Asszertív kijelzőt kaphatnak a következő generációs iOS készülékek

KeleMan 2012.09.03. 19:07 Apple, Egyéb 0 db 957

Javában zajlik Berlinben a hatalmas IFA kiállítás, melynek egyik eseményén Phil Rogers, a HSA (Heterogeneous System Architecture) alapítvány elnöke büszkén prezentálta a legújabb szakmai innovációjukat. Akinek nem ismerős a HSA neve, annyit érdemes róluk tudni, hogy egy új, heterogén iparági szabványt kívánnak megvalósítani, melynek keretében a processzorok párhuzamos feldolgozását kívánják kombinálni a videókártyák nagyobb szávszélességű memóriájával, mindezt úgy, hogy közben emelik a teljesítményt, valamint csökkentik a tényleges energiafogyasztást.

Ezen projekt egyik eredményeképpen megszületett az Apical céggel közösen fejlesztett új asszertív kijelző, melyet egy rövid demóban mutattak be a szakkiállításon egy iPad táblagépen prezentálva. A partnerek között egyébként a Samsung mellett megtalálható a Texas Instruments, az ARM, az AMD és az Imagination Technologies is. Az asszertív kijelző amúgy már jelen van egy termékben, mégpedig a Sharp AQUOS PHONE SH-01D-ben, a bemutatón mégis iPad táblagépen mutatták be az újdonságot.

De mit is takar ez az új kijelző? Az Apical segítségével Phil Rogers elmagyarázta, hogy a legtöbb gyártó a felhasználó kezébe adja a lehetőséget arra, hogy emelni lehessen a kijelzők fényerejét (brightness), ezáltal a felhasználó szabályozhatja a vizuális élményt, legyen az akár egy teljesen sötét szobában, akár kint a szabadban, miközben hét ágra süt a nap.

A probléma ezen elgondolással csupán annyi, hogy ezáltal a készülékek akkumulátor élettartama lényegesen csökken. Az asszertív kijelző viszont egy intelligens képfeldolgozó technológiát használ, mely alapján képes pixelenként beállítani a képpontok fényerejét. A legjobb, hogy mindezt valós időben teszi, ezáltal a vizuális élmény is jobb lesz, valamint a készülékek fogyasztása is 50%-al csökken. És a nagy gyártóknak erre van szükségük, csökkenteni a fogyasztást. Bár nem valószínű, hogy a most érkező új iOS eszközökben ezen technológiát viszontlátjuk, de egy éven belül elképzelhető, hogy az Apple már beleépíti az eszközeibe.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!