Mihez kezdjünk, ha karcos az iPhone kamerájának optikai lencséje?

iDoki 2012.09.03. 17:12 Apple, iDoki 2 hozzászólás 12 734

Minap a kezembe került Helme iPhone 4-es készüléke és meglepve tapasztaltam, hogy a kamera lencséje össze-vissza van karcolódva miközben a hátlapja teljesen karcmentes. Sajnos ez egy Apple általi gyártási hiba, néha egyes iPhone készülékeknél a kamera lencséje jobban kitüremkedik, mint maga a hátlap. Sajnos ebben az esetben a legcélszerűbb, ha használunk valamilyen védőtokot, esetleg bumpert, ami megemeli a készülék alját, így a kamera lencséje nem érintkezik például az asztal felületével.

A legbosszantóbb, hogy ez által a felvett videók és fényképek minősége is romlik, hiszen a karcos üveg miatt szemcsésedik a kép, és a fókusz sem működik tökéletesen. Gyakran a megszokott 15-20 cm távolságról készített kép már csak 30-40 cm távolságról befókuszálható. Egy-egy majdnem jól sikerült kép esetében, pedig csak bosszankodni fogunk, és értetlenül állunk, hogy miért is nem sikerült az elcsípett pillanat.

A hátlap és a kamera lencséje között található fémgyűrű óvja ugyanis a fényképező üvegét, de itt még az üveg is jobban kiállt, mint maga a gyűrű. Természetesen ez a probléma is orvosolható. Vannak polírozási lehetőségek, de ebben az esetben ezek a megoldások azért nem kivitelezhetőek, mivel túl kicsi felületen kell ezt megvalósítani, és sajnos sík felület esetében a polírozás után a lencse törni fogja a fényt.

Az iDoki két lehetőséget biztosít a garancián túli szervizre. Az egyik, hogy csupán a kamera lencséjét cserélik, ami nettó 3.500 forintba kerül, de akinek a hátlapja is karcos, akár a teljes hátlapcserét is kérhetik. Sajnos nem egyszerű a feladat, hiszen amennyiben rossz állapotban van a hátlap, úgy elképzelhető, hogy a lencsecsere közben megreped, így érdemes inkább az egészet cseréltetni, mely nettó 7.900 forintért kérhető.

Az egész művelet nem tart tovább fél óránál. Először is leszerelték a hátlapot, majd a kamera körül forró levegővel felhevítették a lencsét tartó ragasztót. Amikor már látszott, hogy engedett a melegtől, egy jól irányzott mozdulattal kiütötték kamera lencséjét a helyéről.

A következő lépések már gyerekjátéknak tekinthetőek, hiszen csak az apró új lencsét kellett visszaragasztani a helyére, majd visszaszerelni a hátlapot. Helme ismét boldog, hogy nem elmosódott pacákat kell néznie az elkészült képeken. Akinek hasonló problémája van az iPhone készülékével, az keresse fel az iDoki szervizét.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

iPhone, iPad és Mac Guru, minden szervizes ősatyja - Magasan képzett és több éves tapasztalattal rendelkező szervizcsapatunkkal vállaljuk Apple termékek teljeskörű javítását, kedvező díjakkal. (http://www.i-doki.com)

2 hozzászólás

  1. Gajdos Tibor - 2014.01.22. 19:02

    Sziasztok! Vettem egy iphone 5 készüléket, de sajnos a kameràt nem próbáltam ki a helyszínen. Mint kiderült elég szürkés, életlen a kép. Szerintem piszkos a lencse, és az a gond, hogy belülről. A telefonon nem gyári készülékház van így gondolom a szerelésnél porosodott be valahogy. Ki tudnátok tisztítani nekem? Ha igen milyen áron? Előre is köszi! Üdv. Gajdos Tibor

  2. Horvath Henriett - 2016.05.03. 06:47

    Kedves Idoki, vagy aki hozza tud szolni a bejegyzeshez,

    Nekem Sony Z2 telefonom van, es eszre vettem ugyanezt, hogy karcos a kamera lencseje es nem jol fokuszal ez miatt. Sonyval mi a helyzet? Hol tudom csereltetni vagy poliroztatni?

    Koszonom! udv.

Szólj hozzá Te is!