Globális 4G/LTE támogatással érkezik az új iPhone!

KeleMan 2012.09.09. 16:30 Apple, iPhone 3 hozzászólás 1 551

A Samsung ügyvédei kezdhetnek készülődni, ugyanis nagyon úgy tűnik, – és ez számunkra felhasználóknak egy igen fontos szempont az iPhone készülék vásárlásánál, – hogy az Apple globális 4G/LTE hálózatot támogató chipet épített az új iPhone készülékbe. Világszerte zajlanak a 4G hálózatok fejlesztései, mellyel együtt ugrásszerűen megnövekedett a mobilinternetet használók száma. Természetesen ehhez szükség volt a legújabb okostelefonokra is, melyek meghódították a vásárlókat.

A Samsung nemrég bejelentette, hogy abban az esetben ha az Apple bármilyen 4G hálózatot támogató hardvert épít a következő generációs iPhone készülékbe, azonnal perelni fognak, nem lesz megegyezés, nem lesz licencszelési lehetőség, be fogják tiltatni az USA-ban a készüléket, a per idejére mindenképp. A Samsung ezen kijelentését azért is tette, mert számtalan a 4G/LTE hálózatokhoz köthető szabadalom van a birtokában.

Nos úgy tűnik az Apple-t mindez nem hatja meg, – értesült a Wall Street Journal, – mivel a cupertinóiak az új iPad készülékkel ellentétben egy olyan chipet alkottak meg, mely az USA és Kanada mellett támogatja az Európában és Ázsiában megtalálható 4G hálózatokat is. Az ultragyors sebességű mobilinternet tehát nagy eséllyel hazánkban is elérhető lesz, hiszen itthon mind a T-Mobile, mind a Vodafone ugyanazt a sávszélességet használja a 4G/LTE hálózatok üzemeltetésére. A Telenornak pedig végre el kellene gondolkodnia azon, hogy csupán presztízsből is, de értékesítse az iPhone készüléket, hiszen haszna már nemigen lenne rajta, mivel az a hajó már elúszott.

A WSJ szerkesztője hozzátette, hogy várhatóan a Qualcomm fogja szállítani az új iPhone LTE chipjeit, melyből várhatóan a Qualcomm MDM9615 fog majd helyet kapni a készülékben. A Qualcomm által fejlesztett chip újdonsága az, hogy ez az első a világon, amelyen egyszerre vannak integrálva a 4G/LTE hálózatokért és a hangalapú hálózatokért felelős egységek. Ha pedig figyelembe vesszük, hogy bár a Samsung is rendelkezik szabadalmakkal, de a Qualcomm kezében van a többség, akkor látható, hogy bár izgulnak Dél-Koreában, közel sem lesz olyan egyszerű a pereskedés.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

3 hozzászólás

 1. p - 2012.09.11. 00:34

  A pereskedés baromi egyszerű lesz. Mivel ha csak egy Samsung szabadalmat is sért a készülék (10-12 százalék a Dél-Koreaiaké) akkor már bukta van. Márpedig egyes források szerint lehetetlen úgy készíteni 4G/LTE képes készüléket, hogy ne sértsen legalább 1 Samsung birtokolta szabványt. Nem véletlenül panaszkodik az Apple a samu hazájában arról, hogy szerintük a cég tisztességtelenül jár el az általa tulajdonolt szabványok licenszelésével kapcsolatban. (Azért vicces kicsit mikor éppen az Apple panaszkodik szabadalmi ügyekben) A másik rossz hír, hogy a HTC is perelni fog. Amibe komoly iparági szakértők szerint nagyon könnyen beletörhet az almás cég bicskája úgy, hogy egy időre elmegy majd a kedve a pereskedéstől. A tajvaniak ugyanis szintén a készülék amerikai importjának betiltását fogják kezdeményezni.

 2. monsieurF - 2012.09.11. 12:15

  Van arra vonatkozóan bármi fogalmatok, hogy a Telenor végre elkezdi az iPhone-ok forgalmazását? Ügyfélszolgálatok nem hajlandóak felvilágosítást adni, hátha nektek van valami bennfentes infótok.

  • Helme - 2012.09.11. 13:11

   Szia! Több mint valószínű, hogy nem lesz, nagyon Android pártiak, ráadásul korábban már egyeztettek csak az volt a probléma, hogy azokat a feltételeket nem igazán fogadták el.

Szólj hozzá Te is!