Tovább dagad az iOS UDID botrány! Az FBI mindent tagad!

KeleMan 2012.09.05. 13:04 Apple, Egyéb 5 hozzászólás 1 314

Tovább dagad a nemrég kirobbant botrány az USA-ban! A tegnapi nap során hírt adtunk arról, hogy az AntiSec hackercsoport (másnéven LulSec, Anonymus) egy FBI ügynök számítógépéről több, mint 12 millió darab iOS eszközhöz tartozó UDID kódot szerzett meg még ez év márciusában, melyekből 1 millió darabot nyilvánosságra is hozott a szervezet, bizonyítva, hogy ezek bizony valós adatok.

A tegnapi bejegyzésünkben leírtak szerint lehetőségetek volt akár letesztelni, hogy az iOS eszközötök egyedi azonosítója benne van-e ebben a listában. A saját iPhone és iPad készülékemet szerencsére nem találtam meg, de a Facebook profilunkon, páran már jelezték, hogy sajnos az ő eszközük megtalálható volt. Bogi például amiatt aggódik, hogy mi a fenéért van az FBI-nál az ő eszközének az adata?

Mi is kérdezhetnénk ezt, de az FBI időközben hivatalosan tagadta, hogy bármi közük lenne az egészhez. Ez azért is furcsa, mert ha még tagadni is szeretnének bármit, azt általában hosszabb előkészületek előzik meg, mérlegelve minden lehetséges kimenetelt. Az FBI sajtókapcsolati osztálya azonban most a Twitteren és a hivatalos oldalukon is röviden és egyértelműen tagadta az értesüléseket, hiszen tudomásuk szerint nem került ki érzékeny személy adat bármelyik ügynökük gépéről sem. Az FBI tehát kijelentette, hogy az AntiSec hazudik.

Az egész ügyhöz még egy kis szórakozás is tartozik, legalábbis a hackercsoport részéről. Az Anti Sec ugyanis hivatalosan bejelentette, hogy egészen addig nem kap a sajtó semmilyen új infót az ügyben tőlük, amíg a Gawker weboldalának szerkesztője, bizonyos Adrien Chen-ről nem jelenik meg egy teljes álló napon keresztül egy fénykép, amint épp balettruhában pózol és egy cipő van a fején.

A vicc lényege az, hogy a Gawker oldala naponta többszázezres látogatottságú, de mégis olyan cikkek jelennek meg, amelyek csak a kattintásokra utaznak, hogy növeljék az oldal értékét. Ezt az AntiSec is tudja, így lehetőséget kínáltak arra, hogy megkapják a szerkesztők, amit akarnak. A kattintásokat.

Most sokan azt hiszik, hogy ez az egész csak egy rossz vicc, és pár kamasz informatikai zseni, amolyan “kovácspistikék” hülyítik a népet. Nos nem! Az AntiSec állítása szerint 3 TB-nyi érzékeny adaton csücsülnek, amit nagyon szívesen a nyilvánosságra is hoznak.

Adrien Chan pedig, mivel elsődlegesen újságíró, nem volt mit tegyen, mindent a hírért elven elkészítette a képet. Pár órája pedig a Gawker kezdőlapján már ez a kép szerepel. (Remélem mi, mint szerkesztők sosem kerülünk majd ilyen helyzetbe, higgyétek el, nektek fájna.)

Várjuk tehát a további infókat az AntiSec részéről…

Az adatok miatt pedig ne aggódjatok, ha az UDID kódotok benne van a listában, önmagában azzal nem tudnak visszaélni, legyen az bárkinél is.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

5 hozzászólás

  1. Olivér - 2012.09.05. 13:23

    Baszki. Dobom ki az iPhone-t

  2. Olivér - 2012.09.05. 13:23

    CSAK VICC VOLT:)

  3. István - 2012.09.05. 14:39

    Hát ez a hír… Össze szarom magam, komolyan mondom!

  4. Ez fake - 2012.09.05. 16:44

    En beütött én az első 5 karaktert a sorból, és meg is találta az adatbázis, de valami arab nevet adott ki, nem az enyém.

    • KeleMan - 2012.09.05. 17:57

      Ha csak az első 5 karaktert ütöd be szerintem az nem elég.

Szólj hozzá Te is!