Apple szabadalom, célkeresztben a megvilágított touchpad

Legendd 2012.08.21. 12:03 Apple, Mac 1 db 1 367

Újabb Apple szabadalom. Világító billentyűzet. Talán egy olyan dolog, amellyel minden laptopot, klaviatúrát felszerelhetnének, ugyanis az esti írogatáshoz, vagy mások zavartalan alvásának eléréséhez kimondhatatlanul hasznos dolog. A szemnek is könnyedséget jelent, nem kell állandóan erőltetni ahhoz, hogy gyengébb fényviszonyok közepette keresgélnie kelljen az épp leütni kívánt karaktert. A touchpad azonban eddig kikerült ebből a körből. Eddig.

A most nyilvánosságra hozott dokumentum szerint ugyanis az Apple egy olyan szabadalmat védetett le, amely egy megvilágított touchpadre vonatkozik. A szabadalom minden valószínűség szerint a Macbookokat és a Magic Trackpadet érinti, s valójában egy olyan megvilágítást tesz lehetővé, amely a használat módjától függően árasztja el fénnyel az egeret kiváltó részt. Bizonyára az olvasók többsége használt már Macbookot, Magic Trackpadet vagy éppen Magic Mouse-t, s számukra is kellemes élményt nyújtott, hogy többujjas gesztusokkal tudták vezérelni akár a honlapon való görgetést, akár a zommolást, vagy a képek egyszerű elforgatását. Az Apple legújabb szabadalma ehhez kapcsolódóan azt írja, hogy a touchpad megvilágítása a gesztusok szerint történik.

Valójában ez azt a megoldást takarja, hogy ha a tapipadot kurzorként akarnánk használni, akkor az a mozgatás irányának megfelelően kerülne megvilágításra, de ha például két ujjal szkrolloznánk, akkor más irányban villannának fel a fények. Ez két esetben lenne egyébként rendkívül hasznos, az egyik a sötétben történő munkavégzés, a másik pedig ennek visszajelzési funkciója, hiszen így a felhasználó véletlen vagy direkt mozdulatokról is értesülne az Apple szerint. Mivel ez “csak” egy szabadalom, így nem vehető készpénznek a bevezetése. Az ötlet viszont lehet sokaknak tetszene, a közeljövő majd bebizonyítja, lesz-e belőle valós kivitelezés.

Tetszett a bejegyzés? Lájkold, csiripeld, oszd meg!

A szerző

Médiaharcos, újságíró, pörkölt pusztító.

Hozzászólások száma: 1 db

  1. iMike - 2012.08.21. 22:22

    Ez tök jó lenne, csak legyen! :)

Szólj hozzá Te is!