Apple Vs. Samsung – Az esküdtek döntöttek! Az Apple nyert!

KeleMan 2012.08.25. 09:31 Apple, Egyéb, Kiemelt hírek 11 hozzászólás 2 990

Az Apple és a Samsung közt zajló két hetes bírósági tárgyalás a tegnapi nap során véget ért. Az esküdtek kezébe került a döntés, akik az Apple javára döntöttek a szabadalmi kérdésben. Több, mint 1 milliárd dollárt, azaz mai árfolyamon számolva 222 milliárd forintnyi büntetést szabott ki elsőfokon Lucy Koh bírónő a Samsung ellen.

A szabadalomsértési botrányban az Apple 2,75 milliárd dollárnyi kártérítést kért a Samsungtól, mivel állításuk szerint lemásolták az iPhone készüléket. A két hét alatt mindkét cég próbálta bizonygatni a saját igazát, miközben több érdekesség is kiderült a tárgyalás során.

Először meglepő képeket láthattunk az iPhone prototípusairól, majd később egy 132 oldalas dokumentum is kikerült, melyben a Samsung mérnökei pontról-pontra szedve jól látható módon az iPhone készülék tulajdonságait másolják. A döntés értelmében a bíróság kimondta, hogy a dél-koreai gyártó jogtalanul másolta le az iPhone és iPad készülék szoftveres és hardveres tulajdonságait.

Természetesen a Samsung is visszaperelte az Apple-t a tárgyalások során, ők 422 millió dollárnak megfelelő kártérítést követeltek, de ezt a bíróság nem látta megalapozottnak és elutasította a kérelmet. A bírósági döntés után a Samsung képviselői természetesen elmondták, hogy azonnal fellebbezni fognak.

A Samsung szerint komoly érvágás lenne a fogyasztóknak, ha az Androidos rendszerüket át kellene tervezzék, hiszen a döntés kimondta, hogy a Samsung másolta a készülékeiben az iOS menüjét, ikonjait és betűtípusait is. A Google számára is hatalmas érvágás a döntés, hiszen ezáltal egyik legnagyobb partnerük került veszélybe, mivel a csökkenő termékpaletta csupán az iPhone és az iPad készülékek eladásainak kedvezne.

Az hogy vajon milyen hatással lesz a döntés a közeljövőben a két cég életére még kérdéses. Figyelembe véve azt a tényt is, hogy ezen szabadalom harc mellett az Apple és a Samsung jó kapcsolatokat ápol, hiszen a legtöbb alkatrészt (memória, processzor, különböző chipek, LCD megjelenítő) a Samsung szállít az iPhone és iPad táblagépekhez. Mindenesetre a tőzsdén már érezni a változást, hiszen a Samsung papírjai meredeken estek, míg az Apple részvényei folyamatosan emelkednek. A Apple-nek a döntés értelmében lehetősége van arra is, hogy bizonyos készülékeket betiltasson az USA-ban, melyre szinte biztosan sort is kerítenek majd.

A bíróság kimondta, hogy az összes Samsung készülék érintett a “rubber banding” és a “pinch to zoom” szabadalom megsértésében. Ezek mellett a “tap to zoom”, azaz az érintésre történő nagyításban is jogsértést talált a Droid Charge, Epic 4G, Exhibit 4G, Fascinate, Ace, Prevail, Galaxy S, Galaxy S 4G, S II AT&T, i9100, S II T-Mobile, Galaxy Tab, Tab 10.1, Infuse 4G, Mesmerize és Replenish modellekben.

Az iPhone készülék dizájnját az alábbi készülékekben másolta a Samsung: SEC’s Fascinate, Galaxy S, Galaxy S 4G, Galaxy S II AT&T, Galaxy S II i9100, Galaxy S II T-Mobile, Galaxy S II Epic 4G Touch, Skyrocket, Showcase, Infuse 4G, Mesmerize és Vibrant.

A bíróság továbbá azt is megállapította, hogy az iPad dizájnjának a megsértésében egyik Samsung eszköz sem érintett. Az alábbiakban az Apple és a Samsung nyilatkozatait olvashatjuk.

Apple:

We are grateful to the jury for their service and for investing the time to listen to our story and we were thrilled to be able to finally tell it. The mountain of evidence presented during the trail showed that Samsung’s copying went far deeper than even we knew. The lawsuits between Apple and Samsung were about much more than patents or money. They were about values. At Apple, we value originality and innovation and pour our lives into making the best products on earth. We make these products to delight our customers, not for our competitors to flagrantly copy. We applaud the court for finding Samsung’s behavior willful and for sending a loud and clear message that stealing isn’t right.

Samsung:

Today’s verdict should not be viewed as a win for Apple, but as a loss for the American consumer. It will lead to fewer choices, less innovation, and potentially higher prices. It is unfortunate that patent law can be manipulated to give one company a monopoly over rectangles with rounded corners, or technology that is being improved every day by Samsung and other companies. Consumers have the right to choices, and they know what they are buying when they purchase Samsung products. This is not the final word in this case or in battles being waged in courts and tribunals around the world, some of which have already rejected many of Apple’s claims. Samsung will continue to innovate and offer choices for the consumer.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

11 hozzászólás

 1. joey - 2012.08.25. 09:45

  Nagyon helyes. A samu pofátlanul, gerinctelen módon lemásolta az iphone-t, de említhetnénk több Apple fejlesztést is, legyen az mac mini, ipad, vagy akár a csomagolás és a tartozékok. Igazából még ez is nagyon kicsi büntetés. A legutóbbi samu boltról nem is bestélve. Férgek.

  • KeleMan - 2012.08.25. 09:49

   Ha igazak a pletykák, akkor az esküdtek közel háromszoros büntetésről beszéltek, de a bírónő ezt mérsékelte. De ez valami kegyetlenül sok pénz még így is. Fél Magyarország lottózott, amikor az ötösön 5 milliárd volt a nyeremény. El sem tudtuk képzelni mennyi, ez meg 222 milliárd forint!

  • Bence - 2012.08.25. 21:03

   joey: neked konkrétan mit ártott a Samsung, hogy ennyire gyűlölöd? kíváncsi vagyok, hogy mi a dühödnek az igazi oka… vagy ez csak amolyan “Fidesz vs. MSZP” jelenség? úgy érzed tartozol valahová, mert iCuccod van, és az “ellenséget” gyűlölnöd kell? dejó is lenne, ha ezen felül tudnánk emelkedni, és magát a technikát szeretnénk, és nem a gyártókat imádnánk és gyűlölnénk….

 2. Zolee71 - 2012.08.25. 12:15

  Van aki iphone helyett véletlenül galaxy s-t vett? Undorító az Apple részéről. Majd belebukik ebbe a führerkedésbe.

 3. Bence - 2012.08.25. 20:59

  Az Apple nyert, a fogyasztók vesztettek. Szerintem akinek iPhone-ja vagy iPad-je van, annak semmit sem ártott a Samsung… miért gyűlölitek ennyire? Vagy akinek Apple terméke van az egyúttal egy gyűlölet-párthoz is csatlakozott? Tényleg undorító ez a gyűlölködés… és a pereskedés szintén. Nem lesz jó ha az Apple-nek nem lesz konkurenciája, nem ösztönzi majd semmi a fejlődésre. Mi, a vásárlók szívjuk meg, de nagyon, ha majd csak Apple cuccokat lehet kapni… :-(((

 4. Andris - 2012.08.25. 22:58

  Itt egyszerűen azt kell felfogni hogy az Apple több millió dollárt költött arra ( a fejlesztésre fordított időről nem is beszélve) hogy kifejlesszék a terméküket. Erre jön a Samsung , lemásolja a terméket és olcsóbban eladja. Nagyon kíváncsi lennék hogy ti mit tennétek ebben a helyzetben?! Amennyiben nektek kéne emiatt a bíróságra menni ti is “undorító” -nak tartanátok saját magatokat? Gondolkozz mielőtt hozzászólsz.

  • Zolee71 - 2012.08.26. 01:32

   Ember, egy androidos telefont gyarto ceget szapultok! Vegyen mar vissza az apple az arcabol. Egyaltalan nem hasonlit a ket telefon. Én sosem vennék iphone-t. Viszont galaxay S valamelyik tagjat barmikor. Megis mibol gondolja az apple, hogy, aki samsung okostelefont fett, az valojaban apple-t vett volna e,s ezert most ok kart szenvedtek.

 5. Tamás - 2012.08.26. 00:27

  Pont ez a döntés az ami a valódi verseny irányába hat. A másolás csak “occószítás” aminek a vège mindig vacak lesz.
  Ha valaki levédi és megvédi a saját szellemi termékét akkor a konkurencia végre kénytelen lesz tényleg jobbat csinálni!

 6. Lvgaben - 2012.08.26. 00:40

  Andris, teljesen jol latod, vegre valaki! Ez nem arrol szol h utalom v nem utalom a samut. Samsung tv-m van es imadom. A lenyeg hogy az apple kitakalt es letrehozott valamit zsenialisan, amit “illegalisan” lemasolt a samu ezzel nem kis veszteseget okozva az applenek, es ezzel egyutt tomeg telefont csinaltak belole… Ha hagynak h mindenki masolja oket, szep lassan eltunne az iphone a sok lom kozott… Minden komoly cegnek megvan az anyagi hattere hogy uj zsenialis dolgot talajon ki, csak a zseni nincs meg hozza…. Es ezt igenis meg kell vedeni!!! Annak idejen a nokianak sem volt igazan konkurenciaja, minden ceg havonta ontotta es masolta egymasrol az ujjabbnal ujjabb telefonokat… (samu itt le is ragadt…) Erre az apple jot csinalt egy telefont, azota is 2 evente csak egyet, es mindig ujjat alkot…

 7. Lvgaben - 2012.08.26. 01:22

  Illetve meg annyi Ha masolni akarja meg kell venni a licencet… Amugy meg igy orulhet a samsung mert csomo alkatresz toluk vasarolnak, igy neki is komoly bevetele van az apple termekeibol… Kulonben meg az is lehetseges hogy ez az egesz pereskedes, masolas, ugyesen ki van talalva, mesterseges konkurenciat letrehozva, es igy az apple es samsung kozott oszlik meg forgalom nagy resze…

 8. Szati3 - 2012.08.30. 22:39

  Sziasztok nekem a véleményem.
  Van szép telefon
  Van jó telefon
  Meg van iPhone !!!!!

Szólj hozzá Te is!