps.
  Igaz ha 4s-em lenne én se venném meg az újat, mi a f@sznak? De a kis 3G-met illene már cserélni, főleg hogy behalt az LCD a hétvégén…

  • Dominik - 2012.10.08. 09:07

   Teljesen egyet értek Veled! Én egy nagyon elégedett szifon 5-ös tulaj vagyok, és nevetséges, amit egyesek írogatnak, komolyan, mintha valami eszméletlen botrányt csinált volna az Apple, fantasztikus. Akkor NEM kell megvenni, ennyi az egész…én sima 4-ről váltottam erre, a sima iPhone 4 pont az a készülék, amiről szerintem érdemes már váltani, nekem legalábbis megérte, tényleg sokkal jobb. 4S-ről inkább az váltson, aki nem tud mit kezdeni a pénzével :D De ez a sok siránkozás…hát ez a non plusz ultra, komolyan mondom, csak mostmár nem tudok ezeken nevetni, annyira meredek ez a sok sopánkodó lény…-.-

 9. Gotty - 2012.10.08. 10:23

  Sziasztok! Lehet, hogy a nokia is megcsinálta a csúcskategoriás okostelefonját, ami lehet gyors, lehet szép, de windows van rajta. Az a baj, hogy a windows mobil aplikációk jelenleg meg sem közelítik az IOS- t, de még az androidot sem. Egy telefonnál szerintem az is fontos, hogy tökéletesen személyre lehessen szabni. Ehhez progik kellenek. Az apple az, amire minden megtalálható, megbízható és gyors. Lehet, hogy a telefonok most elérték a csúcsot és várni kell arra, hogy valami új robbanjon a mobil világba. Az hogy növelik a RAMot vagy a proci méretét szerintem nem nagy dolog, a kijelzőkön olyan paramétereket változtatnak, amit már szabad szemmel nem lehet érzékelni…igazából azt vettem észre, hogy az apple csinált egy telefont amin még tökéletesebben futnak az applikációk, hogy még élvezhetőbb legyen a tulajdonosok számára.

 10. James - 2012.10.08. 17:29

  és miért is releváns infó , hogy a store ba mennyi program van (nem játék!) és máshol meg mennyivel kevesebb?
  Ha az appstore ba van 100 reminder és todo progi és a WP nél van 5 akkor a WP usereket ez negatívan érinti, még ha az az 5 reminder progi tud mindent amit elvárnál tőlük?
  Amíg egy store ba megtalálható minden progi ami kellhet neked addig kit érdekel a másikba 4x ennyi van, ha létezik mindenre jó és tökéletes progi.
  Appstore gányabbnál gányabb progikkal van tele és néha eléggé sokat kell keresned ha egy igazán jót akarsz, vagy jobban jársz fórumon rákérdezni ki mit használ ilyen célra, mert lehet a top 50 ben sincs benne abban a kategóriában a progi mégis jobb mint az előtte lévők.

 11. Lvgaben - 2012.10.09. 07:27

  4 rol valtottam en is, 4s rol en se vsltottam volna. Amugy nekem telleg semmi gondom a terkeppel, a 4-esemen is teljesen jo volt a google maps, de az uj maps , az 5 sebesegevel fenyevekkel jobb, nekem minden ertheto elsore is. Nekem is van a kocsimba gps, de ha csak itt garazdalkodok a varosban,az iphonet hasznalom, eddig hiba nelkul…

 12. James - 2012.10.09. 07:57

  Lvgaben: keress utca neveket és nézd meg néha hány várossal odébb lévőt hozza fel ,emgkérdezés nélkül, hogy pl Gödöllőn kerested-e azt az utcát, vagy Budapesten ha több lehetőség is felmerül. szerintem ez alap dolog lenne egy térképes navigálós proginál, hogy felhozza az alternatívákat és nem az , hogy az első ami a listáján van azt behozza és nesze neked de gyors voltam kiköpi a térképre.
  Állítólag meg sokkal jobban megnőttek a fizetős progikra a keresletek mióta kijött az új map. Ha ez igaz annyira nem fogja magát az Apple törni, mert csorog szépen a pénz apucihoz

 13. Wolfendrusz - 2012.10.09. 11:24

  Szerintem nincs olyan telefon,amivel össze lehetne mérni az Iphone 5-öt…
  Az összes gyártó követi csak,több-kevesebb sikerrel!
  Ez tény!
  Biztosan vannak más tipusok,amik valamiban jobbak,de összességében (minőség,szoftverek,felhasználóbarát kezelhetőség,és szerintem a kijelző is ide sorolható) nincs ellenfele!
  Sosem fog más cégeknél annyi ember -vagy akár csak a tizedük is-fejleszteni,tervezni egy telefont mint az Apple-nél,és ez tény!
  Nézzük a Samsungot,vagy a Nokiát.
  Hányféle moddeljük is van?
  Mindet fejleszteni kell évről-évre.
  Az Apple-nek egy ,ez az Iphone………….
  Ezzel szerintem senkinek nem érdemes vitatkoznia!

 14. James - 2012.10.09. 16:59

  Wolfendrusz : azért én letesztelnék egy Lumia 920-at, mert sok tekintetben eléri az Iphone szintet, vagy meg is előzi.
  Hogy napi használat terén mennyire lehet IOS alternatíva az meg puding próbával lehet csak megtapasztalni.
  Az 1 telefon / év addig jó amíg olyat tudsz gyártani/kiadni amit legalább fél év mire megközelítenek, de szerintem ez a szint most nem jött össze és itt nem a procira gondolok, mert az relatív dolog. Amit használsz fusson rendesen és ne akadozzon a folyamat amit futtatsz és legyen a műveletekhez elég memória a többi csak marketing maszlag.

 15. Pepe - 2012.10.11. 23:20

  Három napja használok egy fehér 64 GB-s modellt. Ami nagyon bosszantó, hogy normál használat -nem extrém- mellett is alig bír ki 1napot. Sőt ki sem bír. Ez nagyon idegesítő. Töltő nélkül elindulni vele egyszerűen nem merek.

Szólj hozzá Te is!