Jön az új H.265-ös szabvány, meghódíthatja a mobilpiacot

KeleMan 2012.08.21. 11:15 Apple, Egyéb 0 db 681

Megérkezett, jövő évben pedig már akár a mobilszolgáltatásokban is megjelenhet az MPEG (Moving Picture Experts Group) vállalat új videótömörítő szabványa, a H.265 (HEVC). Per Fjördh, aki a svéd MPEG elnöke valamint vezető Ericsson kutató azt állítja, hogy az új szabvány az eddigi H.264-es (AVC) formátumnál kétszer hatékonyabb lesz. Az új H.265-ös formátum ugyanis ugyanolyan minőségben képes megjeleníteni a mozgóképeket, mint az elődje, de a mérete csupán feleakkora annak.

“There’s a lot of industry interest in this because it means you can halve the bit rate and still achieve the same visual quality, or double the number of television channels with the same bandwidth, which will have an enormous impact on the industry. It will take time before it’s launched for a TV service, but adoption is much quicker in the mobile area, and we’ll probably see the first services for mobile use cases next year.”

A legjobb az egészben, hogy bár a világ számos országában zajlanak a 4G/LTE mobilhálózatok kiépítései, de az új szabvánnyal a hálózati forgalom is a felére lenne csökkenthető, éppen ezért az iparág már nagyban érdeklődik az új technológia iránt. Per Fjördh szerint nyilván évekbe fog telni, míg az új szabvány elterjed, de például a televíziós- és főleg a mobiliparban már akár a jövő évben megjelenhet, hiszen itt az elmúlt években ugrásszerű növekedés történt.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Tanulmányaim és a közgáz befejezése után gazdasági informatikusként végeztem, majd 2004-től 2012-ig a Magyar Telekomnál (T-Home, T-Mobile) dolgoztam. Jelenleg szabadúszó webfejlesztőként és dizájnerként tevékenykedem. Szívesen foglalkozom PHP és WordPress programozással, fejlesztéssel, weboldalak üzemeltetésével.

Szólj hozzá Te is!